Priveden direktor Onkologije

Started by Bred, 30-06-2010, 19:42:35

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

nastavak sa naslovne ...

Pored Nenada Borojeviæa, privedeni su i njegov zamenik Zoran Toma¹eviæ, naèelnik pedijatrije u Institutu Zoran Bekiæ, kao i naèelnica apoteke Ivana Popoviæ.

Policija je privela i direktora farmaceutske kuæe “Ro¹” u Beogradu Vojislava Petroviæa i direktora onkolo¹kog sektora u “Farma Svisu” Andreja Soretiæa i Predraga Marinkoviæa, menad¾era farmaceutske kuæe “Astra zeneka”.

Ministar policije Ivica Daèiæ obja¹njava da su osumnjièeni uticali i na poveæan obim potro¹nje citostatika.

“Takoðe, po prethodnom dogovoru, sa predstavnicima tih kompanija oni su uvodili nove i pro¹irivali veæ postojeæe indikacije za njihove citostatike koji su nabavljani preko RZZO, te su i na taj naèin uticali na poveæan obim potro¹nje citostatika”, ka¾e Daèiæ.

“Da budem ovde jasan i precizan, prepisivali su vi¹e lekova nego ¹to je potrebno pacijentima, da bi potro¹nja tih lekova bila veæa kako bi dobijali veæi novac”, objasnio je on.

Minisitar zdravlja Tomica Milosavljeviæ ka¾e da ga o hap¹enju lekara niko nije zvanièno obavestio i da je sve saznao iz agencijske vesti.

dalje -> http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=06&dd=30&nav_category=16&nav_id=442276

Bred

#1
Uhap¹eni u aferi sa citostaticima privedeni istra¾nom sudiji
Beta |

Osmoro uhap¹enih pod sumnjom da su ume¹ani u korupciju u vezi sa nabavkom lekova za Institut za onkologiju privedeni su danas istra¾nom sudiji Posebnog odeljenja Vi¹eg suda u Beogradu, saop¹tio je tu¾ilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljeviæ.
Radisavljaviæ: Tu¾ila¹tvo za organizovani kriminal podnelo zahtev za sprovoðenje istrage protiv savetnika za klinièku onkologiju i predstavnika "Merka"

Sudiji su privedeni direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Nenad Borojeviæ, naèelnik Odeljenja pedijatrijske onkologije Zoran Bekiæ, direktorka apoteke u Institutu Ivana Popoviæ, pomoænik direktora za zdravstvenu delatnost Instituta Zoran Toma¹eviæ.



Pred sudiju su izvedeni i uhap¹eni predstavnici farmaceutskih kompanija - generalni direktor "Ro¹ doo" Vojislav Petroviæ, direktor onkolo¹kog sektora kompanije "Farmasvis" Andrej Soretiæ, ¹ef poslovne jedinice farmaceutske komapnije "Astra Zeneka" Predrag Marinkoviæ, i produkt menad¾er farmaceutske komapnije "Astra Zeneka" Ana Matoviæ.


    * Tu¾ila¹tvo za organizovani kriminal je predlo¾ilo da se prema svim osumnjièenima donesu re¹enja o sprovoðenju istrage i da im se odredi pritvor.

Tu¾ila¹tvo za organizovani kriminal je podnelo zahtev za sprovoðenje istrage protiv njih osmoro, kao i protiv nauènog savetnika za klinièku onkologiju i savetnika direktora Klinike za medikalnu onkologiju Instituta Ivana Popova i predstavnika farmaceutske kompanije "Merk" Renea Kautza.


nastavak -> http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/196503/Uhapseni-u-aferi-sa-citostaticima-privedeni-istraznom-sudiji




Farmaceuti za tri godine dali 50 miliona evra mita
S. Todoroviæ - A. ®. Ad¾iæ |
Da bi poveæale potro¹nju svojih medikamenata, farmaceutske kompanije su u poslednje tri godine potro¹ile oko 50 miliona evra za podmiæivanje od 1.800 do dve hiljade lekara iz srpskog zdravstva. Taj novac nije potro¹en samo za davanje mita veæ i za organizovanje raznih seminara i kongresa na kojima su doktorima predstavljane blagodeti raznih proizvoda farmaceutskih firmi, saznaje „Blic” od pravosudnih organa.
Najveæa korupcija u onkologiji, ginekologiji i kardiologij

