Protekcija u VI beogradskoj gimnaziji !

Started by Bred, 05-07-2007, 15:12:09

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Jedinice nestale posle pritisaka iz Ministarstva
Autor: Violeta Nedeljkoviæ |


Devojèici iz ©este beogradske gimnazije, èiji je otac imao „dobre veze“, preko noæi je izbrisano pet jedinica, dok njeni vr¹njaci bubaju spremajuæi se za popravni ispit. Urgencija je stigla iz Ministarstva prosvete... Uslov koji je postavila ¹kola bio je: „Mo¾e, ali devojèica mora da ode iz na¹e gimnazije.“
Ovo nije redak sluèaj. Na kraju ¹kolske godine zaposleni u srednjim ¹kolama èesto su izlo¾eni pritiscima sa raznih strana kako bi nekim uèenicima po svaku cenu popravili ocene. Pritisci èesto sti¾u i iz Ministarstva prosvete i Sekretarijata za obrazovanje, ba¹ kao ¹to se desilo u ovoj gimnaziji.
To je razbesnelo roditelje èija deca idu u odeljenje sa pomenutom devojèicom pa su redakciji „Blica“ poslali pismo u kojem takve pojave nazivaju skandaloznim.
- Moje dete ide u ©estu beogradsku gimnaziju. Ima drugaricu iz razreda koja se retko pojavljivala u ¹koli. Na kraju ¹kolske godine ona je imala pet jedinica. Sa takvim ocenama se sigurno pada godina. Koliko ima neopravdanih èasova, to mo¾e da vam ka¾e jedinica iz vladanja. Jednog dana u ¹kolu je do¹ao njen tata, koji ima veze u Ministarstvu prosvete i Gradskom sekretarijatu za obrazovanje. Po priznanju profesora, koji su joj dali jedinice, oni su bili izlo¾eni stra¹nom pritisku. Neki su hteli da se bore protiv toga, ali nisu mogli... Na kraju, svi su pozvani kod direktora, koji je im je rekao da to dete mora da proðe godinu - pi¹e roditelj, koji zbog posledica koje bi mogla imati njegova æerka nije smeo da se predstavi.
Vladimir Kne¾eviæ, direktor ©este beogradske gimnazije, nije negirao optu¾be iz pisma koje je stiglo u na¹u redakciju.
- Odgovorno tvrdim da ne postoji ¹kola u Srbiji u kojoj se ne de¹avaju ovakve stvari. Kao i u svakoj ¹koli i kod nas postoje pritisci na kraju ¹kolske godine. Taèno je da je bilo poziva da se pomogne pomenutoj devojèici da ne ponavlja godinu. Uslov je bio da se ispi¹e iz na¹e ¹kole. To nije va¾ilo samo za ovu devojèicu veæ za jo¹ neke uèenike iz istog odeljenja - ka¾e direktor Kne¾eviæ.
On je potvrdio da su za pomenutu devojèicu urgencije stigle „ba¹ iz Ministarstva prosvete i Gradskog sekretarijata za obrazovanje“.
- Mi smo, pre svega, hteli da pomognemo ovoj deci da ne izgube godinu jer je oèigledno da se nisu sna¹li u na¹oj ¹koli. Uslov je bio da potra¾e sredinu koja je za njih prikladnija - ka¾e Kne¾eviæ.
Roditelji èija deca takoðe moraju na popravni ispit ove godine ogorèeni su zbog ovakve „selekcije po babu i po strièevima“.
- Mnoga deca su se mnogo vi¹e trudila od nje, bar su dolazila u ¹kolu, a opet su pala na popravni. A ona je glatko pro¹la godinu... Nas ne zanima da li æe ona ostati u ¹koli ili ne. Svi govorimo o suzbijanju korupcije, pravednim ljudima koji su na vlasti i profesionalcima koji struèno obavljaju svoj posao. A gde su oni? Ovo ¹to se desilo u ©estoj gimnaziji je pravi skandal. Ranije se u ovoj ¹koli nisu de¹avale ovakve stvari, ili bar nikada nisu obelodanjene - ka¾u roditelji.
Direktor pak ka¾e da mali broj uèenika ove gimnazije ide na poravni ispit.
- Ti uèenici æe ostati u na¹oj ¹koli. Oni æe posle popravnog biti dobri i vrlo dobri uèenici. A deca kojoj na ovakav naèin „poma¾emo“, neæe vi¹e biti na¹i ðaci - ka¾e Kne¾eviæ.

Svoj svoga ¹titi
Za pojave kao ¹to je ova u ©estoj beogradskoj gimnaziji nadle¾na je op¹tinska, gradska i Republièka prosvetna inspekcija Ministarstva prosvete.
- Kako da se ¾alimo bilo kome kad pojedinci iz Ministarstva prosvete koriste svoj polo¾aj i urgiraju po ¹kolama da se ðacima popravljaju ocene. Svoj svoga uvek ¹titi - pitaju ogorèeni roditelji.



