Za dr¾avna zvanja, dr¾avne diplome

Started by Bred, 26-04-2010, 16:35:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

 D. P. - A. E. | Blic

Odluka Ministarstva prosvete da inovira Zakon o visokom ¹kolstvu tako da sudije, tu¾ioci, lekari i prosvetari ubuduæe mogu da se ¹koluju iskljuèivo na dr¾avnim fakultetima nailazi na razlièite reakcije meðu rektorima privatnih univerziteta.
Ako student namerava da radi u pravosuðu, ne mo¾e da ide na privatni fakultet

Resorno ministarstvo, naime, pripremilo je predlog izmena i dopuna Zakona o visokom ¹kolstvu po kome se pravo na ¹kolovanje nosilaca pravosudnih funkcija, medicinara i prosvetnih radnika ekskluzivno prenosi na obrazovne institucije èiji je osnivaè dr¾ava. O predlogu bi tek trebalo da se izjasni Vlada, a potom i parlament.


Vlasnik i rektor univerziteta „Megatrend“ Miæa Jovanoviæ ka¾e za „Blic“ da je ovo frapantno lo¹ predlog izmene zakona.


- Takav predlog izmena zakona ruinira dosada¹nje napore na izjednaèavanju prava dr¾avnih i privatnih univerziteta. Potpuno je bezumna ideja da se nosioci pravosudnih funkcija, medicinari i prosvetari moraju ¹kolati samo na dr¾avnim fakultetima. Ta ideja ru¹i zagarantovano pravo studenata na vlastiti izbor i otvara vrata moguænosti da za nekoliko godina dr¾ava propi¹e, na primer, da slu¾benici u bankama moraju da imaju diplomu dr¾avnog ekonomskog fakulteta ili da profesionalni politièari moraju imati diplomu Fakulteta politièkih nauka - ogorèen je dr Jovanoviæ.

nastavak -> http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/186679/Za-drzavna-zvanja-drzavne-diplome