Medjunarodne letnje skole ECPD

Started by Bred, 26-04-2010, 18:59:09

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

1. XV ECPD Meðunarodnu letnju ¹kolu menad¾ment zdravstvenih institucija sa glavnom temom "Kvalitet ¾ivota kao cilj zdravstvene politike i merilo rezultata zdravstvenih mera i individualnog medicinskog tretmana"    (Miloèer, 21–25. jun 2010);

2. II ECPD Meðunarodnu letnju ¹kolu o kardiovaskularnim bolestima sa glavnom temom "Prevencija i leèenje kardiovaskularnih bolesti" (Miloèer, 28. jun - 2. jul 2010. godine);

3. ECPD Meðunarodnu letnju ¹kolu o "Bolesti zavisnosti, savremena dostignuca u adiktologiji"  (Kotor, 17-19. maj 2010).

4. I ECPD Meðunarodnu letnju ¹kolu o "Promocija i zdravstvena zastita reproduktivnog zdravlja"  (Miloèer, 21-25. jun 2010).

Bred

#1
:news:

Evropski centar za mir i razvoj Univerziteta za mir Ujedinjenih nacija u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Crne Gore i Fondom za zdravstveno osiguranje Republike Srpske, a u okviru ECPD Meðunarodnog programa transfera sistema znanja, organizuje

II ECPD MEÐUNARODNU LETNJU ©KOLU
PROMOCIJA I ZDRAVSTVENA ZA©TITA
REPRODUKTIVNOG ZDRAVLJA

(Miloèer, 27. jun  1. jul 2011. godine)

Sa zadovoljstvom Vam upuæujemo poziv da uèestvujete u radu ovogodi¹nje ECPD Meðunarodne letnje ¹kole „Promocija i zdravstvena za¹tita reproduktivnog zdravlja” (nadalje: ©kola), sa glavnom temom: „Reproduktivno zdravlje adolescenata”.
Oèuvanje i unapreðenje reproduktivnog zdravlja ima poseban znaèaj za sve populacije, a posebno one koje karakteri¹e nizak natalitet. Zbog toga su mere za unapreðenje reproduktivnog zdravlja adolescenata, za zdravo materinstvo i re¹avanje problema neplodnosti va¾ni elementi strate¹kog delovanja razvijenih zemalja u cilju dostizanja proste zamene generacija.
Za¹tita reproduktivnog zdravlja je naroèito va¾na u onim sredinama èiji reproduktivni model ima i savremene i tradicionalne elemente, u kojima je rano stupanje u seksualne odnose i odlaganje raðanja dece realnost, kao i oslanjanje na neefikasnu kontracepciju i ¹iroku primenu namernog prekida trudnoæe.

Phone: +381 11 3246-041, 3246-042, 3246-043, 2652-170  Fax: 3240-673, 3234-082, 2651-344
E-mail: [email protected], [email protected]

Polazeæi od èinjenice da je multisektorski pristup za¹titi reproduktivnog zdravlja najefikasniji, program ©kole je koncipiran tako da polaznici mogu biti lekari (porodiène medicine, ginekolozi, pedijatri i drugi specijalisti), prosvetni radnici, socijalni radnici i drugi profili struènjaka anga¾ovanih u ovoj oblasti.

