Kulturno blago nedostupno javnosti

Started by Bred, 12-01-2009, 23:47:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: B92
Beograd -- U Beogradu postoji prava mumija, ali kao i mnoga druga kulturna dobra, nije dostupna javnosti jer za njeno èuvanje i izlaganje ne postoje odgovarajuæi uslovi.

Mumija propada jer godinama niko nema 70.000 evra, koliko ko¹ta specijalna vitrina. Ovo je samo jedan od mnogih primera u kakvom je stanju kulturnoistorijsko blago u Srbiji. Kulturne ustanove ¾ale se da niko ne odgovora na njihove zahteve za pomoæ, dok u Ministarstvu kulture demantuju te navode.

Mumija Nesmin nalazi se danas u drvenom kovèegu. Nju je u Srbiju jo¹ 1888. godine doneo somborski plemiæ Pavle Riðièki i poklonio je Narodnom muzeju.

To je jedina mumija na svetu za koju se zna da ima svitak papirusa na mestu gde su ga izvorno postavili balsamer i sve¹tenik.

Na Katedri za arheologiju Filozofskog fakulteta, gde je mumija sada sme¹tena, istièu da su poslednjih 15 godina na sve naèine poku¹ali da obezbede sredstva.

“Jedni ministri su dolazili, drugi odlazili. Neki su iskazivali veæe interesovanje, ali povr¹no. Neki nikakvo interesovanje. Razgovorali smo i sa gradskim strukturama, nekada smo dolazili u situaciju da ne ¾ele ni da nas prime da prièamo o beogradskoj mumiji”, navodi Branislav Anðelkoviæ sa Filozofskog fakulteta.

Ni¹ta bolja situacija nije ni sa novijim kulturnim blagom. U avgustu je u Arhivu Srbije u kutijama na kojima je pisalo "¹kart" pronaðen original Londonskog ugovora iz 1913. godine.

Nije nemoguæe da bude jo¹ sliènih otkriæa, po¹to treæina graðe jo¹ nije obraðena. U Arhivu se ¾ale da im je potrebna jo¹ jedna zgrada, vi¹e sredstava i ljudi.

“U Arhivu Srbije radi Slu¾ba za konzervaciju i restauraciju dokumenata, koja ima pet zaposlenih, a zadatak joj je da ¹titi arhivsku graðu na teritoriji cele Srbije, za nekih oko 40 arhiva, to je nemoguæa misija”, upozorava Miroslav Peri¹iæ iz Arhiva Srbije.

Niko od odgovornih za èuvanje beogradske mumije nije tra¾io pomoæ, tvrde u Ministarstvu kulture.

Sve institucije koje se finansiraju iz bud¾eta Ministarstva, kao ¹to je Arhiv, dobijaju sva sredstva koja zatra¾e u finansijskom planu, istièe dr¾avna sekretarka Nadica Momirov.

“Koliko god novca bilo i koliko god napravili novih lepih zgrada, to ne znaèi da æemo mi onda brinuti o kulturnoj ba¹tini, ako je zapostavimo, zaturimo, ne znamo gde se nalazi. Mi imamo problem taj da prosto moramo da vuèemo za rukav neke ustanove kako bi tra¾ili sredstva, recimo, na konkursima NIP”, smatra ona.

Iz Ministarstva poruèuju kulturnim institucijama da su spremni da odgovore na njihove zahteve, ali ih upozoravaju i da je veoma va¾no dobro planirati finansije.

leluska

Kada su pre nekoliko godina objavili da i mi mumiju imamo na Filozofskom fakultetu,rekli su i u kakvom su je stanju prona¹li.Nalazila se u drvenom sanduku kroz koji su neki (ko bi to mogao da bude?),ubacivali poni¹tene autobuske karte,razne papiriæe,metalne novèiæe i opu¹ke od cigareta  :namcor
Ni sve pare ovog sveta nama neæe pomoæi ako mi nemamo osnovnu kulturu i po¹tovanje prema onome ¹to imamo.

Yasmin

Mozda je to mumija nekog pra pra konduktera ?!  .blah.