Subvencije samo do 50 kvadrata

Started by Bred, 06-02-2009, 20:21:44

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

Izvor: Blic
Beograd -- Graðani Srbije moæiæe ubuduæe da dobiju subvenciju dr¾ave za kupovinu stana na kredit od najvi¹e 40.000 evra i velièine do 50 kvadrata, uz veæu kamatu .

Dr¾ava æe do sredine februara uplatiti novac za subvencionisane kredite graðanima koji su ugovor potpisali do kraja pro¹le godine, a potom æe usvojiti redovni program za 2009. godinu.

Dr¾avni sekretar ministarstva finansija Slobodan Iliæ potvrdio je da dr¾ava planira da uplati 180 miliona dinara za pro¹logodi¹nje subvencionisane stambene kredite do sredine februara, kao i to æe Vlada usvojiti program za 2009, ali i dodao da je zbog krize odreðeno mnogo manje para nego pro¹le godine.

„Definisano je da se krediti koje subvencioni¹e dr¾ava mogu odobriti samo onima koji nemaju stambenu jedinicu i to na maksimalni iznos do 40.000 evra. Limitirane su stambene povr¹ine, pa se mo¾e kupiti stan do 50 kvadrata. I treæa stvar je kamatna stopa koja se zaraèunava kod dugoroènih stambenih kredita i koja je pro¹le godine iznosila maksimalni ¹estomeseèni euribor plus 3,6 odsto godi¹nje, a sada je euribor plus 3,9 odsto”, obja¹njava Iliæ.

On napominje da æe se za neisplaæene kredite iz pro¹le godine zaraèunavati stari uslovi, a da najave subvenciranja za kupovinu manjih stanova koje vlada predla¾e radi prevazila¾enja krize, treba tek razmatrati. Zapravo, predlog premijera Mirka Cvetkoviæa za nove mere dotiranja kredita za kupovinu stanova upuæene su prevashodno radi za¹tite graðevinaca.

nastavak -> http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2009&mm=02&dd=06&nav_id=343529



Stambeni krediti bez uèe¹æa?
| Izvor: B92
Beograd -- Narodna banka Srbije preporuèiæe bankama da graðanima odobravaju kredite sa deviznom klauzulom bez uèe¹æa, a to æe va¾iti i za stambene kredite.

Banke u Srbiji od narednog meseca neæe morati da tra¾e od graðana uèe¹æe ili depozit do 30 odsto za kredite sa deviznom klauzulom, a osim za ke¹ i namenske kredite, to æe se odnositi i na pozajmice za stambene kredite. Banke, meðutim, neæe biti u obavezi da tu meru primenjuju.

Ako procene da je klijent "rizièan", banke mogu da tra¾e uèe¹æe ili depozit u punom ili odreðenom iznosu.

Prva reakcija bankara na preporuku NBS je da æe zbog ukidanja uèe¹æa ili depozita zajmovi morati da poskupe, iako su veæ preskupi.

Banke su u poslednjih nekoliko meseci podigle kamate i na gotovinske i na potro¹aèke zajmove, a neke i na stambene, iako je euribor, evropska kamata za koju se vezuju, pao ispod tri odsto.

U Sosijete ¾eneral banci kamata na ove vrste kredita sada je oko 14 posto, a Miroslav Rebiæ ka¾e da æe biti jo¹ veæa.

„Ukidanje depozita æe direktno poveæati rizik banke. Do sada smo imali obezbeðenje. Vi¹e ga neæe biti, pa je logièno da kamatne stope ne budu kakve su sada. Do sada su se bez depozita i uèe¹æa odobravali èisto dinarski zajmovi, kod kojih je kamata veæa u odnosu na indeksirane pozajmice. Krediti æe se odobravati klijentima koji su kreditno sposobni, a kamata æe se usklaðivati sa kretanjima na tr¾i¹tu”, obja¹njava Rebiæ.

nastavak -> http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2009&mm=02&dd=11&nav_id=344417



:news:
Nema novca za subvencije stanova
| Izvor: B92
Beograd -- Ove godine neæe biti dovoljno novca za sve koji ¾ele da kupe stan uz subvenciju dr¾ave, tako da æe graðani do nekretnina morati da doðu na druge naèine.

Za subvencije je u 2008. izdvojena sedmina pro¹logodi¹nje sume, a i uslov koji je dr¾ava propisala - da se za 40.000 evra kupi stan do 50 kvadrata biæe te¹ko ispuniti. Tako, potencijalnim kupcima nekretnina koji nemaju gotovine ostaju krediti koji su osigurani kod Nacionalne korporacije i stambeni krediti iz sopstvenog potencijala banke.

Oko 14 miliona dinara dr¾ava æe svakog meseca izdvajati za subvencionisanje stambenih kredita.

Ako interesovanje bude slièno kao i pro¹le godine, mnogi bi mogli da ostanu "bez krova nad glavom".

nastavak -> http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&mm=02&dd=17&nav_category=9&nav_id=345345