Leèenje kod privatnika i dr¾ava plaæa

Started by Bred, 08-08-2009, 00:49:02

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: S. Todoroviæ |

Pacijenti æe ubuduæe moæi da zatra¾e da im se vrati novac za zdravstvenu uslugu koju su dobili u privatnoj ordinaciji, ukoliko tu istu uslugu ne mogu da dobiju u roku od 30 dana u dr¾avnoj ustanovi. Moguænost refundacije postoji za laboratorijske analize, rendgen, medicinsku rehabilitaciju, ultrazvuène i druge specijalistièke i dijagnostièke procedure. Ovo pravo se odnosi samo na preglede za koje se u zdravstvenim ustanovama ne prave liste èekanja.

Republièki zavod za zdravstveno osiguranje (RZZO) usvojio je u aprilu pravilnik na osnovu koga osiguranici mogu u filijali zdravstvenog osiguranja da refundiraju tro¹kove za preglede obavljene u privatnoj ustanovi.
Ministar zdravlja dr Tomica Milosavljeviæ rekao je da je zakonska obaveza da se “ono ¹to je hitno dobija odmah i svuda”.
- Ako, na primer, u Klinièkom centru pacijentu za 30 dana ne obave kardiolo¹ki pregled, onda to iz ove ustanove moraju da priznaju. Graðanin æe onda to moæi da uradi u privatnoj ustanovi koja ima dozvolu. Kada plati, dobiæe fiskalni raèun - objasnio je Milosavljeviæ.

nastavak -> http://www.blic.rs/drustvo.php?id=105120