Podmiæivanje lekara za mnoge nije ni¹ta novo. Poznato je da se velike farmaceutske kuæe zbog konkurencije utrkuju da pridobiju ¹to vi¹e lekara. Za svaki propisani lek obasipaju ih raznim poklonima, organizuju vikende, plaæaju odlazak na kongrese, uplaæuju letovanja.

nastavak -> http://www.blic.rs/Vesti/Tema-Dana/196442/Farmaceuti-za-tri-godine-dali-50-miliona-evra-mita



Lekari provizijom od citostatika kupovali stanove u inostranstvu
V. Z. C. - A. ®. A. - S. T. - A. V. |

Nenad Borojeviæ, direktor Instituta za onkologiju i radiologiju, i njegovi saradnici koji su prekjuèe uhap¹eni zbog sumnje da su primili vi¹e od milion evra mita od beogradskih predstavni¹tava farmaceutskih kompanija „Ro¹”, „Astra zeneka” i „Farma svis” novac su tro¹ili na lagodan ¾ivot, kupovinu vi¹e stanova u Beogradu, na Crnogorskom primorju i drugde u inostranstvu, saznaje „Blic”.
Dr Nenad Borojeviæ vlasnik je dva stana u Beogradu i jednog u Herceg Novom

Borojeviæ, njegov zamenik Zoran Toma¹eviæ, Zoran Bekiæ, naèelnik pedijatrije u tom institutu, i Ivana Popoviæ, naèelnica apoteke, uhap¹eni su prekjuèe u akciji nazvanoj „Kraba”, koja je poèela pre 14 meseci kada je povedena i finansijska istraga protiv njih. Prema do sada prikupljenim podacima, Borojeviæ je vlasnik dva stana u Beogradu i jednog u Herceg Novom. Bekiæ je vlasnik èetiri nekretnine u Beogradu, od kojih kuæa u Ulici Sime Igumanova ima 650 kvadrata, kao i stana u Budvi.


nastavak -> http://www.blic.rs/Vesti/Tema-Dana/196414/Lekari-provizijom-od-citostatika-kupovali-stanove-u--inostranstvu



:news:
Farmaceutima kriviène prijave zbog podmiæivanja lekara
T.M.S. | Blic

Protiv farmaceutskih kuæa, za koje je u akciji "Kraba" utvrðeno da su davale mito lekarima kako bi se koristili lekovi iz njihovog proizvodnog programa, danas su pripadnici SBPOK-a podneli kriviène prijave zbog kriviènog dela nezakonito ostvarena korist pravnih lica, saznaje "Blic".

U pitanju je krivièno delo koje je nedavno utvrðeno kriviènim zakonom, i prijava protiv farmaceutskih kuæa je prva primena u praksi.


Krivièna prijava podneta je protiv kompanija "Ro¹"; "Farma svis", "Aktavis"...

Prema zakonu novo krivièno delo ogranièavaæe kompanije protiv kojih je podneta krivièna prijava za nezakonitu korist pravnih lica, da uèestvuju na tenderima za posleve sa javnim ustanovama.

http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/255062/Farmaceutima-krivicne-prijave-zbog-podmicivanja-lekara



Bred

nastavak sa naslovne ->

Oni su uhap¹eni na teritoriji Beograda, Kragujevca, Ni¹a i Sremske Kamenice.

Petoro lekara uhap¹eno je pod sumnjom da su od zaposlenih u farmaceutskoj kuæi "Merk" tokom 2008. i 2009. godine zahtevali mito u iznosu od preko dva miliona dinara da bi poveæali promet citostatika "erbituks" koji proizvodi ta firma.

dalje -> http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=11&dd=04&nav_category=16&nav_id=469997

marija28

procitajte i ovo http://blog.mojlek.com/blog/2010/11/04/kraba-i-sunder-bob/

Mashrum