Napipali ste kvr¾icu? Bez panike...

Started by Bred, 29-09-2009, 00:20:50

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Poveæani limfni èvorovi nisu retka pojava. Mogu da budu posledica obiène prehlade, neleèenog karijesa ili druge infekcije, ali ne bi trebalo da se zanemare jer mogu da budu i simptom ozbiljnih bolesti kao ¹to je tumor.

Preuzeto iz meseènika VITA

Kome se nije dogodilo da, na primer, dodirujuæi vrat ili pazuhe, napipa limfni èvoriæ ili poveæanu limfnu ¾lezdu? Obièno je veæ sama èinjenica da ste pod prstima osetili neprirodno zadebljanje ili kvr¾icu dovoljna da izazove nelagodnost, èak i paniku. U najveæem broju slucajeva takav strah je neopravdan, ali ponekad, na¾alost, mo¾e biti reè o ozbiljnom problemu. Zato svaku takvu tvorevinu treba odmah pokazati lekaru. Ali, kako biste bili smireniji ako napipate takvu izboèinu, trebali biste pobli¾e upoznati limfne èvorove, njihovu ulogu u na¹em telu, kao i probleme koje mogu prouzrokovati. O tome za Vitu govori

prim. dr sc. Petar Gacina, internista i hematolog.

Za¹titnici tela

Limfni cvorovi su organi koji èine deo limfnog sistema i glavni su faktori na¹eg prirodnog odbrambenog sistema. U njima se koncentri¹e limfa bogata belim krvnim zrncima zadu¾enim za borbu protiv infekcija. To su, u stvari, male, mekane okrugle ili ovalne natalo¾ene æelije prekrivene svojevrsnom kapsulom saèinjenom od vezivnog tkiva i rasporeðene po celom telu i meðusobno povezane kanaliæima nalik krvnim sudovima. Sastoje se od kombinacije limfocita - imunih æelija koje proizvode proteinske èestice sposobne da „hvataju" ¹tetne mikroorganizme kao ¹to su virusi i bakterije - i takozvanih makrofaga koji "uni¹tavaju" uhvaæene strane agense. Na taj na¹in limfni èvorovi deluju kao filteri koji skupljaju i uni¹tavaju ¹tetne mikroorganizme i proèi¹æavaju limfnu teènost dok protièe kroz telo. Kad se organizam bori protiv infekcije, poveæava se broj limfocita zadu¾enih za uni¹tavanje njihovog uzroènika pa se tako poveæava i volumen limfnih èvorova.

Sa simptomima ili bez njih

Poveæanje limfnih ¾lezda (mogu narasti do 1 centimetra, ali i vi¹e), ponekad mo¾e biti asimptomatsko pa osoba ne oseæa i ne primeæuje nikakve promene ni probleme koji bi ukazivali na to da je do¹lo do nekog poremeæaja. U tom sluèaju obièno ih otkriva tek lekar prilikom rutinskog fizikalnog pregleda. Poveæane ¾lezde mogu biti i bolne, vrlo mekane ili pak tvrde na dodir ili izoblièene, ¹to neretko izaziva zabrinutost i motivi¹e na odlazak lekaru ali, u stvari, klinièki su mnogo va¾niji drugi, prateæi simptomi koji su povezani s nekim stanjem ili bole¹æu koja i jeste uzrokovala poveæanje limfnih èvorova.

To mogu biti bolno grlo, iscedak iz nosa, groznica i drugi simptomi koji ukazuju na infekciju gornjih disajnih puteva, ali i noæno znojenje, gubitak telesne te¾ine ili crvena, upaljena ko¾a iznad poveæane ¾lezde. Op¹te poveæanje svih limfnih èvorova u telu mo¾e ukazivati na ozbiljnije infekcije, kao ¹to su mononukleoza ili HIV, kao i na postojanje nekih imunih bolesti, kao ¹to su lupus ili reumatoidni artritis. i ono ¹to se reðe dogaða, ali najvi¹e zabrinjava, jeste stanje u kojem je limfni èvor tvrd, nepomièan i vrlo brzo raste, ¹to su simptomi koji, na¾alost, upuæuju na tumor.

nastavak -> http://www.b92.net/zdravlje/prevencija.php?nav_id=383713