Dugo èekanje na ve¹taèki kuk

Started by Bred, 12-01-2009, 23:41:55

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: B92
Beograd -- Propisom Ministarstva zdravlja predviðeno vreme èekanja za operaciju ugradnje ve¹taèkog kuka ogranièeno je na 18 meseci.

U Srbiji raste broj pacijenata starijih od 60 godina kojima je neophodno ugraditi ve¹taèki kuk, a liste èekanja na taj zahvat i zvanièno su najdu¾e. Bolest zgloba kuka uglavnom je posledica degenerativnih promena zglobne hrskavice, njenog o¹teæenja i istro¹enosti, koje najèe¹æe nastaju sa starenjem.

Pored bola, bolest dovodi i do smanjene pokretljivosti, a postepeno se razvija i veæi ili manji stepen invalidnosti.

Veæina ljudi lekaru se javlja kada je bolest bitno uznapredovala i gotovo ne mogu da hodaju:

“Imala sam veæ bolove u kukovima i konstatovano je da mo¾e da se izvr¹i operacija. Meðutim, ja sam to prolongirala, sve do ove godine, kada su bolovi postali neizdr¾ivi.”

“Oseæao sam bolove dole ispod lista, ispod kolena, nakon toga poèela je noga da se krati, sve vi¹e bolovi u kuku, kretao sam se te¹ko. Sada nemam bolove.”

Èekanje na operaciju zavisi od te¾ine o¹teæenja. U Ortopedsko-hirur¹koj bolnici "Banjica", u kojoj se ugradnja ve¹taèkih zglobova sa uspehom izvodi preko 40 godina, pacijenti koji su ispunili potreban broj poena na listi èekanja, odnosno operacija im je nu¾na i operi¹u se o tro¹ku Fonda, èekaju pet do sedam meseci.

“Da su dugaèke sigurno jesu, izmeðu ostalog, problem je ¹to smo kao narod stariji, a artroze su, kao bolest, bolest starijih ljudi. Sada radimo 1.500 kukova godi¹nje”, navodi Zoran Blagojeviæ, direktor Specijalne ortopedsko-hirur¹ke bolnice "Banjica".

I u toj ustanovi pacijent koji je u moguænosti da sam plati mo¾e da ubrza svoj dolazak na operaciju. Sama operacija veoma je zahtevna.

“Tu je velika odgovornost, jer uklanjate prirodni biolo¹ki materijal, a ugraðujete ve¹taèki, koji, ma koliko bio savr¹en, ipak jeste strano telo. No, zahvaljujuæi razvoju tehnologije i novih materijala, ve¹taèki zglobovi su, dakle, mogu reæi, dovedeni do savr¹enstva”, obja¹njava Blagojeviæ.

Preko 90 odsto operisanih nastavljaju normalan, aktivan ¾ivot. Ali, meðu bolesnicima koji èekaju operaciju javlja se jo¹ jedna dilema.

Na dr¾avnom nivou odluèeno je da se o tro¹ku Fonda bolesnicima do 60 godina ugraðuje bescementni kuk, a onima preko 65 cementni.

Cementni je jeftiniji i kraæe traje, pa stariji bolesnici veruju da su uskraæeni. Oni koji su u moguænosti, doplaæuju za bescementni kuk. Lekari, meðutim, tvrde da to nije potrebno.

Na Banjici nas uveravaju da obe vrste ve¹taèkog kuka imaju jednaku funkcionalnu vrednost, a da sa novim tehnikama cementiranja, cementni kukovi traju i do 18 godina.

Po njihovim reèima, nema razloga za doplatu, ali moguænost za doplatu bescementnog kuka postoji, iako zvanièno nije po propisu.