analiza biljnog proizvoda,da li je moguca

Started by monter, 10-01-2010, 15:15:46

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

monter

da li je moguce uraditi analizu bljnog proizvoda(tinktura,melem) da se sutanovi koji su sastojci upitanju?
Dakle,sta je osnova preparat a sta je aktivni princip/ljekovito bilje?

Bred

Naravno da je moguce. Ne znam da li to mozda radi nas Institut za farmakognoziju ali u svakom slucaju to se DEBELO placa.  :wink:

Adonis_Vernalis

Analiza biljnog proizvoda je moguæa. No, Institut za farmakognoziju radi kontrolu kvaliteta biljnih proizvoda (taènije: kontrolu kvaliteta ulaznih sirovina, procesnu kontrolu i kontrolu kvaliteta gotovog proizvoda) kao institucija nezavisna u odnosu na postupak registracije biljnog/tradicionalnog leka, kao i uslu¾no, za potrebe firmi koje nemaju formiranu sopstvenu laboratoriju za kontrolu kvaliteta. Institut se, koliko je meni poznato, ne bavi forenzièkim analizama, kao ni analizama biljnih proizvoda nepoznatog sastava.

Ukoliko imate svoju firmu koja proizvodi ne¹to, a nemate sopstvenu laboratoriju za kontrolu kvaliteta, mo¾ete da se obratite Institutu za farmakognoziju i pravnoj slu¾bi Fakulteta, gde æete sa Fakultetom sklopiti Ugovor o materijalno-tehnièkoj saradnji. Tim ugovorom æe biti definisane sve bitne stavke analize va¹eg proizvoda. Tako se ostvaruje saradnja sa tzv. treæim licima i privrednim subjektima, a usluga naplaæuje prema va¾eæem cenovniku.

Ukoliko, pak, imate neki preparat u rukama, spakovan u fla¹icu sumnjivog izgleda, koji ste kupili/dobili od nekog travara ili biljara, takve analize se ne rade na Institutu za farmakognoziju, jer na¹a laboratorija nije akreditovana za tu vrstu usluge, koja se granièi sa sudsko-medicinskom i toksikolo¹kom praksom.

Na kraju, sasvim je relativna stvar da li analiza preparata ko¹ta malo ili mnogo. Ukoliko imate firmu koja proizvodi biljne lekove, a nemate sopstvenu laboratoriju za kontrolu kvaliteta, onda vam cena analize neæe biti toliko "debela" koliko se u prvi mah mo¾e uèiniti. Sraèunajte koliko ko¹ta stalno zaposlenje dva farmaceuta - specijalista kontrole lekova i/ili lekovitog bilja, nabavka neophodnih analitièkih ureðaja i njihovo odr¾avanje (ureðaji ko¹taju èak i kada ne rade), nabavka analitièkih rastvaraèa, hemikalija, reagenasa i gasova itd, pa æete lako zakljuèiti da vam se saradnja sa Fakultetom mo¾e isplatiti. Ne na du¾e staze, ali dok ne nabavite sopstvenu opremu i struènjake - itekako.

S druge strane, ukoliko ste fizièko lice koje ¾eli da utvrdi ¹ta se nalazi u gore navedenoj "fla¹ici", onda je analiza njenog sadr¾aja "preskup sport". Èak i da se utvrdi ¹ta preparat sadr¾i, retko kada je moguæe rekonstruisati podatke o tome koje su biljke kori¹æene za, na primer, ekstrakciju, pogotovo ako su u ispitivanom preparatu prisutne me¹avine razlièitih ekstrakata. Ovo stoga ¹to razlièite biljke veoma èesto sadr¾e iste osnovne sastojke. Moguæe je izneti nekakvu pretpostavku, ali retko kada i definitivan i neopoziv sud o tome. Ovakve analize su vrlo ozbiljne, skupe i zahtevaju veliko i dugotrajno anga¾ovanje struènjaka zaposlenih u istra¾ivaèkoj laboratoriji. Ne pru¾aju se, ili ne bar u na¹oj laboratoriji.