Srbija: ®ene pu¹e i u trudnoæi

Started by Bred, 30-09-2008, 12:39:02

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

nastavak sa naslovne ...

Veæu zastupljenost ¾ena pu¹aèa prema podacima Svetske zdravstvene organizacije od Srbije imaju samo Austrija, Bosna i Hercegovina, Grèka i Slovaèka.

Glavni isra¾ivaè Srmena Krstev rekla je na konferenciji za novinare da pu¹enje u trudnoæi pored tog ¹to mo¾e dovesti do prevremenog poroðaja, manje i nedozrele bebe, èesto je uzrok oboljevanja deteta od respiratornih bolesti, astme i bolesti srednjeg uva.

"Uoèena je povezanost i sa spontanim pobaèajima, a rezultati istra¾ivanja æe pokazati koliko se porodilje interesuju za odvikavanje od pu¹enja", kazala je Krstav.

Predsednica Udru¾enja za javno zdravlje Srbije Sne¾ana Simiæ nezadovoljna je zbog malog broja savetovali¹ta za odvikavanje od pu¹enja na nivou primarne za¹tite i najavila realizaciju projekta za obuèavanje zdravstvenih radnika o ve¹tinama odvikavanja od pu¹enja.

Ministar zdravlja Srbije je istakao da æe se iz godine u godinu poo¹travati propisi o zabrani pu¹enja i njihova primena gde god i koliko god je to moguæe.

"Po sada¹njim dogaðajima ima dosta liberalnih situacijama u kojima je jedini naèin da inspektor na licu mesta naplati kaznu i to æe se menjati. Kad neko pu¹i u lokalu potrebno je kazniti i onoga ko je to dozvolio", naveo je ministar.

Prema njegovim reèima pu¹enje je uzrok dobijanja dve treæine bolesti i pored po¹travanja propisa najva¾nije je unapreðenje znanja i promena pona¹anja.

Organizatorka terenskog rada na ovom istra¾ivanju Anðelka Koteviæ je kazala da su patrona¾ne medicinske pro¹le posebnu obuku za njegovo sprovoðenje, kao i da su ispitivana porodilje bile motivisane da èuju podatke o ¹tetnosti duvana i spremne na promenu pona¹anja.

To istra¾ivanje, u okviru projekta "Jaèanje kapaciteta civilnog dru¹tva u Srbiji" sprovode Udru¾enje za javno zdravlje Srbije i Ministarstvo zdravlja, a finansira ga Kanadsko udru¾enje za meðunarodni razvoj (CIDA).

Suzan Bondi iz tog udru¾enja je ukazala da se Kanada pre 20 godina suoèila sa problemom pu¹enja, kao i otporom i strahom stanovni¹tva prema promenama i navela da u toj zemlji oko devet odsto trudnica i porodilja pu¹i.

Prema njenim reèima, u veæini razvijenih zemalja pu¹enje meðu porodiljama je u opadanju, dok je taj procenat veæi od 70 u manje razvijenim zemljama.


b92

Enea

tokom prvog trimestra nema uticaja nikotina..
kasnije, oko 7 nedelje kad krene muchnina niti jedna normalna bi se usudila da zapali  :bljak:

frckica-j

Meni je bilo dovoljno da vidim na ¹ta puæa lièe poslije 5 godina konzumiranja duvana. Neka hvala...

Enea

inace,
nikotin u trudnica ima uticaj na sintezu kolagena...

iwanna 87

dzaba.kada ne zele da ostave cigare.. Sta mi tu mozemo..samo da trubimo,ali zavisnost je jaca... Placenta,moze da metabolise nikotin,ali u toksicniji proizvod ,zbog cega dolazi do sporijeg razvoja pluca i mozga.. 'Bem ga...