------

Poklanjanje ocena negativno utièe na uèenike
Autor: V. Nedeljkoviæ |

Motivacija dece za rad, uèenje i bilo kakav trud u ¹koli nestaje kada vide da se pojedinim uèenicima poklanjaju ocene. Kod njih se javlja malodu¹nost jer shvate da novac mo¾e sve... Na njih pora¾avajuæe deluje to ¹to neko mo¾e da se upi¹e u ¹kolu koju hoæe, da je zavr¹i i da se zaposli samo zato ¹to ima uticajne roditelje ili roðake. A deca sve vide, njih ne mo¾ete prevariti...

- Èesto se, kao reakcija na takve pojave, kod dece javlja revolt, neposlu¹nost i slabiji uspeh. Samo zato jer su povreðeni... - ka¾e za „Blic“ Rada Vuliæ, pedagog u Elektrotehnièkoj ¹koli „Rade Konèar“ u Beogradu, upozorajavuæi da su ðaci srednjo¹kolskog uzrasta u vrlo osetljivom periodu, ali dovoljno zreli da shvate nepravdu i da o njoj javno progovore.
Ali, pred ovakvim pojavama oèigledno æuti dr¾ava. Iako je „Blic“ dva dana poku¹avao da razgovara sa nekim iz Ministarstva prosvete, oni se nisu udostojili da javno ka¾u makar jednu reè povodom nezakonitog popravljanja ocena u ©estoj beogradskoj gimnaziji, a na intervenciju koja je stigla ba¹ od nekog iz tog Ministarstva.
Devojèici I. P., uèenici ©este gimnazije, prema tvrdnjama roditelja èija deca idu u ovu ¹kolu, na urgenciju iz Ministarstva prosvete i Sekretarijata za obrazovanje u junu je popravljeno pet jedinica. Uslov je bio da se devojèica ispi¹e iz te gimnazije, ¹to je potvrdio i direktor ¹kole. Vladimiru Kne¾eviæu, direktoru ©este beogradske gimnazije, od pojedinaca sa „najvi¹eg“ mesta, kakao ka¾u roditelji, zapreæeno je: „Ukoliko devojèica I. P. ne proðe godinu, va¹a gimnazija sledeæe godine neæe imati para za krede i sunðere.“ Devojèicin tata, u ime koga je urgirano iz Ministarstva i Sekretarijata, oèigledno je bio mecena ove ¹kole. Otac je zauzvrat oèekivao lojalnost i nije dolazilo u obzir da njegova æerka ponavlja razred.
- Otac je bio korektan, nije bilo nikakvih pretnji. Molio je preko nekih ljudi koji su u kontaktu sa mnom da se devojèici pomogne da zavr¹i razred. Popravili smo joj jedinice, a zauzvrat smo dobili obeæanje da æe se ona ispisati iz na¹e ¹kole jer se ovde nije sna¹la - rekao je za „Blic“ direktor Kne¾eviæ.
On je podsetio da su takve stvari uobièajena pojava u svim ¹kolama u Srbiji. Ali o tome, izgleda, svi osim njega æute...
- Nije lako ostati èist u ovom poslu. Zato se treba postaviti na samom poèetku. Èim nekome uèinite ustupak, upadate u njihovu mre¾u iz koje posle ne mo¾ete da se izvuèete. I onda dolazite u situaciju da morate jo¹ dublje da potonete. Jednom sam imala blagu sugestiju za jednog uèenika, koja je stigla iz Ministarstva prosvete. Razgovor je poèeo: „Nemoj to da shvati¹ kao pretnju ili ucenu...“ Odgovorila sam: „Lepo ¹to ste se javili, da vam objasnim o èemu se tu radi.“ Nikada vi¹e nisu pozvali... - ka¾e za „Blic“ Nela Vukosavljeviæ, direktorka ®eleznièke tehnièke ¹kole u Beogradu.
Ona ka¾e da se kod druge dece javlja revolt kada vide da se nekim njihovim vr¹njacima „preko veze“ popravljaju ocene.
- Ðacima tako ru¹ite sliku da samo uèenjem i svojim trudom treba da zaslu¾e ocenu - ka¾e Vukosavljeviæ.
Ministarstvo prosvete, po njenim reèima, sedam godina nije ni¹ta uradilo kako bi njihovi inspektori u¹li u uèionice i nadzirali rad nastavnika.
- Neophodno je da Ministarstvo prosvete hitno preduzme sve zakonske korake i da njihovi inspektori uðu i vide ¹ta se de¹ava u uèionicama u Srbiji - ka¾e Vukosavljeviæ.
Na¹oj redakciji juèe se javila i profesorka iz beogradske srednje struène ¹kole koja ka¾e da je ovo ¹to se desilo u ©estoj beogradskoj gimnaziji „sitnica u moru nepravilnosti koje se de¹avaju u na¹im obrazovnim institucijama“.
- Ima uèenika koji se tokom ¹kolske godine uop¹te ne pojavljuju u ¹koli, a ipak zavr¹e razred sa prolaznim ocenama. To znaèi da je to neko morao da plati. Isto ono ¹to se de¹ava na na¹im fakultetima de¹ava se i u ¹kolama. I tu svaki predmet ima svoju tarifu - ka¾e profesorka.
Ona je zbog ovakvih pojava pisala, kako ka¾e, Ministarstvu prosvete, sindikatima i - nikada nije dobila odgovor.

