SMS servisi u Evropi i Srbiji

Started by Vampire 666, 16-11-2006, 07:32:39

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Vampire 666

     U ovom tekstu æete imati prilike da se upoznate sa kratkom terminologijom SMS servisa, kao i da se upoznate sa praksom kori¹æenja SMS servisa u Evropi i Srbiji.



Kratka terminologija

Point To Point koristi dedicated link izmeðu mre¾e i mobilne stanice za bidirekcionu komunikaciju bez operatora. Podr¾ava maksimalno 140 bajtova za binarni transfer (PDU) odnosno 160 karaktera za text transfer (7-bit ASCII)

Tipovi Point-To-Point poruka:

-          SM-MT (Mobile terminated – outgoing SMS) – poruke od Service Centra ka Mobilnoj stanici. Ako poruka ne mo¾e biti isporuèena, èuva se do omoguæavanje isporuke, Service Centar brine o tome. Ukratko: Input koji service centar dobija od drugih korisnika preko MO ili iz drugih izvora: fax, speech, HTTP. Ukratko: primljene poruke.

-          SM-MO (Mobile originated – incoming SMS) – poruke od Mobilne stanice preko Service Centra ka destinaciji, pri èemu service centar isporuèuje i obave¹tenje o uspe¹nom ili neuspe¹no slanju poruke. Ukratko, poruke korisnika ka mre¾i koju oznaèava odreðeni short-id – poslate poruke.

Ostali tipovi:

SMS-DELIVER:                slanje poruke sa Service Center na Mobile Station.

SMS-DELIVER-REPORT: odgovor uz izve¹taj o gre¹ci.

SMS-SUBMIT:                  slanje poruke sa Mobile Station na Service Center.

SMS-SUBMIT-REPORT:    odgovor uz izve¹taj o gre¹ci.

SMS-STATUS-REPORT:   slanje izve¹taja stanja sa SC na MS.

SMS-COMMAND:             slanje komande sa MS na SC.

SM-MT Klase:

class 0 (flash messages) – Prikazuju se direktno na ekranu telefona odmah po prijemu, èim je proèitana poruka, obri¹e se, odnosno ne èuva se na SIM-u osim ako korisnik sam to ne uradi.

Class 1 (standardni SMS) – Èuva se na SIM kartici

Class 2 – podaci na SM kartici moraju biti uspe¹no preneti pre slanja potvrde Service Centru, ako to nije moguæe, Service Centar dobija obave¹tenje o gre¹ci

Class 3 – poruka se forwarduje na eksterni ureðaj, Service Centar dobija potvrdu isporuèene poruke bez obzira da li je poruka uspe¹no forwardovana na eksterni ureðaj

Kako se to radi u Evropi

U ©vajcarskoj bilo koja firma mo¾e da se prijavi za dobijanje short id, potpisivanjem ugovora ona se obavezuje da æe generisati saobraæaj na izabranom broju, odnosno garantuju minimalan broj poruka meseèno. U sluèaju da ne ispo¹tuju minimalnu kolièinu saobraæaja, plaæaju penale provajder i to oko 3000 CHF meseèno. Zauzvrat, imaju potpuno razvijen sistem a provajder ne uzima velike provizije.

Sve ¹to SMS kompanija mora da uradi je da osmisli kvalitetne servise koji æe generisati saobraæaj i da izradi svoje scriptove koje æe primati / slati http request.

Kompletna komunikaciaj izmeðu SMS gateway i va¹ih script-ova je u XML obliku, preko HTTP POST zahteva.

Kada korisnik po¹alje SMS na odreðeni short-id, provajder ¹alje HTTP zahtev na server SMS-gateway, odakle se ¹alje HTTP zahtev na va¹ script. Vi zatim procesirate primljene podatke, i odre¹ujete dalju sudbinu poruke.

