Dvostruko oporezivanje ugro¾ava likvidnost apoteka

Started by Bred, 24-08-2009, 22:25:59

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

nastavak sa naslovne ...

Kako se navodi u saop¹tenju udru¾enja, dobavljaèi - veledrogerije su za svoj izvr¹eni promet dobara, po svojim izlaznim fakturama platili dr¾avi pun iznos PDV, koji nisu naknadno umanjili, iako su to imali pravo da urade.

Kako je obja¹njeno, èlan 21. Zakona o PDV daje veledrogerijama kao prodavcima dobara pravo, ali ne i obavezu, da pod odreðenim uslovima smanje poreske obaveze za prodatu robu.

Stav Poreske uprave da su apoteke po drugom èlanu istog Zakona du¾ne da izvr¹e ispravku, odnosno da umanje svoj ulazni PDV, znaèio bi, prema tumaèenju apotekara, da dr¾ava za jedan isti promet dobara nastoji da dvostruko naplati PDV.

U SPAS-u napominju da u samom tumaèenju odredbe èlana 31. Zakona o PDV postoji nepreciznost i nedoreèenost, kao i da jo¹ uvek Ministarstvo finansija Republike Srbije nije donelo zvanièno mi¹ljenje i tumaèenje primene odredbe èlana 31. Zakona o PDV, a koje bi bilo podloga za postupanje Poreske uprave u kontrolama poreskih obveznika.

Kao posledica dvostrukog oporezivanja, tvrde u tom udru¾enju, veæina apoteka bi se imala problem sa likvidno¹æu. To bi, kako tvrde, “izazvalo èitav niz negativnih posledica kako za dobavljaèe - veledrogerije, tako i za proizvoðaèe” i dovelo u opasnost redovno snabdevanje tr¾i¹ta lekovima.

http://www.emportal.rs/vesti/srbija/95674.html