Usvojen pravilnik o akademskim titulama

Started by Bred, 17-02-2007, 15:55:30

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Jedan fakultet a sedam zvanja

Nacionalni savet za visoko obrazovanje objavio je listu zvanja koja sadr¾i oko 400 titula u okviru struènih, akademskih i nauènih naziva. Lista je nastala da bi je visoko¹kolske ustanove u Srbiji upotrebljavale pri izdavanju diploma, dodataka diplomi i drugih javnih isprava.

Meðutim, èim je lista objavljena, stigle su primedbe da je preop¹irna i da nijedan evropski univerzitet ne poznaje vi¹e od 70 razlièitih zvanja.

- Kritike da je lista zvanja suvi¹e obimna ne stoje. Nastojali smo da uva¾imo zahteve ¹to veæeg broja fakulteta u Srbiji po¹tujuæi njihovu specifiènost. Trenutno imamo jo¹ zahteva koje moramo razmotriti. Nejasno je za¹to neko u negativnom kontekstu komentari¹e ne¹to ¹to jo¹ nije za¾ivelo u praksi. Sledili smo evropske kriterijume i ono ¹to nala¾e Bolonja. Podseæam da su na ministarskoj konferenciji u Bergenu reforme visokog obrazovanja u Srbiji ocenjene ocenom 2,2. Reforme sprovedene od 2003. godine do danas dobile su ocenu vrlo dobar (3,8) - ka¾e za „Blic“ prof. dr Obrad Stanojeviæ, predsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje.

Osoba koja zavr¹i osnovne akademske studije, ubuduæe stièe struèni naziv sa naznakom zvanja prvog stepena tih studija iz odgovarajuæe oblasti, pri èemu se obavezno za trogodi¹nje studije dodaje - „trogodi¹njih studija“, a za èetvorogodi¹nje studije „èetvorogodi¹njih studija“. Tako æe, na primer, u diplomi stajati naziv in¾enjer mehatronike trogodi¹njih studija, fizièar èetvorogodi¹njih studija...

Meðu novim zvanjima su i organizator zdravstvene nege, diplomirana medicinska sestra (koja zavr¹i vi¹u ¹kolu), diplomirani profesor dvopredmetnih studija (mo¾e da predaje, na primer, biologiju i hemiju), a uvode se i strukovni matematièar, vaspitaè... Veliki je broj baèelor biologa, filozofa, ali nejasno je ¹ta æe taèno da rade oni sa baèelor diplomom, a ¹ta vlasnici diplome u kojoj pi¹e - strukovni.

Na Pravnom fakultetu, na primer, mo¾e se dobiti diploma pravnika, diplomiranog pravnika - mastera, diplomiranog pravnika - specijaliste (na primer, diplomirani pravnik - specijalista za steèajni postupak), doktora nauka - pravnih nauka, ali i diploma strukovnog pravnika i strukovnog pravnika - specijaliste (ova zvanja sticaæe se na buduæim akademijama).

V. Nedeljkoviæ
Dve vrste studija

- Akademske studije koje imaju za cilj da osposobe studente za razvoj i primenu nauènih, struènih i umetnièkih dostignuæa. One su vi¹e teoretske i izvode se na univerzitetu. Postoje osnovne i diplomske akademske studije, specijalistièke studije i doktorske akademske studije.

- Strukovne studije koje imaju za cilj da osposobe studente za primenu znanja i ve¹tina potrebnih za ukljuèivanje u radni proces, a izvode se na vi¹im ¹kolama koje treba da prerastu u visoke ¹kole strukovnih studija.

blic

adminjankolar

Molimo Vas,
ako ima lista zvanja u bilo kojoj formi(doc,pdf)
da nam je posaljete na nas e-mail.
    Unapred hvala.