Novi Sad
Pritisak uticajnih roditelja
- Na mene su vr¹ili stra¹an pritisak da jednom uèeniku, èiji je otac uticajan u mestu gde se nalazi ¹kola, popravim ocenu. Ni pod kojim uslovom nisam htela da pristanem, pa sam na kraju morala da promenim radno mesto i da odem u drugu ¹kolu da radim - prièa nastavnica istorije iz Novog Sada.
Miodrag Protiæ, predsednik Sindikata prosvetnih radnika Vojvodine, ka¾e da u ¹kolama ima pritisaka na nastavnike i profesore da popravljaju ocene.
- Ako pak dozvolimo da se nekome pod pritiskom popravi veliki broj jedinica, a pod uslovom da preðe u drugu ¹kolu, imamo apsurdnu situaciju. U Novom Sadu postoje èetiri gimnazije. Upi¹ete jednu, poprave vam jedinice pod uslovom da preðete u drugu, onda iz druge u treæu, pa èetvrtu i zavr¹ili ste ¹kolu - istièe Protiæ.
S. S.

Ni¹
Profesorki polomljena ¹ofer¹ajbna
- V. M., profesorka likovnog iz Osnovne ¹kole „Ivo Andriæ“ u Ni¹u, prijavila je Prosvetnoj inspekciji da je na sednici razrednog veæa bez njene saglasnosti prepravljeno nekoliko ocena koje je ona zakljuèila - rekao je za „Blic“ Bratislav Arsiæ, predsednik Sindikata prosvetnih radnika.
On ka¾e da je nastavnica prijavila ovaj sluèaj inspekciji jer smatra da su njene ocene realne i da ni po koju cenu ne smeju da se menjaju. U ¹koli pak ka¾u da je nekoliko ocena iz predmeta koji predaje ova nastavnica promenjeno, ali i da razredno veæe na to ima pravo „ukoliko odliènim ðacima malo nedostaje da imaju sve petice“.
Verica Avramoviæ iz Sindikata nagla¹ava da su pritisci na zaposlene nesnosni pred kraj svake ¹kolske godine i to sa tri strane - od ðaka, od roditelja i od treæih osoba.
- Koleginici u srednjoj Elektrotehnièkoj ¹koli je èak kamenom polomljena ¹ofer¹ajbna na automobilu, ¹to je ona prijavila policiji - ka¾e Avramoviæ.
M. S.

Kragujevac
Bez urgencija?
Slavica Petkoviæ, direktorka Prve kragujevaèke gimnazije, odluèno negira da je u ovoj elitnoj ¹koli ikada bilo urgencija iz Ministarstva prosvete ili od nekih „va¾nih ljudi“. U ovoj ¹koli su retki uèenici kojima je na kraju ¹kolske godine zakljuèeno vi¹e nedovoljnih ocena. Ona ka¾e da postoje samo legalne ¾albe roditelja, koji smatraju da je njihovo dete o¹teæeno pri ocenjivanju. I Dragan Pauniæ, direktor Druge tehnièke ¹kole, tvrdi da nije bilo pritisaka, ucena ili pretnji da se nekom od uèenika poprave ocene. U najveæoj Osnovnoj ¹koli „Svetozar Markoviæ“ ka¾u da ne pamte da je bilo urgencija sa „vi¹ih“ instanci.
B. R.


blic

Darker

Ovo de¹avanje u ¹estoj je jedna od posledica tragiène smrti Pedagoga Sonje ®arkoviæ...
Direktor jeste dosta uradio na razvoju te ¹kole, ali bi zbog ovoga trebalo da popije momentalni otkaz, a profesori da budu suspendovani...
A roditelj iz ministarstva da bude uhap¹en. A po¹to æe se to desiti nikad, ne znam koja je poenta objavljivanja ove vesti... :wall: