U Srbiju stize "pilula za pobacaj"

Started by Bred, 23-06-2014, 20:54:58

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Večernje novosti   

Dok pojedine evropske zemlje potresaju protesti protivnika abortusa zbog uvođenja pilule za pobačaj u bolnice, u Srbiji se, kako saznaju Novosti u medicinskim krugovima, postupak registracije ove tablete približava završnoj fazi.

Kada bude uvedena, svakako će olakšati ženama prekid trudnoće i učiniti ga humanijim. Ali, koplja se lome oko toga da li će i kolike posledice biti po naš, ionako nizak, natalitet, pišu dalje Novosti.

Srbija ovu pilulu dočekuje kao zemlja u samom vrhu po broju pobačaja u odnosu na broj rođene dece i broj stanovnika. Zvanična statistika kaže da se godišnje u državnim bolnicama obavi oko 20.000 abortusa, a procene su da ih je na privatnim klinikama bar još toliko. Ako se uzme da je prošlog septembra u školske klupe selo oko 71.000 prvačića, to znači da svake godine izgubimo više od polovine jedne generacije. Ili izgubimo grad veličine Obrenovca. Zanimljivo je i da je već godinama, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, broj rođenih upravo za 40.000 manji od broja umrlih u zemlji. Samo u prestonici za 12 meseci 8.000 beba ne dobije šansu da živi.

nastavak -> http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/475508/U-Srbiju-stize-pilula-za-pobacaj