Vodom protiv kamena

Started by Bred, 05-09-2006, 14:45:27

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Kamen u mokraænim organima mo¾e biti razlièite velièine, od zrna peska do kamena te¾ine jednog kilograma. Takoðe mo¾e biti razlièitog oblika, boje, èvrstine i razlièitog hemijskog sastava.


Najèe¹æe nastaje u bubrezima, ali mo¾e da se pomeri i zaglavi u mokraæovodima (urether), u be¹ici ili u mokraænom kanalu (urethra). Veliko kamenje u bubrezima èesto izaziva jake kolike koji se prostiru sve do donjeg stomaka i polnih organa. Simptomi karakteristièni za kamenje u be¹ici su bolovi pri hodu, krv u mokraæi, isprekidan mlaz mokraæe ili peckanje za vreme mokrenja.

Kamenje u mokraænim organima nastaje usled prevelike koncentracije odreðenih supstanci koje se kristali¹u, a kristali se pretvaraju u grudvice. U 80 odsto sluèajeva reè je o naslagama iz kalcijuma i oksalata, ali kamenje mo¾e da nastane i od mokraæne kiseline, kalcijum-fosfata, cistina i drugih supstanci.

Dijagnoza i terapija
Na osnovu analize mokraæe, urolog æe utvrditi da li u njoj ima kristala i crvenih krvnih zrnaca. Pomoæu aparata za ultrazvuk uglavnom mo¾e da se utvrdi polo¾aj kamena, a u suprotnom treba pribeæi rendgenskom snimanju ili magnetnoj rezonanci.

U mnogim sluèajevima problem mo¾e da se re¹i uno¹enjem velike kolièine teènosti, koja u kombinaciji sa analgeticima i sredstvima koja deluju protiv grèeva podstièe izbacivanje kamenja iz organizma. Ukoliko ova metoda ne daje rezultate, primenjuje se vantelesna litotripsija udarnim talasima (ESWL), koja podrazumeva razbijanje sna¾nim zvuènim impulsima i ne o¹teæuje tkivo.

Kamenje mo¾e da se odstrani iz bubrega i pomoæu igle za punkciju (dospeva kroz ko¾u do bubrega) ili pomoæu tankog endoskopa (kroz mokraæovod, be¹iku i mokraæni kanal sti¾e sve do bubrega).

Preventiva
S obzirom na èinjenicu da se kod 50-60 odsto pacijenata ponovo stvori kamen u mokraænom kanalu, veoma je va¾no primenjivati preventivne mere koje se inaèe svima preporuèuju.

- Kreæite se ¹to vi¹e, smanjite te¾inu: redovnom sportskom aktivno¹æu (brzo hodanje, d¾oging) reguli¹e se metabolizam, pa se u mokraæi stvara manje supstanci koje se kristali¹u. Drmusanje tela podstièe izbacivanje peska i kamenèiæa iz organizma.

- ©to vi¹e teènosti: Potrebno je da unesete toliko vode ili razreðenih sokova od voæa i povræa da svakodnevno izluèite 2-2,5 litara mokraæe. Na taj naèin se ¹tetne materije izbacuju iz organizma.

- Snizite nivo kiseline u mokraæi: Meso, iznutrice, riba, soja i soèivo podstièu stvaranje kiseline u mokraæi, a time i kristala. Zato se preporuèuje uno¹enje baznih namirnica (agrumi, povræe, voæe, krompir). Izbegavajte namirnice bogate oksalatima, kao ¹to su spanaæ, blitva, per¹un, cvekla, crni èaj i instant-kafa.

Bubre¾ne kolike
Osetili ste o¹tar bol u krstima, koji se ¹iri ka stomaku i preponama. Najverovatnije je reè o bubre¾nim kolikama, koje su najèe¹æe izazvane kretanjem kamenèiæa u bubrezima. Veæi kamenèiæi mogu biti potpuno mirni i oni ne izazivaju nikakve tegobe. Ali sasvim mali kamenèiæi izazivaju nesnosan bol. Kamenèiæi (pesak) u mokraænim kanalima izazivaju kolike koje se ¹ire od slabina do prepona. Pesak u mokraænoj be¹ici izaziva neugodan oseæaj i potrebu za mokrenjem. Ti bolovi su èesto praæeni muèninom i povraæanjem, znojenjem i povi¹enom temperaturom.

©ta da radite? Napunite kadu toplom vodom i opustite se deset minuta. Zatim na stomak stavite paket leda. Nipo¹to ne stavljajte vruæe obloge. Mo¾ete popiti neki spazmolitik (tipa buskopana) i analgetik. Treba poveæati uno¹enje teènosti: lekari preporuèuju dva litra urolo¹kog èaja.

CDC/MA


Ko oboleva
Kad se jedanput kod nekoga pojavi vi¹e od jednog kamena, najverovatnije æe ih se pojaviti jo¹. Kod osoba u èijoj su porodici postojali sluèajevi kamena u bubregu postoji veæa verovatnoæa da æe ih i oni naslediti. Èeste infekcije urinarnog trakta, bubre¾ni poremeæaji, kao ¹to su cistiène bubre¾ne bolesti i metabolièki poremeæaji takoðe su povezani sa stvaranjem kamena.

Uzroci nastanka
Nedovoljno kretanje i uno¹enje teènosti, voæa i povræa, kao i preterano konzumiranje mesa i alkohola glavni su uzroci stvaranja kamenja, koje nastaje kao posledica poremeæaja metabolizma. Kamenje u mokraænim organima èesto imaju ljudi koji pate od vi¹ka kilograma, dijabetièari ili pacijenti koji boluju od upale mokraænih puteva.

blic