SMS gateway oèekuje odgovor od vas kako bi bio siguran da je poruka primljena, odgovarate mu takoðe u XML formatu, takozvani Notification Reply. Odgovarate tako ¹to je output va¹eg scripta u XML formatu, uz odgovarajuæi header dovoljno je echo:

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8" ?>

<NotificationReply>

</NotificationReply>

SMS gateway èita output va¹eg scripta, i ako je pravilno formatiran zakljuèuje da je poruka isporuèena do vas. To je takoðe i najjednostavniji sistem interakcije sa korisnikom jer je moguæe definisati povratnu poruku koju korisnik koji je poslao SMS dobija kao odgovor na svoj zahtev:

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8" ?>

<NotificationReply>

<message>

<text>Hvala ¹to koristite na¹e usluge</text>

<cost>20</cost>

</message>

</NotificationReply>

Tako korisnik dobija SMS poruku u kojoj pi¹e „Hvala ¹to koristite na¹e usluge“ i naplaæuje se 20 dinara. Ako ¾elite da po¹aljete vi¹e poruka istovremeno istoj osobi, mo¾ete i to uraditi na slièan naèin:

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8" ?>

<NotificationReply>

<message>

<text>Hvala ¹to koristite na¹e usluge</text>

<cost>20</cost>

</message>

<message>

<text>Po¹aljite SMS sa tekstom: A ako ¾elite novu ponudu</text>

<cost>50</cost>

</message>

</NotificationReply>

Tako korisnik dobija 2 poruke, jednu za drugom, u prvoj pi¹e „Hvala ¹to koristite na¹e usluge“ i naplaæena je 20 dinara, a druga se naplaæuje 50 dinara uz tekst „Po¹aljite SMS sa tekstom: A ako ¾elite novu ponudu“. Tako ste korisniku naplatili 70 dinara.

Najstro¾e je zabranjeno slanje vi¹e identiènih poruka istovremeno istoj osobi, kao i slanje ne¾eljenih poruka (SPAM) osobama koji ni na koji naèin nisu zatra¾ili va¹e usluge. Zato i postoji pravilo da nikada ne mo¾ete poslati premium SMS osobama koje nisu zatra¾ile va¹u uslugu slanjem SMS-a sa svog telefona. To je èak regulisano na samom Gateway, pa èak i ako poku¹ate, pored toga ¹to neæe proæi poruka, rizikujete tu¾bu i oduzimanje short-id.

Kao ¹to se vidi, NotificationReply se mo¾e koristiti samo u onom trenutku kada stigne HTTP zahtev do va¹eg scripta, jer je to output va¹eg scripta u trenutku izvr¹enja. Dakle, po zavr¹etku scripta ne mo¾ete vi¹e odgovoriti na ovaj naèin. Zato su definisane i druge metode koje mo¾ete izvr¹iti po potrebi.

Slanjem XML podataka preko HTTP POST na odreðeni script SMS Gateway-a mo¾ete poslati SMS bilo kojoj osobi.

Sve ¹to ide na va¹ short-id prosleðuje se va¹em serveru bez obzira na tekst, tako je moguæe praviti razne sisteme koji mogu da prime èak i keyworde koji nisu definisani èime automatski imate i sesije. Na primer, ako defini¹ete servis PROBA i kada korisnik po¹alje tekst PROBA, vi mu napravite sesiju i od tog trenutka sve ¹to po¹alje ide na taj servis. Po¹aljete mu poruku nazad „Hvala na uèe¹æu na glasanju sada po¹aljite A, B ili C da glasate“ korisnik ne mora da ¹alje „PROBA A“, „PROBA B“ ili „PROBA C“ veæ samo „A“, „B“ ili „C“ èime mu drastièno olak¹avate. Dok mu je otvorena sesija sve ¹to ¹alje – ide na servis PROBA pa ne mo¾e koristiti druge servise, ali èim po¹alje A, B ili C, bri¹ete mu sesiju i najnormalnije mo¾e da ¹alje novi SMS za bilo koji drugi servis

Kako se to radi u Srbiji

Postoji par naèina implementacije SMS naplate u Srbiji, pri èemu su oba daleko od re¹enja u ©vajcarskoj, Nemaèkoj i Austriji.