Program ©kole
Programom ©kole obuhvaæene su sledeæe teme:
(1)   Prof. dr Mirjana Ra¹eviæ
Za oèuvanje reproduktivnog zdravlja adolescenata. Za¹to? Ko? Kako?
•   Posebna potreba za promocijom reproduktivnog zdravlja mladih
– sa radionicom: Adolescentna trudnoæa-imamo li problem?
•   Reproduktivno zdravlje mladih i ¹kola, zdravstvena ustanova, mediji
– sa diskusijom o najboljem integrisanom modelu/programu
•   Podstakni mlade da kritièki misle uèeæi o reproduktivnom zdravlju
– sa prikazom jedne radionice koju uèesnici izaberu sa liste
(2)   Dr sc. Katarina Sedlecki
•   Kako pomoæi mladima da usvoje bezbedno seksualno pona¹anje?
•   Uloga lokalne zajednice u promovisanju bezbednog seksualnog pona¹anja
– radionica
•   Kontracepcija i mladi
•   Kako u okviru ¹kolskih aktivnosti pobolj¹ati znanje mladih o kontracepciji
– prikaz sluèajeva i radionica
•   Savetovanje mladih o kontracepciji
•   Klinièke smernice za propisivanje kontracepcije mladima
•   Terapijske moguænosti savremene kontracepcije – prikaz sluèajeva
•   Prevencija infekcije humanim papiloma virusom
(3)   Doc. dr Sanja Sibinèiæ
•   Polne bolesti kod adolescenata (uèestalost, naèini ¹irenja, rizici)
•   Radionica: Polno prenosive bolesti (pojedina oboljenja i simptomi)
(4)   Prim. dr Vladimir Perendija
Doc. dr Sanja Sibinèiæ
•   Malolletnièka trudnoæa i abortusi u Republici Srpskoj
•   Radionica: Abortus (pobaèaj) da ili ne?
(5)   Dr Ranka Kaliniæ
   Prof. dr Nenad V. Babiæ
•   Seksualnost i rizièno pona¹anje u adolescenciji
•   Radionica: Prijateljski pristup mladima u zdravstvenom i ¹kolskom-obrazovnom sistemu

(6)   Prof. dr Nenad V. Babiæ
•   Preporuka literature pogodne za edukaciju adolescenata o reproduktivnom i seksualnom zdravlju
•   DVD-Edukativna predstava – Marin Kvaternik: ©ta ste ¾eleli da znate o reproduktivnom zdravlju, a niste se usudili da pitate
(7)   Grupa eksperata odabrana od strane Ministarstva zdravlja Crne Gore
•   Iskustva iz Crne Gore u prevenciji, promociji i za¹titi reproduktivnog i seksualnog zdravlja

Direktor ©kole je Prof. dr Nenad V. Babiæ, nacionalni koordinator za reproduktivno zdravlje Republike Srpske, Izvr¹ni direktor Sektora za zdravstvo u Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske i profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Banja Luci.
Program je meðunarodno i nacionalno akreditovan.

Cilj ©kole
Cilj Evropskog centra za mir i razvoj Univerziteta za mir Ujedinjenih nacija je da uèesnici ©kole dobiju znanja od vrhunskih meðunarodno priznatih autoriteta o najznaèajnijim aspektima reproduktivnog zdravlja adolescenata i mladih i da ta znanja i iskustva na najbolji naèin koriste i primenjuju u praksi.

Organizacija ©kole

Nastava se odr¾ava svakog dana od 9 do 15 èasova. U sklopu predavanja planirana su i dva specijalizovana Workshopa sa panel diskusijama.
Polaznici ECPD Meðunarodne letnje ¹kole æe dobiti odgovarajuæi materijal i najnoviju literaturu potrebnu za efektivnije praæenje ©kole. Autorizovana izlaganja æe biti objavljena u Zborniku ¹kole.

Certifikat ©kole
Polaznici ©kole dobijaju meðunarodno validan certifikat Evropskog centra za mir i razvoj Univerziteta za mir Ujedinjenih nacija i curriculum sa planom i programom nastave i nosiocima programskih celina.

Prijava za uèe¹æe i kotizacija
Kotizacija za uèe¹æe u radu ECPD Meðunarodne letnje ¹kole iznosi 490 EUR.
Prijavu za uèe¹æe u radu ©kole dostaviti do 31. maj 2011. godine na adresu: Evropski centar za mir i razvoj (ECPD) Univerziteta za mir Ujedinjenih nacija, Beograd, Terazije 41; fax: + 381 11 3240-673, 3234-082; e-mail:[email protected] i [email protected]

Sme¹taj za uèesnike ©kole
Evropski centar za mir i razvoj Univerziteta za mir Ujedinjenih nacija je za uèesnike ©kole obezbedio sme¹taj u Hotelu „Maestral” u Miloèeru po izuzetno povoljnim cenama, u polupansionu: 99 EUR po danu za sme¹taj u jednokrevetnim sobama i 79 EUR za sme¹taj u dvokrevetnim sobama, po osobi. Uz ovaj poziv prila¾emo Obrazac za rezervaciju sme¹taja u navedenom hotelu, sa preporukom da tu rezervaciju izvr¹ite preko Sekretarijata ECPD.

