Post-praznicna ishrana :)

Started by kalito, 12-01-2012, 17:47:07

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

kalito

Kako bi iz organizma isprala toksine u jelovnik uvrsti što više čorbastih jela i variva

Neumerenost u prazničnim specijalitetima i piću ostavlja posledice na našoj telesnoj masi. Zato nakon praznika moramo prilagoditi ishranu i u nju uvrstiti više supa, čorbi i variva. Prirodni biljni čajevi očistiće organizam od toksina, kao i  salate od povrća, dok su fermentirani mlečni proizvodi zaduženi za bolju probavu.

Hrana je jedna od najsnažnijih zavisnosti u kojoj se neretko preteruje i na koju trošimo veliki deo novca. To posebno dolazi do izražaja u vreme praznika kada se prednost daje visokokaloričnoj hrani, kolačima i sličnim "prehrambenim griehovima".

Bilo bi prilično radikalno savetovati suzdrzavanje od praznične trpeze budući da je ovakvo ponašanje duboko tradicionalno ukorenjeno, iako nam preterivanja mogu zadati tegobe poput migrena, probavnih smetnji i povišenog
nivoa masnoća u krvi. Takođe, neumerenost ostavlja posledice i na našem struku - istraživanja pokazuju da upravo zbog božićnih slavlja u Novu godinu ulazimo prosečno i do 2 kg teži.

Supe i variva

Kako bi iz organizma isprali sve one toksine koji su se kumulirali preteranim blagovanjem potrebno je u jelovnik uvrstiti što više čorbi i variva. Pritom prednost imaju nemasne čorbe od povrća i variva sačinjena  od brokolija, karfiola, kupusa...  Ovi saveznici jetre obiluju hlorofilom koji je poznati "čistač jetre", a kupusnjače se ujedno odlikuju sadržajem fitohemikalija koje povećavaju sposobnost jetre da neutralizuje toksine.

Neizostavan deo svakog detoksikacijskog programa čini i korenasto povrće poput šargarepe, cvekle, celera, jer predstavlja pravu riznicu nutrijenata prijatelja jetre- vitamina C i kalijuma.

Za prehrambeni oporavak dobro će doći i topla paradajz-čorba koja je ujedno i odličan izvor snažnog antioksidansa likopena s povoljnim učinkom na holesterol. Upravo su praznična slavlja razdoblje kada organizam ima "pune ruke posla" s povišenim masnoćama i holesterolom stoga je likopen dobrodošla pomoć za zdravlje srca i krvnih sudova.

Pomoć i u čaju od hibiskusa


Svakako treba voditi računa o dovoljnom unosu tečnosti, naročito mineralne vode, a nije loša ideja posegnuti i za biljnim čajevima čistačima organizma. Osim svestranog zelenog čaja koji ubrzava rad jetre, što doprinosi čišćenju organizma, pomoći će i čaj od koprive koji podstiče razmenu materija, kao i čaj od hibiskusa,  on je vredan izvor vitamina C i flavonoida koji pomažu detoksikaciji organizma. Hibiskus je ujedno i diuretik te smanjuje osećaj nadutosti, a dodatni plus daje i činjenica da čaj od hibiskuka smanjuje apsorpciju masti i šećera što može biti od pomoći u borbi sa kilogramima koji su se nakupili tokom januara.

Autor:
    Sandra Krstev Barać, dipl.ing.

Izvor:  Zdravakrava (http://www.zdravakrava.hr/clanak/2426/postblagdanski-jelovnik)