Andromeda guta male galaksije

Started by Bred, 05-09-2009, 18:39:01

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: Beta |

Andromeda, galaksija najbli¾a Mleènom putu kome pripada i planeta Zemlja, ubrzano se uveæava "gutajuæi" susedne male galaksije, objavio je meðunarodni nauèni tim predvoðen jednim kanadskim astronomom.

Alan Mekonahi iz Hercbergovog instituta za astrofiziku, u Britanskoj Kolumbiji, i njegove kolege iz jo¹ pet zemalja zakljuèili su da Andromeda svojom gravitacijom "otima" milione zvezda od susedne, manje galaksije Trougao. Rad nauènog tima objavio je najugledniji svetski èasopis te vrste "Nature", a vest je prenela najveæa kanadska nauèna ustanova "National Research Council".
Ukoliko nastavi svoju "pro¾drljivost", Andromeda bi u veoma dalekoj buduænosti izra¾enoj u milijardama godina mogla potpuno da "proguta" Trougao. Do otkriæa o "nezasitoj" Andromedi nauènici su do¹li posmatrajuæi kosmièki prostor od oko milion svetlosnih godina koji je okru¾uje.
Istra¾ivanja kanadsko-francuskim teleskopom na Havajima i digitalnim kamerama poèela su 2008. godine i trajaæe do 2011.
Nauènici su takoðe zakljuèili da su mnoge galaksije mnogo veæe nego ¹to se se dosad verovalo, a posmatranjem Andromede potvrðena je i sumnja da se velike galaksije uveæavaju privlaèeæi i apsorbujuæi manje, te da je kosmièki prostor oko galaksija-giganata ispunjen "fosilnim" ostacima malih galaksija.
Galaksija Andromeda udaljena je od Mleènog puta dva i po miliona svetlosnih godina i sa Zemlje je vidljiva golim okom. Prve pisane zapise o galaksiji Andromedi, imenovanoj po boginji iz grèke mitologije, ostavio je u 10. veku jedan persijski astronom.

http://www.blic.rs/slobodnovreme.php?id=109305