Telefonski broj u trajnom vlasni¹tvu

Started by Bred, 08-06-2009, 21:29:10

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: Dragica Veljkoviæ |Blic

Graðani Srbije postaæe uskoro vlasnici mobilnih i fiksnih telefonskih brojeva i moæi æe da ih, za najvi¹e tri dana, presele kod operatora sa najni¾im cenama. Pri kraju je izrada pravnih akata koji æe konstituisati ovakvo vlasni¹tvo nad brojem, ukljuèujuæi prefikse 063, 064, 060 i ostale mobilne. „Telekom Srbija” ove zime dobija konkurenciju u fiksnoj telefoniji koja æe, takoðe, izdavati brojeve sa geografskim prefiksima 011, 021 i ostalim. Srbija, najzad, izlazi iz malobrojnog kruga zemalja u kojima telekomunikacioni operatori ne moraju previ¹e da brinu utvrðujuæi cenovnik usluga.

Ova akcija se odvija pod okriljem Ministarstva za telekomunikacije. Republièka agencija za telekomunikacije (Ratel) upravo je izradila poèetnu verziju pravilnika o preno¹enju telefonskih brojeva, koji æe biti usvojen do kraja leta. Primera radi, vlasnik broja koji poèinje sa 063 moæi æe da broj u celosti preseli kod „VIP Mobajla”, da njemu plaæa raèun za usluge i da nema prefiks 060.
- Pravilnik se odnosi i na fiksnu i na mobilnu telefoniju, ali æe kod mobilne telefonije moæi da se preseljavaju, kad je o pripejdu reè, samo registrovani brojevi. Evidenciju korisnika brojeva do sada su vodili operatori, radiæe to i ubuduæe, ali bi baza podataka vlasnika brojeva trebalo, prema onome ¹to predla¾emo u pravilniku, da se vodi pod okriljem Ratela. Tu je delikatno pitanje za¹tite privatnosti jer operatori moraju o tome da vode raèuna - ka¾e za „Blic” Milenko Cvetinoviæ, direktor sektora za informaciono-komunikacione tehnologije u Ratel.
©tefan Keler, meðunarodni ekspert za propise u oblasti telekomunikacija, istièe da prenosivost telefonskog broja postoji u svim èlanicama EU koje na taj naèin podstièu otvorenost tr¾i¹ta za su¹tinsku, a ne samo formalnu konkurenciju u oblasti mobilne telefonije.
- Svetska iskustva pokazuju da moguænost preseljenja telefonskog broja utièe na poveæanje kvaliteta usluga i povoljnije cene jer primorava operatore da se mnogo vi¹e trude ukoliko ¾ele da zadr¾e ili pro¹ire korisnièku bazu - ka¾e Keler za „Blic”.
Slobodan Markoviæ, specijalni savetnik ministra za telekomunikacije, istièe da neæe biti probijanja roka za dono¹enje pravilnika o prenosivosti telefonskih brojeva, a taj rok je kraj ove godine.
- Kad pravilnici budu usvojeni trebaæe tri meseca za sprovoðenje konkursa za tehnièko re¹enje i softver za prenosivost, tako da oèekujem da najkasnije u martu iduæe godine na¹i graðani poènu da prenose svoje brojeve telefona, i fiksne i mobilne. Kod preno¹enja brojeva fiksne telefonije postojaæe ogranièenje u okviru iste mre¾ne grupe, tako da broj iz Beograda neæe moæi da se prenese recimo u Zajeèar. Proces prelaska novom operatoru æe za graðane trajati kratko, od jednog do tri dana - otkriva Markoviæ za „Blic”.
Nije broj korisnika koji æe preseliti svoj broj jedini efekat koji æe se javiti. Markoviæ apostrofira da æe glavna korist biti to ¹to æe operatori dobiti podsticaj za pru¾anje su¹tinski kvalitetnijih usluga .

Penali za du¾nike
Vlasnik mobilnog ili fiksnog broja moraæe da namiri sva dugovanja koja ima prema biv¹em operatoru, ali postojanje dugova neæe spreèavati prenosivost brojeva. Ako se graðanin obavezao da æe biti dve godine kod nekog operatora da bi dobio besplatan telefon, to neæe biti prepreka za preno¹enje broja, ali æe svakako platiti neke penale starom operatoru, u skladu sa ugovornim odnosom koji je imao s njim.

http://www.blic.rs/ekonomija.php?id=95606