RS otvorila predstavni¹tvo u Briselu

Started by frckica-j, 13-02-2009, 15:47:54

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

frckica-j

Српска отворена према Европи
Извор: Глас Српске

БРИСЕЛ - Отварањем Представништва Републике Српске у Бриселу, недвосмислено смо показали своју отвореност према свим европским државама, асоцијацијама и свим добронамјерним појединцима.

То је јуче у Бриселу на свечаности поводом отварања Представништва РС у сједишту Европске уније изјавио предсједник Српске Рајко Кузмановић.

Церемонији свечаног отварања присуствовали су премијер РС Милорад Додик, делегација Народне скупштине РС са Игором Радојичићем на челу, представници институција ЕУ, амбасада, мисија, европских регионалних представништава и пословне заједнице из више европских земаља.

- Српска као и све друге чланице Скупштине европских регија ради унапређења односа са овом асоцијацијом и многим другим европским организацијама искористила је своје право да у средишту свих дешавања од европског значаја отвори своје представништво - рекао је Кузмановић.

Предсједник Српске је истакао да је РС овим потврдила спремност да, у оквиру својих уставних надлежности и поштујући дејтонску структуру БиХ, успоставља економску, културну, научну и политичку сарадњу са Европом.

- РС, као један од два равноправна државотворна ентитета БиХ, пружа безбједан оквир за опстанак и просперитет свих њених грађана - навео је Кузмановић.

Нагласио је да ће сви они који имају искрене пријатељске намјере према РС бити истински добродошли гости и партнери Представништву РС.

- Стално смо доприносили, а и даље ћемо доприносити, стабилизацији политичких прилика, миру и сарадњи у БиХ и успостављању партнерских односа са ФБиХ и институцијама БиХ - истакао је Кузмановић.

Додао је да је, као саставни дио БиХ, Српска трајно опредијељена за европске интеграције.

- Потребно је да се још много учини на потпуној афирмацији БиХ као самосталне, суверене и демократске државе што подразумијева укидање недемократског протектората оличеног у институцији високог представника у БиХ - рекао је Кузмановић.

Током јучерашњих разговора са белгијским званичницима, предсједник Скупштине Игор Радојичић је позвао регионални парламент града Брисела да ратификује Споразум о стабилизацији и придруживању БиХ са ЕУ, пошто, према законима те земље, тај споразум морају ратификовати сви парламенти у Белгији.

Радојичић са белгијским званичницима разговарао о могућностима унапређења контаката Српске и Брисела, у чему ће значајну улогу имати ново Представништво РС у том граду. Упутио је и позив руководству бриселског парламента да посјете Бању Луку.

У саопштењу из НСРС наводи се да су Радојичић и предсједник скупштинског Одбора за европске интеграције и регионалну сарадњу Перица Рајчевић разговарали са предсједником регионалног парламента Брисела Ериком Томасом и бившим предсједником скупштине европских регија Јосом Сабертом.

Делегација Народне скупштине је у Европском парламенту разговарала са потпредсједником социјалистичке парламентарне групе Кристијаном Вигењином, а фокус разговора био је на тренутној политичкој ситуацији у БиХ и препрекама на њеном путу ка ЕУ.

Радмановић

Предсједавајући Предсједништва БиХ Небојша Радмановић рекао је јуче да је отварање Представништва РС у Бриселу добар корак и за Српску и за БиХ и да се тог потеза нико у БиХ не треба да плаши, већ да крене истим путем.

- Треба више да се представљамо у Европи. Они који су из земаља које теже Европи радили такве ствари прије су и реализовали пут у Унију, лакше користили фондове и брже проводили реформе - рекао је Радмановић.

Представништва

Српска ће за финансирање рада пет представништава у свијету и још два која ће бити отворена у Вашингтону и Загребу у овој години обезбиједити више од 2,6 милиона марака.

Представништво РС у Београду добиће 439.000, у Њемачкој 344.500, у Русији 352.500, у Бриселу 563.898, а у Израелу 200.000 марака.

Плата шефа Представништва РС у Београду износи 3.512 КМ, у Њемачкој 4.611, у Москви 4.050, у Израелу 4.680 и шефа Представништва РС у Бриселу 6.646 марака.