Nadogradite raèunar

Started by Bred, 30-08-2006, 14:37:04

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

®elite da va¹ kompjuter radi mnogo bolje, da je br¾i, ima bolju grafiku i vi¹e memorije, ali nemate novca za novi. Za poèetak odaberite ¹ta vam je od ove tri ¾elje prioritet, a onda za prihvatljivu sumu nadogradite raèunar. Objasniæemo vam o èemu sve treba da vodite raèuna prilikom nadogradnje, da ne biste uzalud bacali novac.


Bolja grafika
Ukoliko se spremate za novu igraèku sezonu bolja grafièka kartica vam je neophodna. Pri nadogradnji (zameni) ove komponente raèunara, treba da proverite podno¾ja matiène ploèe koju imate, ili ako ne ¾elite da otvarate kuæi¹te jednostavno pogledajte bro¹uru koju ste dobili kad ste kupovali raèunar. Ovo je neophodno jer se nalazimo u godini promene standarda vezanog za kontrolu grafièkih kartica. Pod ovim podrazumevamo lagani prelazak sa AGP standarda na sve rasprostranjeniji PCI Express standard. Pa prema tome, ako ¾elite da menjate samo grafièku, a ne i matiènu ploèu, treba da kupite grafièku karticu koja odgovara va¹oj ploèi. U sprotnom, zbog nove grafièke, morate da kupite i novu matiènu ploèu. Nove igrice sve vi¹e optereæuju procesor na grafièkoj kartici, pa je tako je potreba za kvalitetnom grafièkom kartom u ovoj situaciji mnogo adekvatnija od samog operativnog procesora. Takoðe, ne dozvolite ni da vas brojke zavedu, pogotovu kada je reè o kapacitetu memorije koju sama kartica nosi na sebi. Nije uvek najbolja ona koja je ima najvi¹e. Sam izbor grafièke kartice nije ni malo jednostavna stvar jer je na tr¾i¹tu moguæe pronaæi neverovatno veliki izbor kartica od svega dveju kompanija ATI i NVIDIA. Cene istih modela se razlikuju najvi¹e od samog proizvoðaèa, pa tako po kvalitetu mogu da se mere CLUB3D, MSI i ASUS, dok ostala re¹enja spadaju u ne¹to ekonomièniju grupu. Optimalna AGP varijanta bi bila model serije 6600 u NVIDIA sluèaju dok bi serija X800 bila re¹enje kada je reè o ATI-ju èije se cene kreæu oko 150 evra.


Vi¹e memorije
Nadogradnja memorije va¹eg raèunara je potez koji æete povuæi ukoliko planirate da se bavite uglavnom kreiranjem ili obradom grafike, video materijala ili zvuka. U ovim sluèajevim potreba za kolièinom memorije mo¾e da bude i bezobrazno velika. Dok je za normalan rad raèunara neophodno minimum 512MB, osetno je lak¹e funkcionisanje sa tek 1024MB. Ovo je kolièina memorije koja æe zadovoljiti ¹iri krug korisnika, dok æe se za ne¹to zahtevniji posao sam sistem zadovoljiti sa dva ili vi¹e gigabajta ram memorije. Ukoliko se nadogradnja vr¹i na ne¹to starijoj ma¹ini, potrebno je ponovo proveriti da li je u pitanju SD-RAM ili DDR-RAM. SD-RAM se vi¹e ne proizvodi, pa su oglasi i polovni moduli jedino re¹enje. Takoðe, ukoliko dodajete memorijski modul na veæ postojeæi, bilo bi zgodno da proverite karakteristike va¹e memorije pre same kupovine. Njene karakteristike uglavnom pi¹u na etiketi i ogledaju se uglavnom podatkom o brzini na kojoj memorija mo¾e maksimalno da funkcioni¹e. Za modul od 1GB, moraæete da izdvojite oko 100 evra.


Br¾i rad
Zamena procesora æe uglavnom predstavljati najluksuzniju varijantu iz vi¹e razloga. Najosnovniji je taj ¹to njegova promena neretko zahteva i promenu matiène ploèe. Ako je u pitanju stariji raèunar, zamena matiène ploèe iziskuje i zamenu memorije, a sve smo èe¹æi svedoci da se mora zameniti i grafièka karta usled prelaska na noviji standard i sve manje kolièine proizvoðaèa koji izraðuju AGP re¹enja novih ploèa. Promena procesora ima smisla samo u situacijama kada vas prethodna dva poteza ne zadovolje (a ¹to bi ste svakako morali da uradite) ili je reè o starom procesoru koji ne mo¾e da se nosi sa potrebama dana¹njice. Zamena procesora iste generacije nije veliki pomak u performansama samog sistema, pa ga zato i ne preporuèujemo kao osnovnu ideju nadogradnje.

blic