Benigna hiperplazija prostate (BHP)

Started by Adonis_Vernalis, 29-09-2009, 11:08:29

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Da li neka mu¹ka osoba u va¹oj u¾oj porodici ima simptome BHP-a (http://www.farmaceuti.com/forum/index.php/topic,16760.msg235982.html#post_pitanje)(<-kliknuti za objasnjenje)?

Da
5 (33.3%)
Ne
8 (53.3%)
Ne znam
1 (6.7%)
O tome se ne prièa
1 (6.7%)

Total Members Voted: 15

Voting closed: 28-12-2009, 13:45:23

Adonis_Vernalis

Ovo je samo test za ne¹to prilièno veliko ¹to æu, nadam se, pokrenuti. Molim vas da ¹to masovnije odgovorite na ovu anketicu. Trajaæe 3 meseca, a rezultati koje oèekujem su vrlo znaèajni. Hvala, unapred!

Bred

Cekajte profesore, ovo mozemo postaviti i na pocetnu stranu i na facebook ali mene buni ovo sto ste napisali dijagnozu?

Znate li koliko malo ljudi bi zbog ovoga islo kod lekara a verovatno vec imaju simptope BHPa a da to nije zvanicno dijagnostifikovano?

Adonis_Vernalis

Na ¾alost, jako dobro znam da 50% mu¹karaca ni pred streljaèkim vodom ne bi priznali da imaju problema sa prostatom. Ovi ¹to imaju dijagnozu BHP, ili su prostatu veæ operisali, nemaju ¹ta da priznaju ili ne. Zato sam anketno pitanje tako i postavio. Ako sve bude i¹lo kako treba, oèekujem dobar odziv na anketicu, a statistika æe veæ pokazati ne¹to.

Bred

Ok, mada u apoteci se ne stide da priznaju i do u detalja opisu simptome ...  :wink:

Adonis_Vernalis

#4
Brede, moguæe je da se i vremena i mu¹karci polako menjaju. No, hajde da razmotrimo i drugu varijantu anketnog pitanja, onu koja implicira sumnju, a ne èinjenicu. Pitanje bi moglo da glasi:
da li neka mu¹ka osoba iz va¹e u¾e porodice èesto ustaje noæu (vi¹e od 2 puta), bolno mokri, ima stalan oseæaj "hitnosti" i nekompletnog pra¾njenja be¹ike, ula¾e veliki napor, neispavana je i razdra¾ljiva i lo¹e se oseæa zbog svega toga?

Ipak mislim da je bolje onako kako sam ga postavio. Ne zbog rogobatnosti drugog, veæ zbog toga ¹to postoji i ne¹to ¹to se zove "sindrom donjeg urinarnog trakta" (doslovan prevod engleskog izraza Lower Urinary Tract Syndrome - LUTS), ¹to je ¹ire od BHP. Zbog toga, za poèetak, mislim da je bolje da baratamo sa èinjenicom, tj. sa dijagnozom BHP. Sumnje i subjektivnost æemo ostaviti za kasnije.

Bred

Ne, ja bih to formulisao ovako "Da li neka mu¹ka osoba u va¹oj u¾oj porodici ima simptome BHP-a?", pa dole objasnjeno koji su simptomi.

Ali ok, izvinite sto se mesam ...  :pst  :K2:

Adonis_Vernalis

Mo¾e i tako. Samo, vi¹e ne mogu da ureðujem anketu. Pomoæ prijatelja?

Bred


Adonis_Vernalis


Adonis_Vernalis

Brede, po¹to sam i od sebe sakrio rezultate ankete, a imam u naznaci praktièan pristup re¹avanju ovog problema, interesuje me dosada¹nja statistika. Mo¾e¹ li je otkljuèati za mene, kako bih skratio vremenski rok, i stekao uvid u dosada¹nje stanje glasanja? Jako je bitno. Ili, skrati rok za sutra¹nji dan, kako bismo svi videli rezultate glasanja.

Bred


Enea

anketa je zakljucana
uvrstite u statistiku +2

iz prakse: da li zbog profilaxe (?), Rovatinex (registrovan kao Lek) je cesto kupovan

pozdrav svima