Ugovor o delu

Started by Bred, 19-06-2010, 18:45:10

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Poslodavac sa fizickim licima moze da zakljuci ugovor o delu radi obavljanja poslova koja su van delatnosti poslodavca, a kojima je cilj samostalno izvrsenje fizickog ili intelektialnog posla.
Ugovor se moze zakljuciti sa nezaposlenim licima, sa zaposlenim licima koja su zaposlena kod njega ili zaposlena kod drugog poslodavca, sa korisnicima starosne penzije i sa studentima.
Isplatilac naknada po ugovoru o delu prilikom svake isplate placa porez po stopi od 20 odsto na bruto naknadu, umanjenu za normirane troskove od 20 odsto bez obzira na to da li su ti troskovi postojali. Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje se placaju po stopi od 22 odsto na istu osnovicu na koju se placa porez. Doprinos za zdravstveno osiguranje se placa po stopi od 12.3 odsto za lica koja nisu osigurana po nekom drugom osnovu, a ako je osigurano ne placa se doprinos za zdravstveno.
Prilikom svake isplate poslodavac Poreskoj upravi dostavlja obrazac PP OPJ-6 sa specifikacijom, organizacionoj jedinici Fonda PIO prema svom sedistu podnosi obrazac M-UN, ako se prijava podnosi za jedno lice, odnosno obrazac M-UNK za vise lica.


Izvor: Blic Novac