Lek Vigantol povlaèi se iz prometa

Started by Bred, 15-09-2010, 17:34:58

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

nastavak sa naslovne ...

BEOGRAD - Iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije saop¹teno je danas da je proizvoðaè leka Vigantol - Merck iz Nemaèke odluèio da ga povuèe iz prometa zbog potencijalnog uticaja na bezbednost pacijenata.

U skladu sa novim saznanjima o kvalitetu tog leka Vigantol (holekalciferol), oralne kapi, rastvor, boèica sa centralnom staklenom pipetom sa gumenim zavr¹etkom stavljen je u promet u Srbiji krajem pro¹le godine kada je zamenjen prethodni aplikator proizvoda - plastièna kapaljka.

nastavak -> http://www.novosti.rs/vesti/zivot_+.75.html:300124-Lek-Vigantol-povlaci-se-iz-prometa




:news:
Ne postoji rizik od toksiènosti vigantola

Portparol Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije Aleksandar Tucoviæ izjavio je da struènjaci iz Evrope i domaæe agencije za lekove apsolutno stoje na stanovi¹tu da ne postoji rizik od akutne toksiènosti leka "vigantol".

Tucoviæ je rekao da to znaèi da deci u Srbiji uzrasta do dve godine "apsolutno ne preti nikakav hazard", ali da je dobro i pohvalno ¹to je proizvoðaè "Merk", prema dobrim utvrðenim pravilima i procedurama, povukao ovaj preparat.

Istièuæi da se neprijatnost dogodila zbog boèice sa centralnom staklenom pipetom, koja na sebi ima gumeni zavr¹etak, Tucoviæ je najavio da æe se ubrzo pojaviti vigantol, ali sa plastiènom kapaljkom, koja je postojala i ranije, a koja nije stvarala takve probleme.


nastavak -> http://www.mondo.rs/s183105/Magazin/Zdravlje/Ne_postoji_rizik_od_toksicnosti_vigantola.html