Kina, za zaljubljenike...

Started by Adonis_Vernalis, 12-07-2007, 17:54:47

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Enea

A ja sam chula da je chovek najuspeshniji u prechniku 300km, od tachke u kojoj je rodjen?
But, pritajeni tigar, skriveni zmaj...

dancho

off: ©teta. Ja rodjen u Sidneju...

Enea

Kinezi u Leskovcu nisu samo trgovci nego i poljoprivrednici     Štampaj
Autor Danas   
Friday, 14 December 2007


Uzorali zakorovljene njive
Leskovac - Za 200 hiljada evra Kinezi iz grada Landžua kupili su minulog leta objekat i desetak hektara zemlje DP "Poljoprivreda" u Pečenjevcu, nedaleko od Leskovca, a očekuju da im se uložena sredstva vrate za dve do tri godine.
- Zainteresovani smo da razvijemo saradnju sa dve hiljade povrtara - kaže Huan Li Ši iz Landžua, jedan od nekoliko udruženih prvih kineskih kupaca poljoprivrednog imanja u leskovačkom kraju.
Kinezi će u povrtnjacima primenjivati novu tehnologiju, nepoznatu u našim krajevima, jer će koristiti stajsko đubrivo, odnosno gas koji se oslobađa prilikom njegove razgradnje. Stručnjaci iz Kine objašnjavaju da je u pitanju takozvana "marš gas tehnologija" jer se unutrašnjost plastenika zagreva i solarnom energijom, ali i specijalnim termonajlonom. Još jedna velika prednost ovakvog načina rada je što se ne upotrebljavaju hemijska sredstva.
Kinezi, koji su se na jugu Srbije, ali i drugde, afirmisali kao trgovci uglavnom tekstilnom robom, smatraju da čitav jug Srbije može da postane veliki centar i za proizvodnju, ali i za distribuciju povrća širom Balkana. "Planiramo da obezbedimo sredstva za školovanje nekoliko studenata iz Leskovca na bilo kojem poljoprivrednom fakultetu u Landžuu", kaže Huan Li Ši, koji ističe da mu se veoma dopao leskovački kraj.
U Leskovcu ima mnogo onih koji se čude novom zanatu Kineza, jer su navikli da ih posmatraju samo dok rade u dućanima. Sada, posle uzimanja u zakup "Poljoprivrede", Kinezi stvaraju novu sliku o sebi, a veruju da će nadmašiti nadaleko poznate leskovačke paprikare.
U Leskovcu su, inače, Kinezi zakupili i Robnu, ali i Modnu kuću, obe u najstrožem delu grada. Takođe su sagradili Kinesku pijacu i sada su glavni trgovci tekstilnim proizvodima. D. Kocić
Sunovrat kombinata
Društveno preduzeće "Poljoprivreda" primer je kako se uz nedomaćinsko gazdovanje dolazi do sunovrata. Nekada najmoćniji poljoprivredni kombinat, koji je bio nosilac agrara na jugu Srbije, poslednjih desetak godina promenio je veći broj direktora, žiro-račun je godinama u blokadi, a većina radnika, koji su mesecima štrajkovali, bili su primorani da napuste firmu i da se late novog posla. Dolaskom Kineza, mnogi veruju, idu bolji dani za DP "Poljoprivreda". D. K.



mare nam se nije javila da prenese utiske njene sestre...

blablabla

Diiivna tema!
Tek je sad nadjoh...
Imala sam prilike da slusam naseg prof kako prica o svojim dogodovstinama iz Kine dok mi je drzao vezbe i njegove oci su sve govorile...zasjale bi, prosto nas privukle da ga saslusamo i uuuzivamo u zanimljivom opisima a on bi se pretvorio u nekog sasvim drugog coveka, poskocio bi, energija bi kuljala iz njega i Kina bi se za sekund ili dva prisunjala na nase vezbe...

Enea

.. ja skupljam novac.. samo je put skup.. smeshtaj je do 30e.. a ima se i kod koga.. =))

Adonis_Vernalis

Ja bih voleo, samo jos jednom, da odem tamo. Da je obidjem, nepreglednu, i vratim se kuci. Imam kome i da pricam sta sam tamo video. On ce me razumeti...

Enea

Danas sam chula da odavde shalju komisiju za nadgledanje izbora.
Politika me nikada nije zanimala.
Ali eto.. Em cje dobiti nevidjeno iskustvo, sve za dz, em cje josh biti i placjen za to..

Sta je sa olimpijskom bakljom?

blablabla

Gde treba da se javim za izbore?!
Uh...kako bi to bilo dooobro  :~

Enea


Sandra

Evo i mene .Pisem vam verovali ili ne iz Singapura.Nije bas Kina, ali je blizu(ovde je taj pojam vrlo relativan).Iako sam dosta putovala(doduse samo po Evropi)moram da kazem da Singapur nije nalik nicemu sto sam do sada videla.Grad je fascinantan.Ovde me sve odusevljava,za sada.Posto cu ovde provesti minimum godinu dana pisacu ako promenim misljenje.Za sada mogu reci da su ljudi divni,za moje pojmove nepojmljivo ljubazni i srdacni.Na primer,setajuci juce sa mojom bebom i trazeci obdaniste za nju pitala sam neke srednjoskolce da li znaju za neko u blizni.Naravno nisu imali pojma,ali su me ljubazno zamolili da im dam broj mobilnog i da ce mi pustiti poruku sa informacijom.Bila sam totalno zbunjena ,ali sam dala broj.Par koraka dalje postala sam svesna da sam u nepoznatoj zemlji potpunim strancima dala svoj broj. :shock Kada smo stigle do kuce, pola sata kasnije ,stigla je poruka sa linkom obdanista uz zelje da nam boravak ovde bude sto lepsi.Divno,zar ne?Kada bi vam se tako nesto moglo desiti kod kuce u Srbiji?Da li bi neko od vas to uradio za neku kineskinju koju sretne setajuci blokom 70?

dirigent

Kad bi musko trazilo zenskom mobilni , ovde , devojka bi pomislila da je muva... Drugacija je ovde praksa.

Adonis_Vernalis

QuoteUpozorenje: ova tema je neaktivna bar 120 dana.
Osim ako sigurno ¾elite odgovoriti na ovu temu, molimo da razmotrite otvaranje nove teme.

Opet, ne, nisam siguran, ba¹ 100 % da vi¹e ¾elim da piskaram po sopstvenoj temi, a jo¹ manje ¾elim da naèinjem novu...

Samo hoæu da saznam da li je neko, protekle godine, na¹ao za shodno da pogleda poneki besplatni film?