Nega kose posle leta

Started by Bred, 26-09-2006, 10:15:25

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Èvrstina i elastiènost kose zavisi od balansa proteina i lipida. Ako se taj balans poremeti dolazi do problema. U periodu do potpune obnove dlake treba izbegavati agresivne ¹ampone i koristiti svakodnevno blage, ... i uèestala pakovanja.

Pi¹e: doktorka za kosu Dragana Drenjakoviæ, haircare salon Sorriso

Postoji mnogo tema koje se same po sebi nameæu u vezi sa dobro odr¾avanom i lepom kosom. Osvrnite se oko sebe i videæete neverovatan broj ¾ena s neodgovarajuæom frizurom ili kosama osteæenim agresivnim hemijskim tretmanima. Biæe reèi ovde o svim problemima vezanim za kosu, od peruti i èestog ma¹æenja do pravilnog farbanja i svakodnevnog odr¾avanja i nege.

Ono ¹to na poèetku moram da naglasim je da ¾ivimo u vremenu u kom se veoma vodi raèuna o zdravoj kosi – KONAÈNO!

Ne prièamo o make-up (doðete kod frizera,  on vam na¹minka kosu i ona DELUJE zdravo (silikonske kapi i fini¹ preparati)), prièamo o nezi, leèenju i to u kontinuitetu, jer samo tako kosa mo¾e da bude zdrava.

Lipidi

Leto se zavr¹ilo, lepo ste pocrneli, zategli mi¹iæe ali ne¹to èudno se de¹ava sa va¹om kosom. Èesto je naelektrisana, mrsi se, prave se èvoriæi a i njena boja postaje neravnomerna.  Da pojasnim, èvrstina i elastiènost kose zavise od balansa proteina i lipida. Ako se taj balans poremeti dolazi do problema. Lipidi, koji kosi daju elastiènost i mekoæu nestaju usled delovanja sunèevih zraka, slane vode i hlora. Jedan od razloga za njihovo pomanjkanje je i izuzetno tvrda voda koja se kod nas koristi, kao i agresivni gelovi koji menjajuæi strukturu dlake mogu dovesti èak i do pojave peruti. Preventiva je jednostavna: preko leta koristite obavezno ¹ampone i kondi¹inere (conditioner- balzam za kosu) sa UV filteerom kao i preparate na plazi za za¹titu kose, èak i prilikom obiène ¹etnje.

Najèe¹æi problemi posle leta

Va¹ frizer je osoba koja treba da vas vodi i edukuje o stanju va¹e kose. Dakle, iskoristite iskustvo koje vam je na raspolaganju. Period iza nas, sunce, morska voda, hlor, isu¹uje kosu dubinski. Ukoliko niste kosu pripremili pre leta (pakovanja, ¹i¹anje), najèe¹æi problemi su:

    * naelektrisana kosa (nedostatak vlage – lipida)
    * te¹ko ra¹èe¹ljavanje kod plavih, ¹atiranih i dugih kosa tanje strukture (popustio cistinsko-taurinski lanac .... - ¹to zahteva leèenje kose)
    * neravnomerna boja kose (ukoliko je duga pokazuje o¹teæenja, ne retko vi¹e problema)
    * kosa je vrlo kruta i bez sjaja



Ali ¹ta ako je kosa veæ postala kruta i naelektrisana?

Najpre se posavetujte sa va¹im frizerom. Iako postoje neka generalna pravila svaka kosa zahteva tretman prilagodjen tipu dlake i stepenu o¹teæenja. 

Gotovo uvek savetujem ¹i¹anje i otklanjanje krajeva koji ne mogu da se regeneri¹u. Isto tako preporuèujem potpuno izbegavanje hemijskih tretmana sve do potpune obnove dlake. U periodu do potpune obnove dlake treba izbegavati agresivne i koristiti svakodnevno blage ¹ampone, one sa lipidima koji æe vratiti elastiènost va¹oj kosi.

I jo¹ jednom izbegavati bilo kakve hemijske tretmane!

Proteini

Procentualno gledano protein èini najveæi deo strukture dlake. Nedostatak proteina se ogleda pre svega u nedostatku volumena kose i tankoj strukturi dlake, te je kosa mekana. Jako kovrd¾ava kosa, debela dlaka mat, s druge strane pokazuje veliki debalans odnosa lipidi/proteini, u korist proteina. Ovakva kosa je sklonija cvetanju, su¹enju. Sunce naroèito deluje pogubno jer kosa kojoj nedostaju proteini br¾e dehidrira. Takva kosa je, takoðe sklonija o¹teæenju.

Osnovna preventiva tokom leta je sprovoðenje pojaèane nege va¹e kose. Ona se prvobitno ogleda u svakodnevnom pranju blagim ¹amponima koji ne deluju agresivno na dlaku. Zatim slede, pakovanja sa UV filterom, koje æe za¹tititi kosu od ¹tetnog UV zraèenja.. U svakom sluèaju, neophodno je savetovanje sa va¹im frizerom koji dobro poznaje va¹u kosu i probleme koje ima. Najva¾nije je uhvatiti neki ritam odr¾avanja i vremmena koje æete posvetiti va¹oj kosi.

Najmanje jednom u dva meseca treba poseèivati frizera, a u istom vremenskom intervalu preporuèuje se i ¹i¹anje. Èistoæa je, takoðe va¾an faktor dobrog izgleda kose ali tu treba biti pa¾ljiv i odabrati dobar ¹ampon koji u potpunosti odgovara va¹ooj kosi i koji æe joj vratiti elemente koji joj nedostaju.

Va¾na napomena:


Pakovanje MORA biti odgovarajuæe problemu va¹e kose. Nije nebitno koje pakovanje koristite. Efekat izostaje i ako vidite da pobolj¹anja nema, menjajte.


b92