Vesiæ: Farmaceutski otpad biæe adekvatno sakupljan

Started by Bred, 06-02-2010, 18:59:51

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

nastavak sa naslovne ...

Vesiæ je, imajuæi u vidu za¹titu ¾ivotne sredine, kazao da je va¾no da se prekine nekontrolisano odlaganje otpada na deponije.
On je Tanjugu rekao da æe ubuduæe biti razmatrana i moguænost uvoðenja odgovarajuæeg postrojenja za fizièko-hemijsko tretiranje farmaceustog otpada.
Prema njegovim reèima, neke farmaceutske kuæe u Srbiji plaæaju izvoz i uni¹tavanje medikamenata sa isteklim rokom trajanja u inostranstvu.
On je objasnio da je odlaganje farmaceustkih proizvoda na deponije i ostala neadekvatna mesta ¹tetno po ¾ivotnu sredinu jer mo¾e lako da kroz zemlju dospe u podzemne vode.

dalje -> http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/175584/Vesic-Farmaceutski-otpad-bice-adekvatno-sakupljan

Adonis_Vernalis

Voleo bih da sve ovo ¹to je reèeno, zaista postane i praksa. No, pla¹im se da je i ovo samo reklama - propaganda, odnosno ¹ala - komika. Ili, pak, potro¹na roba, informacija koju æemo olako shvatiti i lako zaboraviti, do sledeæe prilike i sledeæeg "otkrivanja mlake vode i rupe na saksiji".

Meni bliska osoba, pre par godina, bila je èlanom op¹tinskog veæa za ekologiju. Drugim reèima, bila je lokalni ministar za za¹titu ¾ivotne sredine. Neæu navoditi gde, jer nije va¾no: slièna situacija je svuda, osim, mo¾da, u op¹tini Inðija.

Ta osoba je uspela da prepozna vrlo ozbiljan ekolo¹ki problem u op¹tini u kojoj jo¹ uvek ¾ivi: animalni otpad (èitaj: klanièni otpad). Tone i tone animalnog otpada decenijama se neadekvatno odlagalo i jo¹ uvek se isto tako i odla¾e: jednostavno, baca se kojekude. Smrad do neba, leglo zaraze, nadomak urbane sredine... Ta osoba je na¹la re¹enje. Napravila je (donacijom Evropske agencije za rekonstrukciju i razvoj) jedan centar za prikupljanje i primarnu obradu klaniènog otpada. Daljom obradom, od animalnog otpada bi se moglo dobiti ko¹tano bra¹no i tehnièka mast, za primenu u industriji. Bilo je sveèano otvaranje objekta: svi su se slikali, lokalne novine su do neba dizale ingenioznost takvog projekta, a onda su do¹li izbori.

Politièka opcija te osobe je "pukla", a njeno mesto su zauzeli drugi, no¹eni glasovima svojih biraèa. Pomenuta osoba je "smaknuta" sa polo¾aja, iako je gradonaèelnik tu istu osobu hteo u svom timu... ali, morao je da popusti pred "argumentima" koalicionih partnera. Iako je EU dala blizu 300.000 EUR za pomenuti projekat, on je zauzeo neko sekundarno mesto u listi prioriteta novoizabranih. Zarad mira u koaliciji, jedan kapitalni projekat je udavljen, iako su pare uzete.

No, godinu dana kasnije, verovatno pod pritiskom EU, koja bi volela da zna gde su utopljene njene pare, PONOVO SE SVEÈANO OTVARA VEÆ SVEÈANO OTVORENI OBJEKAT za prikupljanje i primarnu preradu animalnog otpada. Igra folklor, peva hor, jedu se hleb i so na svakom koraku, bratime se op¹tine, obræe se vo na ra¾nju, a u volu prase, a u prasetu pile, a u piletu jaje... Opet se slikujemo, a na slikama se rukujemo.

A objekat za prikupljanje animalnog otpada i dalje - ne radi. Nikada neæe ni proraditi.

Ili æe i ova inicijativa slavno propasti, ili æe se neko strahovito obogatiti preraðujuæi medicinski otpad. Voleo bih da se desi ovo drugo. Neka, nek se bogati... samo neka radi.

Bred

Mene vise brine kako su oni do zamislili da se kroz apoteke povlace lekovi s isteklim rokom? Nadam se da misle na drzavne apoteke?! Ne vidim neki interes privatnih apoteka u tome, bar ne trenutno.

Adonis_Vernalis

Vidi, vidi... to mi je promaklo...

Dakle, stvarno su preterali. U apotekama odavno mo¾ete kupiti kondome, ki¹obrane, papuèe, bombone... a od sada æe apoteke postati i recikla¾ni centri, tj. deponije ukvarenih lekova...

Brede, 'ajd da napravimo inicijativu da se u apotekama mogu kupiti i auto-delovi. Mo¾da i fini donji ve¹. Apotekarski.

:krsti: :krsti: :krsti:

Bred

Ah, moja apoteka nema tih trange frange stvari ... :V  :K2:

Ali one koje imaju, mogu da skupljaju i otpad. Mislim ovaj farmaceutski. :K