U oèekivanju va¹e prijave i uèe¹æa u radu ©kole, srdaèno Vas pozdravljamo.




   IZVR©NI DIREKTOR ECPD
(Prof. dr Negoslav P. Ostojiæ)

(za detalje pogledati prilog - attachment -> potrebno je da se registrujete na Forum)



:news:
Evropski centar za mir i razvoj (ECPD) Univerziteta za mir Ujedinjenih nacija u okviru svog Meðunarodnog programa transfera sistema znanja organizuje

ECPD SPECIJALISTIÈKI SEMINAR
PREDIKTIVNA HOMEOPATIJA

(Beograd, 28-29. maj 2011)

Sa zadovoljstvom Vam upuæujemo poziv da uèestvujete u radu ovog Seminara.
Homeopatija predstavlja holistièki medicinski metod prevencije i leèenja. To je efikasan sistem leèenja koji podr¾ava prirodnu tendenciju tela da se izleèi. Prediktivna (predvidiva) homeopatija se zasniva na Hahnemann-ovom Organonu, a posebno na Heringovom zakonu pravca i smera izleèenja, ¹to uz kori¹æenje savremenih nauènih saznanja iz oblasti embriologije, genetike, imunologije, omoguæava uspe¹niju primenu homeopatskih principa i stalno postizanje oèekivanih i precizno definisanih rezultata u terapiji.
Kodirektori Seminara i vodeæi predavaèi su prof. dr Prafull Vijayakar, Predsednik Instituta homeopatskih lekara Indije i osnivaè ©kole prediktivne homeopatije (Bombaj, Indija) i prof. dr Aleksandar Krstiæ, ECPD UPUN, a u nastavi uèestvuje i dr Ambrish Vijayakar (Bombaj, Indija).
Program Seminara obuhvata sledeæe glavne teme:
–   Osnovni principi prediktivne homeopatije
–   Teorija supresije i njena praktièna primena
–   Razumevanje su¹tine miazama i njihova praktièna primena
–   Primena homeopatije kod akutnih oboljenja
–   Homeopatija i genetika.
Osnovni cilj Seminara je da polaznike upozna sa specifiènostima Prediktivne homeopatije i osposobi ih da, koristeæi Teoriju supresije, èije je osnove postavio prof. Vijayakar, posti¾u konzistentne i oèekivane rezultate u homeopatskoj praksi. Teorija supresije zasnovana je na postojanju sedam slojeva potiskivanja, koji su nastali na bazi razvoja tkiva i organa iz embrionalnih listova (endoderm, ektoderm i mezoderm). Ona omoguæava bolje razumevanje pravca kretanja patolo¹kih procesa posle primene odreðenog genetskog similimuma, odnosno prepoznavanje i predviðanje da li se radi o daljem razvoju patologije (supresija) ili kretanju u smeru izleèenja (ozdrav-ljenje).

Nastava obuhvata teoretska predavanja i modalitete primene u praksi, uz video prezentaciju sluèajeva, kao i aktivno uèe¹æe polaznika. ECPD obezbeðuje za uèesnike Seminara odgovarajuæi materijal, kao i simultani prevod predavanja.
Po zavr¹enom Seminaru, polaznici dobijaju odgovarajuæi certifikat ECPD.

Kotizacija za uèe¹æe u radu Seminara iznosi 100 EUR (dinarski ekvivalent), a za polaznike svih homeopatskih ¹kola 60 EUR. Kotizaciju uplatiti lièno na blagajni ili na raèun ECPD.

Prijavu za uèe¹æe u radu Seminara dostaviti najkasnije do 20. maja 2011. godine na adresu: Evropski centar za mir i razvoj (ECPD) Univerziteta za mir Ujedinjenih nacija, Beograd, Terazije 41, tel: 011/3246-041, 3246-042;
fax: 011/3234-082, 3240-673; e-mail: [email protected] ; [email protected]

U oèekivanju Va¹e prijave i skorog susreta, srdaèno Vas pozdravljamo.

KODIREKTOR SEMINARA
(Prof. dr Aleksandar Krstiæ)

   DIREKTOR MEDICINSKIH I
BIOMEDICINSKIH STUDIJA ECPD
(Prof. dr Jovan Miæiæ)

Za detalje pogledati attach - potrebnoje da se registrujete na Forum