Smanjene cene pojedinih lekova

Started by Bred, 22-01-2009, 20:28:42

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

nastavak sa naslovne ...

“Da ljudi shvate da, recimo, amlodipin mo¾e da bude isto ¹to i norvask, uslovno reèeno. A shvatili su i proizvoðaèi, pa su onda izjednaèili te cene, da posle 10 ili 15 godina postojanja jednog leka ne mo¾emo da teramo cenu koja je dva ili tri puta skuplja od te generike“, obja¹njava predsednik Centralne struène komisije za lekove Svetozar Damjanoviæ.

Primena pomenutih kriterijuma omoguæila je znatno smanjenje cena, pre svega uvoznih tzv. brend lekova, meðu kojima su i neki lekovi za leèenje dijabetesa, srèane slabosti, osteoporoze, razni antipsihotici itd, a za koje su do sada graðani plaæali procentualno uèe¹æe u ceni leka i koji su do sada bili na listi A1.

“I ti lekovi su pre¹li na listu A, ¹to znaèi da æe ih RZZO plaæati u celosti i da pacijenti za ove lekove neæe morati da izdvajaju iz svog d¾epa. Va¾no je reæi da su pacijenti za lekove sa liste A1, a koji su sada pre¹li na listu A, pro¹le godine izdvojili iz svog d¾epa 450 miliona dinara“, ka¾e direktorka RZZO-a Svetlana Vukajloviæ.

I bolesnici kojima je ugraðen stent ili graft sada æe o tro¹ku fonda lekove kao ¹to su tiklodeks, zilt, ro¾ac dobijati 12 meseci umesto dosada¹njih ¹est, a za brojne lekove pro¹irene su indikacije prema kojima se mogu propisivati o tro¹ku fonda.

Novi Pravilnik predvideo je i da se fiksna participacija poveæa sa dosada¹njih 20 na 40 dinara, ali u isto vreme od plaæanja participacije, pored ugro¾enih kategorija, od sada æe biti osloboðeni i svi graðani koji po èlanu domaæinstva imaju manje od 14.000 dinara, ili 18.000 ukoliko ¾ive sami.

b92