Èeste upale uva kod mali¹ana

Started by Bred, 26-11-2009, 11:26:46

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: E. B. |

Svako drugo dete do druge godine ¾ivota oboli bar jedom od akutne upale uva. Do polaska u ¹kolu svako treæe dete oboli ¹est i vi¹e puta od akutne upale srednjeg uva. Kako da prepoznate upalu i kako se leèi, obja¹njava dr Du¹an Pavloviæ, otorinolaringolog.


Za¹to se èesto javljaju
Upale uva kod dece se obja¹njavaju drugaèijim anatomskim odnosom Eustahijeve trube nego kod odraslih. Eustahijeva truba je ¹ira, kraæa i horizontalnije postavljena, tako da je put za ¹irenje infekcije kraæi. Kod dece se i imuni sistem jo¹ razvija, pa su tako deca podlo¾nija infekcijama.

Prepoznajte upalu
Najèe¹æi simptomi akutne upale uva su bol u uvu, oseæaj zapu¹enosti, povi¹ena temperatura i oseæaj malaksalosti, a ovome obièno prethodi period od nekoliko dana sa simptomima respiratorne infekcije - zapu¹enost i curenje nosa, bol ili grebuckanje u grlu. Kod beba, koje ne mogu same da se ¾ale na bol u uvu, majka æe da primeti da je beba uznemirena, da iznenada brizne u plaè ili vuèe i èe¹ka uvo, beba neæe da nono3 ili prekida nono3nje plaèem, a mo¾e da ima i dijareju.


nastavak -> http://www.blic.rs/slobodnovreme.php?id=122437