©ta urin govori o na¹em zdravlju?

Started by Bred, 26-08-2010, 12:02:22

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Odlazak u toalet mo¾e da otkrije vi¹e nego ¹to oèekujemo. Dr Mi¹el Farber, direktor Zdravstvenog programa na Hakensak univerzitetu, ka¾e da boja i miris, kao i uèestalost odlaska u toalet mogu biti jasni indikatori za vi¹e stvari koje se de¹avaju u va¹em organizmu.

Izvor – Zdravlje B92
Foto: Salvatore Vuono / FreeDigitalPhotos.net

Bledunjavo

Ako vam je urin vi¹e nalik vodi, to je mo¾da zato ¹to ste zaista pili dosta vode. Pored blage neprijatnosti zbog odlaska previ¹e èesto u toalet (jer vas se be¹ika br¾e puni teèno¹æu), ne postoje nikakvi znakovi zbog kojih biste mogli biti uznemireni. Sa vama je sve u redu.

Previ¹e tamno

Ako vam je urin taman, nalik boji ledenog èaja, verovatno ste dehidrirali i va¹i bubrezi oslobaðaju vi¹e koncentrovanog urina. Farberova ka¾e da je urin odlièan pokazatelj nivoa hidratacije organizma, i ako osoba oseæa vrtoglavicu, najbolje je proveriti urin, i time imati uvid u kolièinu teènosti. Sledeæi put kad vam se uèini da je urin tamniji, i ne posvetli nakon nekoliko èa¹a vode, imajte na umu da uzrok mo¾e biti i krv. Krv ne mora biti toliko oèigledna, u vidu kapljice krvi, ali mo¾e znaèiti da vam bubrezi luèe krv, a to mo¾e biti infekcija, bolest bubrega ili èak rak.

Sladunjav miris


Slatkasti miris nakon mokrenja mo¾e biti indikator neèega veoma ozbiljnog. Uglavnom se radi o ¹eæeru iz krvi koji se luèi kroz mokraæu. Odreðena kolièina ¹eæera u mokraæi je siguran znak dijabetesa. Bubrezi su filter za razne vrste otpada i kada postoji problem sa filterom, to se pokazuje kroz mokraæu. Pogotovo u trudnoæi treba voditi raèuna ako postoji ¹eæer u urinu, i svakako, uraditi dalje analize da bi se utvrdilo da li se radi o dijabetesu.

Èudan miris

On uglavnom ne znaèi ni¹ta ozbiljno. Odreðene nemirnice, asparagus recimo, sadr¾e sumpor koji proizvodi aminokiseline. Kada je hrana svarena i kada su te supstance propu¹tene kroz bubrege, stvara se èudan miris. Ni¹ta stra¹no, kada hrane ode, odlaze i mirisi.

nastavak -> http://www.b92.net/zdravlje/prevencija.php?yyyy=2010&mm=07&nav_id=445631