Otac „tamiflua“ zaraðuje milione

Started by Bred, 28-07-2009, 19:44:00

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: D. Milojkoviæ, M. Anastasijeviæ | Blic
Svinjski grip je po¹ast za èitav svet, ali jedan èovek zahvaljujuæi njemu iz dana u dan postaje sve bogatiji. Dr Norbert Bi¹ofberger (55) je, naime, pronalazaè „tamiflua“, jedinog leka za borbu protiv pandemije koji se trenutno mo¾e naæi na tr¾i¹tu. Sada je vlasnik luksuznog hotela koji se nalazi na mestu njegove nekada¹nje porodiène kuæe u austrijskom mestu Melau, u èijem potkrovlju je kao deèak bio napravio tajnu laboratoriju. Kolege koje ga poznaju ka¾u, meðutim, da mu je najva¾nija nauka, a ne novac.


Nakon zavr¹enih studija u Insbruku, Cirihu i na Harvardu, kada je imao 27 godina oti¹ao je za Boston. Poneo je samo mali kofer i 1.000 ¹vajcarskih franaka. Bi¹ofberger se potom na¹ao na èelu istra¾ivaèkog tima koji je 90-ih godina za amerièku kompaniju „Giliad sajensiz“ razvio „tamiflu“, prvi komercijalni preparat protiv gripa koji se uzima oralno.
Danas je direktor istra¾ivaèke delatnosti i potpredsednik „Giliad sajensiza“ u Kaliforniji, èija je „tamiflu“ intelektualna svojina, dok je pravo na njegovu proizvodnju i distribuciju prodao ¹vajcarskom farmakolo¹kom gigantu „Ro¹u“.

nastavak -> http://www.blic.rs/svet.php?id=103624