Pravimo lekove kojih nema na tr¾i¹tu

Started by Bred, 12-05-2010, 18:58:50

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

 Sonja Todoroviæ | Blic

Lekovi koji nedostaju na tr¾i¹tu ili koji nisu isplativi farmaceutskoj industriji prave se za svakog pacijenta posebno u Apotekarskoj ustanovi „Beograd“. U laboratoriji ove ustanove tokom pro¹le godine proizvedeno je 1.350.000 takvih medikamenata, ka¾e u intervjuu za „Blic“ Olivera Gordiæ, direktorka Apotekarske ustanove „Beograd“.
Olivera Gordiæ

- Nekada su se svi lekovi izraðivali u apotekama, ali su masovnu proizvodnju vremenom preuzele fabrike. Meðutim, i dalje postoji nedostatak nekih lekova na tr¾i¹tu jer odreðeni medikamenti nisu isplativi farmaceutskim kuæama da ih proizvode u malim kolièinama.


Koje to lekove proizvodite?
- Jedan od takvih lekova je na pozitivnoj listi, koja se izdaje o tro¹ku osiguranja. Reè je o leku „diazepam mikroklizma“ za deèje febrilne konvulzije (u narodu - fras). Izraðujemo lekove u malim dozama za decu koja idu na operacije srca, veliki broj lekova za leèenje bolesti ko¾e, oka, ginekolo¹ke probleme...


Jedna od novina je i da ste uveli pilot-projekat - brza obrada recepta!
- Program ubrzava rad i smanjuje èekanje u ambulantama i apotekama. Uraðen je pilot-projekat 2008. u apoteci na Vo¾dovcu u saradnji sa domom zdravlja. Recept se ¹tampa u domu zdravlja sa malim kvadratom „data matrix“ na kome je 19 podataka o pacijentu. Vi¹e se „pe¹ke“ ne ubacuju podaci o pacijentu na recept, veæ se jednim klikom bar-kod èitaèa zavr¹ava obrada recepta. U dogovoru sa Republièkim zavodom za osiguranje, taj smo projekat pro¹irili u pro¹loj godini na pet op¹tina, a ove godine projekat æe za¾iveti i u op¹tinama Novi Beograd i Zemun.

nastavak -> http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/188598/Pravimo-lekove-kojih-nema-na-trzistu



:news:
Brinemo o svim na¹im korisnicima
A. V. - A. E. |Blic

Apotekarska ustanova „Beograd“ od nedavno je u dve svoje apoteke uvela i posebne usluge za osobe sa o¹teæenim sluhom i vidom. U apoteci „Njego¹“ (Njego¹eva1) pacijenti sa o¹teæenim sluhom sa zaposlenima razgovaraju znakovnim jezikom, dok u apoteci „Prvi maj“ (Kralja Milana 9) specijalna podloga osobe sa o¹teæenim vidom vodi ka ¹alteru, a nazivi pojedinih lekova i uputstava za upotrebu napisana su Brajevom azbukom.

Na svetskom tr¾i¹tu se gotovo svakodnevno pojavljuju novi lekovi i naèini leèenja, ¹to zaposleni u Apotekama „Beograd“ prate stalnom edukacijom zaposlenih kroz seminare, ¹kolovanja i komunikaciju sa kolegama u inostranstvu.


- Pre godinu dana dve koleginice zavr¹ile su ¹kolu za znakovni jezik i specijalizovale se za komunikaciju sa osobama sa o¹teæenim sluhom. One sada rade u apoteci „Njego¹“, a ovakav naèin komunikacije sa pacijentima pokazao se uspe¹nim i graðani su zadovoljni, pa æe uskoro biti otvorena jo¹ jedna specijalizovana apoteka u Novom Beogradu - ka¾e za „Blic“ Olivera Gordiæ, direktorka Apotekarske ustanove „Beograd“.

nastavak -> http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/189816/Brinemo-o-svim-nasim-korisnicima