Nedostaje banka matiènih æelija

Started by Bred, 30-03-2009, 22:20:18

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: Tanjug
Beograd -- Srbija jo¹ nema referentnu ustanovu za èuvanje matiènih æelija, èijim se kori¹æenjem pacijenti mogu leèiti od opasnih bolesti, poput leukemije ili limfoma.

Privatne ili dr¾avne banke matiènih æelija postoje u razvijenim zemljama - Belgiji, Velikoj Britaniji, SAD, izjavio je Marko Banoviæ iz Klinièkog centra Srbije, navodeæi da se u svetskim laboratorijama, po ¾elji, taj genetski materijal odla¾e, èuva i u sluèaju potrebe odmrzava za leèenje donora i njegovih najbli¾ih krvnih srodnika.

Nauka je potvrdila da je èuvanje matiènih ili stem æelija i te kako opravdano, naroèito za ljude sa porodiènom istorijom bolesti koje mogu da se leèe upotrebom tih æelija, poma¾uæi tako sami sebi, braæi, sestrama, roditeljima...

Banoviæ je podsetio da za sada jedino postoji moguænost da na¹i graðani èuvaju svoje matiène æelije u inostranstvu. Odlaganje u privatnim laboratorijama ko¹ta godi¹nje 2.000 do 2.500 dolara.

U svetu je praksa da se materijal u privatnim ustanovama èuva iskljuèivo za donora, a u dr¾avnim za svakog kome zatreba, kao i za eventualna nauèna istra¾ivanja, objasnio je on.

nastavak -> http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&mm=03&dd=30&nav_category=12&nav_id=352795