Prijava zbog potkupljivanja lekara

Started by Bred, 06-10-2009, 23:03:14

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

nastavak sa naslovne ...

Vrhovno tu¾ila¹tvo je pomenutu prijavu odmah poslalo i slovenaèkoj protivkorupcijskoj komisiji, Interpolu, evropskom udru¾enju farmaceutske industrije, Transparensi interne¹enalu i OLAF-u, organu Evropske komisije za borbu protiv prevara.

Advokat Zoran Hajtnik je za POP TV objasnio da dr¾avni tu¾ioci, koji su prijavu podneli, poseduju dokaze za navedene optu¾be protiv ne samo slovenaèke filijale "Novartisa", veæ i protiv matiènog preduzeæa u ©vajcarskoj.

Sem lekarima u Srbiji, prema njihovim dokazima, "Novartis" je mito ponudio i zameniku ministra zdravlja Albanije, kome je u zamenu za stavljanje leka "Glivic" na listu dozvoljenih lekova, ponuðena svota u visini od njegovih sedam meseènih plata, odnosno 21.000 evra.

Ne¹to kasnije, "Novartis" je organizovao i izlet u Dubrovnik, pod nazivom "Èarobni Dubrovnik", kada je slovenaèkim onkolozima, njihovim porodicama, prijateljima i poznanicima plaæen put u Dubrovnik, pod izgovorom onkolo¹kog seminara.

dalje -> http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&mm=10&dd=06&nav_category=120&nav_id=385062



:news:
Za odane lekare plazma televizori i put u Brazil
Autor: Ekipa Blica nedelje |

Tajland, Brazil, Kina, Florida, postale su omiljene destinacije srpskih lekara za odlazak na kongrese. Tro¹kovi puta uglavnom idu na teret farmaceutskih kuæa. Kotizacija, sme¹taj, prevoz do ovako udaljenih destinacija ko¹ta i do 10.000 evra. Za uzvrat, navodno, ni¹ta ne tra¾e, ali javna je tajna da lekari favorizuju njihove lekove u terapiji.


Afera koja je izbila u Sloveniji nakon otkriæa da je farmaceutska kuæa „Novartis“ podmiæivala lekare u toj zemlji, Srbiji, Albaniji, a sumnja se i Hrvatskoj i Bosni, za mnoge nije ni¹ta novo. Poznato je da se velike farmaceutske kuæe, zbog konkurencije, utrkuju da pridobiju ¹to vi¹e lekara. Za svaki propisani lek obasipaju ih raznim poklonima, organizuju vikende, plaæaju odlazak na kongrese, uplaæuju letovanja.
– Da farmaceutske kuæe kupuju lekare, nije ni¹ta novo. Sve se to radi veoma suptilno. Lekarima se plaæaju odlasci na vodeæe svetske kongrese, gde su kotizacija, sme¹taj i prevoz veoma skupi. Cifre dosti¾u i po 10.000 evra. Zatim, lekari se anga¾uju kao predavaèi na simpozijumima koje organizuju farmaceutske kuæe. Koliko æe biti plaæeni, zavisi od imena lekara. Eminentni struènjaci dobijaju i od 500 do 700 evra za desetominutno predavanje. Velike zloupotrebe su i kod istra¾ivanja za farmaceutske kuæe u koje su ukljuèeni lekari – ka¾e na¹ sagovornik, dobar poznavalac prilika u zdravstvu.

nastavak -> http://www.blic.rs/temadana.php?id=114936

Lesko987

Ko? Mi ovo da radimo? Nikako mi smo dobra deca.
P.S. jer mogu ja da dobijem posao u nekoj kompaniji pa da vodim lekare na simpozijume? :smekerica:

Bred

Quote from: Lesko987 on 12-10-2009, 15:09:10
Ko? Mi ovo da radimo? Nikako mi smo dobra deca.
Ima nas svakakvih ...
Quote
P.S. jer mogu ja da dobijem posao u nekoj kompaniji pa da vodim lekare na simpozijume? :smekerica:
Ne ako nemas vezu.
:K2: