Akreditacija fakulteta

Started by pereca, 14-10-2007, 15:41:55

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

... nastavak sa naslovne ...

"U toku je treæi ciklus akreditacija, u kojem treba oceniti 50 fakulteta, èetiri univerziteta i 497 studijskih programa", rekao je Arsenijeviæ.

Prema njegovim reèima, U Srbiji ima oko 180 fakulteta, a do sada je akreditacije dobilo oko 55 studijskih programa, vi¹ih i visokih ¹kolskih ustanova.

Ministar prosvete ®arko Obradoviæ naveo je da je akreditacija fakulteta veoma va¾an posao za dr¾avu i visoko obrazovanje jer se Srbija time svrstava u deo evropskog obrazovnog sistema.

"Konaèno znamo ko predaje na fakultetima, koliko predaje i da li ispunjava sve potrebne uslove da obavlja tako va¾an posao", naveo je Obradoviæ.

Ministar je dodao da je akreditacija presudna i u sprovoðenju Bolonjske deklaracije.

Dobijanje dozvola za rad fakultetima u Srbiji èestitala je i predsednica Skup¹tine Srbije Slavica Ðukiæ-Dejanoviæ, koja je navela da bez ulaganja u nauku i obrazovanje nema razvoja dr¾ave.

b92

Bred

#31
nastavak sa naslovne

- To ¹to je neko dobio akt upozorenja ne znaèi da æe dobiti i dozvolu za rad. U pojedinim sluèajevima postoje krupni propusti i za oèekivati je da oni naknadno budu odbijeni. Dakle, Zakon je ovde jasan, a pravo na upis imaju samo oni sa akreditacijom, a da li æe i svima koji su u procesu akreditacije biti omoguæeno da obave upis zavisi od Ministarstva prosvete - ka¾u u Komisiji za akreditaciju.
Meðutim, na privatnim fakultetima smatraju da svi oni koji su u procesu akreditacije, bez obzira na to ¹to su dobili akt upozorenja, zapravo imaju „zeleno svetlo” za upis. Kao dodatan argument za nesmetani upis navode da su i dr¾avni fakulteti bez akreditacije primili nove studente.

dalje -> http://www.blic.rs/drustvo.php?id=99894



:news:
Preispitati kako je uraðena akreditacija fakulteta
Autor: Jelena Iliæ |

Dekani pojedinih fakulteta zatra¾ili su juèe na sednici Senata Beogradskog univerziteta da se pokrene pitanje revizije procesa akreditacije koja je u toku. Nemoguæe je, kako su rekli, da 99 odsto fakulteta zadovoljava stroge uslove koji su propisani, poèev¹i od prostornih moguænosti pa do broja redovnih profesora. Oni tvrde da niko ne proverava da li èlanovi Komisije za akreditaciju zaista po¹tuju propisane uslove.

Peti krug akreditacije, inaèe, uveliko teèe, a Komisija za akreditaciju jo¹ nije odluèila ni o svim aktima upozorenja izdatim u prethodnom krugu. Problem je ¹to neke visoko¹kolske ustanove nisu dostavile ispravke koje su im zatra¾ene, kao i veliki broj studijskih programa koji tek treba da se pregledaju. Ipak, nadle¾ni ka¾u da æe proces biti zavr¹en na vreme.
Proces akreditacije, prema ranijim najavama, trebalo bi da bude zavr¹en tokom decembra. Uprkos najavi da bi ovaj rok mogao da bude probijen, u Komisiji za akreditaciju ka¾u da rade punom parom i da æe sve biti zavr¹eno na vreme.
- Peti krug æe biti zavr¹en tokom decembra, kao ¹to je bilo i predviðeno. Mi imamo pune ruke posla i radimo najbr¾e ¹to mo¾emo. Ali zaista ima dosta studijskih programa koje treba da pregledamo, a problem prave i fakulteti koji nam nisu dostavili ispravke na osnovu akta upozorenja koji su od nas dobili - ka¾e za „Blic” Vera Dondor iz Komisije za akreditaciju.

nastavak -> http://www.blic.rs/drustvo.php?id=119125




Profesori rade na divlje, a fakulteti bez svojih zgrada
Autor: Jelena Iliæ

Univerzitetski profesori u Srbiji rade na divlje, a pojedini fakulteti nemaju sopstvenu zgradu ili dovoljan broja nastavnika, a dobili su dozvolu za rad. Ove porazne èinjenice isplivale su u javnost posle predloga nekoliko beogradskih dekana da se uradi revizija procesa akreditacije visoko¹kolskih ustanova. Da li je moguæe da su neki dobili dozvolu za rad, a ne ispunjavaju minimum uslova? Nadle¾ni odbacuju optu¾be kao neosnovane istièuæi da je oko 30 odsto studijskih programa dobilo akt upozorenja.

Postojeæi proces akreditacije koji se polako bli¾i kraju izazvao je o¹tru polemiku dekana beogradskih fakulteta. Sudeæi prema njihovim reèima, rad Komisije za akreditaciju nije dovoljno transparentan. Ka¾u da nije jasno na osnovu èega su gotovo sve visoko¹kolske ustanove dobile dozvolu za rad kad mnoge od njih ne ispunjavaju ni osnovne prostorne zahteve.
- Naravno da treba da se uradi revizija. Zapravo, cela ova prièa oko akreditacije je jedna obièna farsa. Nave¹æu primer Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu koji je dobio dozvolu za rad, a pouzdano znam da na departmanu za veterinu imaju samo dva redovna profesora. Studenti koji zavr¹e taj smer dobijaju zvanje doktora veterine, ba¹ kao i na¹i, ¹to jednostavno nije u redu. Mi smo, recimo, dobili akt upozorenja, jer treba da zaposlimo jo¹ dva predavaèa jer su postojeæi preoptereæeni - ka¾e za „Blic“ Velibor Stojiæ, dekan Fakulteta veterinarske medicine u Beogradu.


nastavak -> http://www.blic.rs/drustvo.php?id=119291

frenkyonline


Bred

Akreditovano sedam dr¾avnih i pet privatnih univerziteta
Tanjug |Blic

©kolska 2010/11. za studente univerziteta u Srbiji zvanièno poèinje sutra, a prema izve¹taju Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta, do septembra je akreditovano sedam dr¾avnih i pet privatnih univerziteta.

nastavak -> http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/209603/Akreditovano-sedam-drzavnih-i-pet-privatnih-univerziteta