Kako biti svoj

Started by Bred, 09-07-2009, 14:08:29

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Kada smo sami, umesto da budemo svoji i potpuno u¾ivamo u sebi, veæina nas ¾udi za odnosima. Meðutim, u odnosu skrivamo vitalni deo sebe iza maske i zatim se pitamo za¹to smo nezadovoljni.

Pi¹e: Predrag Gnjatiæ
Izvor: Sensa, magazin za sreæniji zivot

Kada bismo samo videli da to nema veze ni sa drugima ni sa bilo èim drugim veæ sa èinjenicom da nismo svesni ko smo mi stvarno i da ne ¾ivimo sebe, znali bismo svoj kljuèni problem

Svaki put kada nismo svoji, simultano podi¾emo i koèimo ramena, inhibiramo ritmièno dijafragmièno disanje i znatno povlaèimo pa¾nju i energiju iz centralnih delova tela, a posebno iz nogu i stopala. Toliko se povuèemo u svoju èauru da izgubimo moæ projekcije u odnosu sa drugima. To nas spu¹ta sve do nivoa malog èoveka koji, umesto da preuzima odgovornost za sopstveni izbor, radije okreæe glavu od svoje sopstvene moæi da kreira realnost kakvu ¾eli. Da se to ne bi desilo, nauèimo tajne kako da budemo svoji.

Slu¹ajmo sebe umesto druge

Da bismo slu¹ali sebe, prvo moramo da iskorenimo naviku da pitamo druge za mi¹ljenje. Jer svaki put kada uzimamo u obzir mi¹ljenje drugih, dok biramo ¹ta da radimo, mi okreæemo glavu od intuitivnog glasa koji direktno dolazi od onoga ko smo mi stvarno. Tako gubimo moæ autentiènosti. Slu¹anje sebe znaèi afirmisanje onoga ko smo mi stvarno. Jedino tako mo¾emo stiæi tamo gde nas na¹e srce vuèe.

Spreèimo rascepljivanje u poku¹aju da premostimo jaz izmeðu sebe i drugih

To da rascepljivanje sebe nastaje kao nusprodukt poku¹aja da premostimo jaz meðu nama, vi¹e je nego samooèigledno. Meðutim, za veæinu nas nije ba¹ oèigledno kako nastojanje da premostimo rupu u svom odnosu govori o èinjenici da gajimo indirektni umesto direktni odnos sa drugima. Stoga, problem rascepljivanja ne mo¾emo da re¹imo sve dok gajimo indirektne odnose. Za¹to? Zato ¹to u indirektnom odnosu gubimo svesnost ko smo mi i drugi stvarno. Odatle se raða strah i rascepljivanje. Da bismo stupili u direktan kontakt sa drugima, sve ¹to treba da uradimo jeste da prestanemo da posmatramo sebe iz taèke gledi¹ta drugih i pogledamo u druge direktno. Umesto da strepimo od toga ¹ta bi moglo da se desi ako se otvorimo prema njima, treba da reskiramo tako ¹to æemo se jednostavno otvoriti po svaku cenu, pa kud puklo da puklo.


nastavak -> http://www.b92.net/zivot/novodoba.php?yyyy=2009&mm=07&dd=08&nav_id=370175