Koliko poznajemo svoju istoriju?

Started by Bred, 29-11-2010, 18:09:50

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: Tanjug  Beograd -- Graðani Srbije ne poznaju dovoljno istoriju svoje zemlje i sveta, pokazuju rezultati ispitivanja graðana Srbije o istoriji.

Najveæe neznanje primeæeno je kod najmlaðe populacije uzrasta od 18 do 29 godina, iako se oèekuje da su njihova znanja najsve¾ija, navodi se u istra¾ivanju.

Ta ispitivanja, koja su objavljena u knjizi "Novosti iz pro¹losti, znanje, neznanje, upotreba i zloupotreba istorije", za Beogradski centar za ljudska prava je obavio tim agencije IPSOS Strategic Marketing.

Meðu njima, 74 odsto ispitanika je znalo odgovore na skoro 50 odsto pitanja, a 26 odsto njih je znalo odgovore na vi¹e od polovine pitanja.

nastavak -> http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=11&dd=29&nav_category=12&nav_id=475799

olgica

Stvarno odlicna anketa, i ceo poduhvat, ali istovremeno i krajnje razoracavajuce.
Evo i anketa u pdf-u.
http://www.bgcentar.org.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=743%3Aistraivanje-javnog-mnenja-o-istorijskim-injenicama&catid=175&Itemid=87

dirigent

kuku nama , sta sve ljudi ne znaju . jednom sam ispitivao neku ucenicu na komisijskom ispitu iz muzickog. Toliko nije imala pojma o pojmu da sam joj na kraju pruzio novcanicu od 50 dinara i pitao - znas li ko je ovaj covek. Ona gledala prevrtala ,--> ne vidim gde pise ...