Nauèite decu da se koncentri¹u

Started by Bred, 05-06-2009, 00:14:43

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Bred

Autor: biljana tasiæ |Blic

Pravljenje kuæe od karata mo¾e da bude veliki izazov za malo dete. Ono æe uspeti da sagradi kuæu od karata samo uz puno strpljenja i pa¾nje. Ali ¹ta da uradite kada je dete previ¹e nemirno za to? Od kog trenutka mo¾emo da tra¾imo od deteta da se koncentri¹e?


Pet minuta mogu da crtaju, a deset minuta su mirni dok igraju „Ne ljuti se èoveèe“... Mali¹ani imaju problem sa koncetracijom, a roditelji od toga uvek prave veliki problem.
Sposobnost koncentracije nije nikakva tajna. Ona raste sa zadovoljstvom. Radost koja je povezana sa nekom odreðenom sposobno¹æu uvek se ukljuèuje i pojavljuje kada dete primeti da ne¹to mo¾e da uradi. I u tom momentu je koncentrisano.

Zaboravite na kazne
Neki roditelji poku¹avaju da izvr¹e lagani pritisak na dete, ili obeæavaju nagrade ili prete kaznama da bi mali¹an bar na nekoliko minuta usmerio pa¾nju na ne¹to. Tako se ne re¹ava problem. Struènjaci se sla¾u u jednom: s opomenama (ili ukorima) neæe se poveæati moguænost koncentracije. Izjave kao ¹to su: „Sada mora¹ da se koncentri¹e¹!“ ili „Saberi se!“ ne poma¾u. Deca ne mogu da se prisile na koncentranciju. Jedino ¹to mo¾ete da uradite jeste da im pomognete da razviju taj pozitivan stav prema uèinjenom. Ali, naravno, postoji i par trikova koji mogu da vam pomognu.

Ve¾be
Sat ve¾banja, skakanja ili trèanja aktiviraæe rad mozga. Zato ako u kuæi trenutno imate malog, sada veæ biv¹eg osmaka koji se priprema za prijemni ispit, ne terajte ga da stalno bude u sobi. Aktivnost pre uèenja æe mu mnogo pomoæi.

®vakaæa guma
®vakaæe gume mogu da, tako je dokazano, pomognu kod razmi¹ljanja. ®vakanje olak¹ava kori¹æenje prehrambenih vrednosti hrane i time pobolj¹ava rad mozga.

Igre
Èula deteta mo¾ete da pojaèate i tokom svakodnevnog ¾ivota. Na primer, stavite deset predmeta na sto. Pustite mali¹ana da ih pogleda na nekoliko sekundi, a zatim ih sklonite. Posle dva minuta zatra¾ite od njega da vam nabroji pet predmeta koji su bili na stolu. Pred¹kolska deca takoðe vole i knjige u kojima se ne¹to tra¾i, slagalice, lavirinte i sliène igre.

Mir
Dete mora da se odmori od svih svojih aktivnosti: ne mora da spava, ali mora da postoji vreme za sanjarenje i vreme za besposlièarenje.

Rutina
Stvari koje se rade tokom dana moraju da budu jasno odreðene, ali pravila mogu da se menjaju. Objasnite detetu da je bolje da te¹ke i zahtevne zadatke radi ujutro, a lak¹e poslepodne.

Teènost
Deca koja prepodne piju dosta teènosti mnogo su uspe¹nija i imaju bolje rezultate od mali¹ana koji to ne rade. I jo¹ ne¹to je dokazano: zdrav doruèak poma¾e i kod re¹avanja testova i zadataka.

Manje televizije
Ako se spremaju za prijemni ispit ili je ispred njih domaæi koji moraju da zavr¹e, ne dozvoljavajte im da previ¹e vremena provedu ispred televizora ili kompjutera.

Usponi i padovi pa¾nje zavise od dana
Veliku ulogu igra i odreðeni dan. Nekada im ni¹ta ne polazi za rukom ili se jednostavno ne oseæaju dobro. Takoðe, od umornog deteta ne mo¾ete da oèekujete da æe nekoj stvari moæi posvetiti veliku pa¾nju. Ipak, kod svih zahteva za veæom koncentracijom morate da pazite da ne odvedete dete u krajnost. Deci ne smete samo da nameæete stvari, veæ morate da ih pustite i da malo sanjare. Razonoda je pojam suprotan od koncentracije, ali istovremeno i va¾an preduslov za koncentraciju.

Zbog èega ne mogu da se koncentri¹u
Kod neke dece koja ne mogu da se koncentri¹u uzrok mogu da budu problematièni porodièni odnosi ili zdravstveni problemi. Ponekad se radi o sindromu poremeæaja pa¾nje. Pedijatri i terapeuti mogu da urade testove koji æe roditeljima objasniti o èemu se radi.

http://www.blic.rs/slobodnovreme.php?id=95598