Besplatne studije samo za najbolje

Started by Bred, 13-06-2010, 17:16:35

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

 Dragica Pu¹onjiæ |

Izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju o kojima je parlament zavr¹io raspravu trebalo bi da stupe na snagu do kraja ovog meseca. Kad je o studentima reè, one im omoguæavaju da narednu godinu na fakultetu upi¹u sa 48 bodova, dobijaju jo¹ jedan, ¹esti ispitni rok, ali i obavezu da do 10. oktobra steknu uslov za prelazak na sledeæu godinu studija.
Izmene i dopune zakona o visokom obrazovanju va¾iæe od ove ¹kolske godine

Najvi¹e interesovanja meðu studentima i njihovim roditeljima izazivaju prepravke zakona koje se odnose na bud¾etsko finansiranje ¹kolovanja.


Ako dobije zeleno svetlo u parlamentu, na potpuno nov naèin se ureðuje sticanje i zadr¾avanje prava na bud¾etsko finansiranje studija. Naime, student koji u tekuæoj ¹kolskoj godini (nakon stupanja ove izmene na snagu) ima 60 bodova, dobija bud¾etsko finansiranje ako se rangira na listi najuspe¹nijih koju æe formirati fakulteti tako ¹to uzimaju u obzir sve studente sa bud¾eta upisane iste ¹kolske godine, kao i uspeh postignut na ispitima. Ko na listi ne proðe, mora da preðe na samofinansiranje. Zanimljivo je da, po predlogu Vlade, imamo restrikciju bud¾etskog studiranja koja se sastoji u tome da jedan student, ma kako nadaren bio, na raèun dr¾ave mo¾e da studira na samo jednom fakultetu.

nastavak -> http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/193513/Besplatne-studije-samo-za-najbolje