Za¹tita od sajber-mobinga

Started by Bred, 30-03-2009, 22:30:36

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Predstavnici Evropske komisije i 17 firmi dogovorili su se o pravilima za pristup socijalnim mre¾ama na internetu kako bi se mladi za¹titili od sajber-mobinga.


Mre¾e za dru¹tveno povezivanje na internetu rastu iz dana u dan. Adrese kao majspejs, fejsbuk, stadiVZ i mnoge druge poseæuju milioni mladih. Komesarka Evropske Unije za medije Vivijane Reding ka¾e: „Èetrdesetjedan odsto mladih u Nemaèkoj izmeðu 12 i 19 godina su svakodnevno u nekoj od socijalnih mre¾a na internetu, tako da je neizbe¾no zapitati se, kako za¹tititi mlade od sajber mobinga.“


Dogovor komisije i 17 firmi odreðuje minimalne standarde, koji su od strane nekih firmi veæ ispunjeni. Predviðeno je, izmeðu ostalog, da deca mlaða od 13 godina nemaju pristup socijalnim mre¾ama na internetu. Takoðe bi trebalo da se onemoguæi pronala¾enje profila tinejd¾era preko ma¹ina za tra¾enje. Firme se takoðe obavezuju na ugraðivanje alarmnih dugmiæa kako bi korisnici brzo i jednostavno ukazali na svaku zloubotrebu.


Razgovarati sa decom


Komesarka Reding smatra da dogovor nije samo smokvin list i da su firme du¾ne da za¹tite svoje korisnike: „Zamislite samo da roditelji zbog panike zabrane deci da poseæuju mre¾e za dru¹tveno povezivanje na internetu. To bi nanelo veliku ¹tetu internet industriji. Zato smatram da je i firmama od interesa da mladima obezbede bezopasno kori¹æenje ponuda.“


Stvari moraju da se menjaju. Uznemiravanje i maltretiranje na internetu su sve èe¹æe pojave, ka¾e Joahim Kind sa internet stranice kliksejf.de. Taj portal finansira EU i on slu¾i informisanju javnosti o opasnostima prilikom kori¹æenja interneta. Ali, i roditelji bi trebalo da uèine ne¹to. Oni su obavezni da razgovaraju sa decom o ponudama na internetu.

I. Ondruskova
http://www.deutsche-welle.de/dw/article/0,,4018521,00.html