Pregled kod lekara od oktobra 50 dinara

Started by Bred, 05-09-2009, 18:25:26

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: I. Mi¹koviæ |

Od poèetka oktobra Republièki zavod za zdravstveno osiguranje poveæaæe participacije za pregled u zdravstvenim ustanovama i za svaku izdatu kutiju leka sa sada¹njih 40 na 50 dinara. Ovo poveæanje neæe se odnositi na ostale usluge za koje pacijenti participiraju.


I pored ovog poveæanja, istièu u RZZO, participacije u srpskom zdravstvu ostaju najni¾e u poreðenju sa evropskim.
Ovu odluku treba da usvoji Upravni odbor RZZO, na ¹ta saglasnost treba da da Ministarstvo zdravlja.
Svetlana Vukajloviæ, direktorka RZZO, istièe da je do sada participacija bila niska, a da je u proteklom periodu propisan znatno veæi broj recepata od oèekivanog i taj novac treba nekako nadoknaditi.
- Ovim simboliènim poveæanjem finansiraæemo kupovinu lekova. Istovremeno, ova mera ima za cilj i racionalizaciju prepisivanja recepata i podizanja lekova, jer ljudi neæe uzimati, ako moraju da plate 50 dinara po kutiji, one lekove koji im nisu potrebni - smatra Svetlana Vukajloviæ.
Ona smatra da ovo nisu visoka uèe¹æa, posebno ako se zna da u Hrvatskoj, primera radi, bolnièki dan ko¹ta oko 1.200 dinara, a u srpskim bolnicama 40 dinara.
Ovo poveæanje neæe se odnositi na osiguranike koji ni do sada nisu plaæali participaciju. Plaæanja su osloboðena deca do 18 godina, trudnice, slepa i trajno invalidna lica, nezaposleni, ali i oni koji ostvaruju prihode koji ne prelaze 14.000 dinara po èlanu domaæinstva. Ukupno, oko 1,5 miliona stanovnika ne plaæa participaciju.
Godi¹nje se u kasu RZZO od participacija za preglede i dijagnostièke procedure slije oko èetiri milijarde dinara, a od participacija za izdate kutije lekova oko tri milijarde dinara.

http://www.blic.rs/drustvo.php?id=109389