nensi.d

Nazalost, imala sam primer trudnice koja je pusila u trudnoci. Moju sestru. Pokusala je da ostavi cigare tokom trudnoce ali onda je postala toliko nervozna i neuroticna da je bila ozbiljan kandidat za ozbiljnu terapiju anksioliticima...
A to nikako nije htela... zato se vratila cigarama i pusila sve do porodjaja pa i posle... pa i dan danas strasno mnogo pusi.
Rezultat: rodila je divnu preslatku i pametnu devojcicu koja ima astmu (kad je okrivim za to, brani se da je to samo decja astma i da su joj doktori rekli da ce s godinama proci(!?))
Porodjaj je prosao mucno jer se posteljica bukvalno raspala od trulezi pa je morala na dodatne operacije da se materica potruno ocisti...
Bespotrebna katastrofa...

frckica-j

Nije da je branim, jer je ne branim, ali da te malo rasteretim (ili poku¹am bar)- astma je bolest sa kojom se ¾ivi i ako se dr¾i pod kontrolom, ne utièe mnogo na ¾ivot. Izgleda mnogo gore nego ¹to jeste. I èesto "izaðe" u pubertetu. (Iz liènog iskustva.)

A ovo za posteljicu dosad nisam èula! U¾as!

Bred

Pa moze da izadje ali koliko godina se dete pati?!  :hm

iwanna 87

Quote from: frckica-j on 10-03-2010, 10:39:45
Nije da je branim, jer je ne branim, ali da te malo rasteretim (ili poku¹am bar)- astma je bolest sa kojom se ¾ivi i ako se dr¾i pod kontrolom, ne utièe mnogo na ¾ivot. Izgleda mnogo gore nego ¹to jeste. I èesto "izaðe" u pubertetu. (Iz liènog iskustva.)

A ovo za posteljicu dosad nisam èula! U¾as!
Da,Frcka,ali ako je posledica pusenja,a ne gentike,ta ce retko proci.... Cak spostoji i korelacija sa oboljenjem stitne zlezde i dijabetom....

nensi.d

Toga se i ja bojim, Iwana, jer zaista niko u nasoj, a ni zetovoj porodici nema problema sa astmom, niti sa drugim bolestima respiratornog sistema.... zato i mislim da je to direktna posledica pusenja.
Ono sto me strasno nervira u svemu tome je sto pusac (tj moja sestra ali i mnogi drugi pusaci) NIKAD nece priznati da je neki problem nastao zbog cigara, jer cini mi se da kad pusacu "dirnete" u cigaru, kao da ste mu najmilije opsovali.

frckica-j

Ne, ne, ne...Znala sam da æe ovako biti. Nijedna bolest nije po¾eljna ni dobra, naravno da ne. I naravno da pu¹enje u trudnoæi uzrokuje bolesti ploda, èitala sam to. Jednostavno sam poku¹ala da ka¾em da je astma bolest sa kojom se mo¾e lijepo ¾iviti ako se kontroli¹e. Mnogo je te¾a na psihièkom nivou (strah od gu¹enja, naroèito kod djece) nego na fizièkom. Mnogo je lak¹a od dijabetesa, kardiovaskularnih oboljenja i sliènog. Nadam se da me razumijete sad ¹ta sam htjela da ka¾em.

iwanna 87

Znam,Frcka... Ali ne slazem se da je lakse kontrolisati..Kad sam vdela pluca posle 10 godina astme..Fuj..
Nego,Nensi,zamisli kada je devojcica dobila Hasimototireoiditis,jer joj je majka pusila u trudnoci,a gosposdja mam to ne priznaje za svoju gresku.... Kao ne zna od cega,a lekar joj lepo reko da je najverovatnije od toga,jer to niko nema u familiji... :(( :F Ona kaze od zracenja posle bombardovanja!! :run

bozana

Vidjela sam jednu trudnicu kako pusi a stomak do zuba. Nisam ja htjela da joj prosipam pamet. Rekla bi mi sta ti znas balavice,jesi ti radjala bla bla bla. Ne zelim da znam kakvo je djete rodjeno. A mamina ujna je pusila u trudnoci i rodila je troje djece,i normalni su.