Funkcionalnost

1. naèin: SMS password

Neke firme koje nude uslugu naplate SMS-om imaju najjednostavnije sisteme u kojima korisnici ¹alju SMS na odreðeni broj, dobijaju nazad ¹ifru koju treba da unesu na nekom sajtu. Taj sajt se dalje konektuje na server SMS gateway i proverava da li je uneta ¹ifra dobra. U tom sluèaju dozvoljava korisniku kori¹æenje usluge za koju je platio.

Vlasnik sajta koji korisi usluge SMS Gateway zatim prati statistiku na sajtu SMS Gateway i na kraju meseca mu se obraèunava zarada.

©ta se pokazalo kao problem:

-          nedostupnost servera: de¹ava se neretko da je server nedostupan

-          nejasni password-i: Mnogo korisnika pogre¹no ukucava password jer je na velikom broju telefona te¹ko napraviti razliku izmeðu slova O i cifre 0, kao i recimo izmeðu slova G i cifre 6. I pored brojnih molbi da iz svog generatora ¹ifri izbace problematiène brojeve i slova (26 slova i 10 cifara èine 36 moguæih karaktera, vi¹e nego dovoljno za generisanje osmokarakternih ¹ifara) jednostavno ne razumeju o èemu se radi ili ih mrzi da urade izmene (njih to ne dotièe jer ne dobijaju mailove od besnih korisnika)

-          Kontrola se prebacije na sajt SMS Gateway: kada korisnik odluèi da po¹alje SMS obièno mora da klikne na odreðeni link pri èemu odlazi sa va¹eg sajta na sajt SMS gateway gde prati instrukcije. Moguæe je naravno ispisivati instrukcije i na svom sajtu, ali tada morate redovno da pratire sajt provajdera i proveravate da nije do¹lo do neke izmene.

-          Izuzetno lo¹ i nefleksibilan sistem. Same instrukcije su napisane prilièno jasno uz jedan mali problem: kada korisnik izabere zemlju u kojoj ¾ivi, odnosno iz koje ¹alje SMS, dobija instrukcije za tu zemlju ali na srpskom jeziku. Nisu svi sajtovi namenjeni gastarbajterima, zamislite jedan ozbiljan internacionalni sajt èiji je vlasnik iz Srbije koji ¾eli da omoguæi naplatu SMS-om za celu Evropu, doðe neki ©panac koji ¾eli da plati ali ne razume ni reè jer su instrukcije za slanje SMS-a iz ©panije napisane na srpskom jeziku. Tu sam takoðe vodio borbu mesecima, èak sam se i sam ponudio da im unapredim sistem tako da korisnik sam bira na kom jeziku ¾eli da èita instrukcije

-          Pogre¹na statistika: osim toga ¹to iz nekog razloga statistika nije LIVE veæ danas mo¾ete da vidite samo ukupan broj SMS-ova iz prethodnog dana, èesto je i takva statistika netaèna. Nekolik puta sam primetio da se statistika na mom sajtu i statistika na sajtu SMS Gateway razlikuje i za po 15%, naravno na moju ¹tetu. Pi¹e da je bilo recimo 150 SMS-ova, a po mojoj statistici, na sajtu je tog meseca upotrebljeno 175 razlièitih ¹ifara.

-          Nemoguæe je uticati na bilo koji naèin na interaktivnost. Ako korisnik ¹alje pogre¹an SMS, ne samo da ne mo¾ete ni¹ta da uèinite veæ i ne znate da je do toga do¹lo pa samim tim ne mo¾ete ni da asistirate korisnicima da isprave gre¹ku. Pokazalo se da korisnici odustaju ako ne uspeju iz prvog ili drugog poku¹aja.

2. naèin

Ovo je ne¹to ¹to bi trebalo da lièi na evropske sisteme ali je ipak, i pored odreðenog truda, na veoma niskom nivou. Telekom Srbije je omoguæio da se dobiju short-id ali je sam sistem prilièno krut, bilo sa strane telekoma – bilo sa strane provajdera.

Procedura:

-          korisnik ¹alje poruku na short-id, zahtev odlazi na server telekoma koji ga u sluèaju da ima dovoljno kredita na raèunu, prosleðuje do SMS provajdera

-          SMS provajder zatim proverava sintaksu, ako pronaðe servis odredi tarifu za taj servis i prosledi HTTP zahtev na va¹ script

-          Vi proveravate parametre i ¹aljete novi zahtev na server provajdera u koje ¹aljete message_id kao i charge=Y | N èime odreðujete da li poruka sa odreðenim mesage_id treba da bude naplaæena ili ne, pri èemu ¹aljete i tekst koji korisnik treba da primi.

-          Kada SMS provajder primi zahtev za naplatu od vas, ¹alje isti na server telekoma koji dalje ¹alje korisniku SMS sa tekstom koji ste naveli. Ako je poruka isporuèena Telekoma vraæa provajderu potvrdu koji dalje prosleðuje vama obave¹tenje da je poruka naplaæena. Znaèi za svaki SMS obiðe se ceo krug 2 puta.


©ta se pokazalo kao problem:

-          Sistem naplate je vrlo problematièan. Telekom prvo rezervi¹e novac sa raèuna korisnika i tek kada od strane SMS provajdera dobije potvrdu da naplati on rezervisanu sumu skida fizièki sa raèuna. Meðutim, ako ne dobije takvu potvrdu, on vraæa novac na raèun korisnika, ali u roku od 24 èasa. To je problem jer korisnici èesto ¹alju pogre¹an SMS i kada dobiju poruku „pogre¹na sintaksa, va¹a poruka nije naplaæena, probajte ponovo“ pokua¹avaju da po¹alju drugi SMS. Meðutim, ako su bili „tanki“ sa kreditom, obièno nemaju dovoljno za SMS pa dobiju poruku od telekoma „Nemate dovoljno kredita“. Sada se korisnik zapita, kako to da sam dobio SMS da mi poruka nije naplaæena a sada mi pi¹e da nemam dovoljno kredita, znaèi da je ipak naplaæena. ©ta æe proseèan srbin da pomisli nego „vlasnik sajta za koji ¹aljem SMS za naplatu mi krade pare“.

-          Provera sintakse: i pored mnogo zahteva da svaki SMS koji ide na moj short-id jednostavno proslede bez provere, a ja æu da parse-ujem poruku i odredim da li je OK i za koji servise je korisnik zainteresovan, provajder i dalje insistira da on sam radi tu proveru i jednostavno odbaci poruke koje imaju lo¹u sintaksu. Èesto korisnici pogre¹e pa spoje reèi, ako treba da po¹alje recimo „OGL ovo je moj oglas“ on spoji „OGL“ sa ostatkom teksta. Provajder jednostavno odbaci taku poruku i vrati nazad „nepoznat servis OGLovo“, pri èemu bi bilo prirodnije da ako veæ nije na¹ao servise „OGLovo“ proba da parse-uje tu reè i proveri da li je KEYWORD spojen sa provom reèi. To je 3 reda koda ali oèigledno veliki napor.

-          Nepoznato stanje. Vi mo¾ete da odgovorite na SMS samo jednom, pa ako imate naplatu èlanarine i korisnik je poslao dobar SMS, obièno po¹aljete „Hvala Vam, produ¾ili ste èlanarinu do 29.10.2006.“. Meðutim, u tom trenutku jo¹ nemate potvrdu da je poruka naplaæena, pa se de¹ava, dovoljno èesto da ne bude sluèajnost, da i pored takve poruke ne dobijete potvrdu da je poruka naplaæena pa jednostavno ne produ¾ite èlanarinu kao ¹to ste napisali u povratnoj poruci. Sada korisnik ima u rukama poruku da je dobio èlanarinu a na va¹em sajtu vidi da nije dobio, on naravno ne zna niti mora da brine o tome da li mu je poruka naplaæena ili nije, pa ima, po sopstvenom shvatanju, sva prava da vas vreða najstra¹nije.

-          Prekidi. Telekom èesto, ranije èak i bez bilo kakve najave, vr¹i „izmenu svog sistema“ pa obori svoj server èak i po 2-3 dana. To jednostavno znaèi – nema SMS-a dok oni sreðuju server. Ako tome dodamo i povremene prekide zbog odr¾avanja servera samog SMS provajdera, prilièno èesto se de¹ava da servis ne radi jer je jedan od servera na „zameni ulja u motoru“. Desilo se jednom da sam obave¹ten da servis neæe raditi „do daljnjeg“ ?!? Fraza „do daljnjeg“ u poslovanju mo¾e da se èuje samo u dr¾avama u kojima svaka 3 meseca izbije neki dr¾avni udar. Naravno, i u Srbiji.

-          Diskutabilno poslovanje. Na kraju su odluèili da poènu da naplaæuju svakom korisniku short-id po 1500 dinara meseèno. Za¹to? Primetili su mnogo neaktivnih servisa. Ok, nije sporno, ali naplatite, gospodo, onima koji ne generi¹u saobraæaj samim tim i va¹ profit, a ne svima. Meðutim, kao nigde u svetu, naplaæuju ne jedan nego 2 meseca unapred. Znaèi od avgustovske zarade koja se isplaæuje oko 20. septembra odbijaju 3 naknade za short-id i to za mesece septembar, oktobar i novembar.

-          Novi servisi. Otvoriti novi SMS servis mo¾e da traje nekoliko meseci po¹to prvo mora da proðe proceduru odobravanja od strane odgovornih u Telekomu gde oni ocenjuju ekonomsku isplativost va¹eg servisa (!?!?!) zatim moralno-politièku podobnost va¹eg servisa, kao i to da li veæ neko drugi ima slièan servisa pa da ne pravite jedan drugom konkurenciju (?!?!?!).

Ostali problemi

Prvo je nemoguæe doæi do ljudi iz kompanija mobilnih operatora sa kojima mo¾e¹ da komunicira¹. Da bi to uradio, mora¹ da ima¹ „vezu“.

Kada objasni¹ ¹ta ¾eli¹ da napravi¹, ako i propuste da ti ka¾u da nisi normalan, sigurno æe ti napomenuti da pati¹ od vi¹ka emocija, da je tako ne¹to ili nemoguæe ili treba previ¹e rada i vremena ili se neæe isplatiti ili ih jednostavno mrzi.

Oni koji su uspeli da stupe u kontakt, taènije oni koji su imali „vezu“, pona¹aju se bahato jer su skapirali da automatski dr¾e monopol, odnosno da su upali u neku elitistièku sektu i mogu da radi da da ne rade ¹ta ¾ele.

Njih nekoliko koji je bave uslugama „SMS gateway“ bi, da posluju recimo u ©vajcarskoj, ne samo „zaradili“ razne penale, veæ bi vrlo verovatno sve ¹to su do sada oteli ljudima debelo platili posle sudskih presuda i odgovorni bi veæ odslu¾ili par godina u zatvoru. Tu ima svega, od la¾nih statistika, preko otimanja zarade, nepo¹tovanja ugovora pa èak i prekrajanja ugovora bez znanja druge strane uz komentar „e pa sad je tako, ako ti se ne sviða – æao“.

Telenor, welcome, you're our last hope



Autor: Goran Pilipoviæ