Main Menu

©ta je POF?

Started by AquArius, 23-02-2007, 00:00:11

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

AquArius

©ta je POF?

Ovim terminom se opisuje dijagnoza u ¾ena kod kojih prestaje menstrualni ciklus pre 40. godine ¾ivota.  Mnoge ¾ene prirodno imaju smanjenu plodnost u èetvrtoj dekadi ¾ivota, u ovom ¾ivotnom periodu mogu takoðe imati pojavu neredovnih menstrualnih ciklusa ¹to predstavlja prvi signal za smanjenu funkciju jajnika. Meðutim smanjena plodnost i poremeæaj menstrualnog ciklusa mo¾e se ispoljiti i tokom dvadesetih godina ¾ivota. U proteklim dekadama ovo stanje se nazivalo ranom menopauzom, ¹to nije dovoljno dobar termin da objasni ¹ta se dogaða sa ¾enama koje imaju POF.  Osnovna razlika izmeðu ¾ena sa POF-om i menopauzom jeste u tome ¹to ¾ene sa POF-om mogu spontano da dobiju  ciklus i da zatrudne, ali ¾ene u menopauzi ne mogu da dobiju spontano menstruaciju niti da zatrudne.

Uèestalost POF-a: 1:10.000 ¾ena do 20-te, 1:1000 do 30-te, 1:250 do 35-te, 1:100 do 40-te godine ¾ivota.

©TA UZROKUJE POF?

I pored znaèajnog napretka na polju dijagnostike i ispitivanja jo¹ uvek u mnogih pacijentkinja pravi uzrok ne mo¾e da bude pronaðen. Poznati uzroci odnose se na sledeæa stanja koja dovode do ovog poremeæaja:

AUTOIMUNE BOLESTI


Novije studije pokazuju da dve treæine ¾ena sa POF-om u osnovi imaju autoimuni poremeæaj, ¹to znaèi gre¹ku o samoodbrani organizma. To znaèi da organizam stvara antitela na sopstvene æelije ili hormone. U ovakvim sluèajevima organizam stvara antitela na tkivo  jajnika, endometrijum (sluzoko¾a materice) ili na jedan ili vi¹e hormona koje luèi jajnik.
Ova antitela o¹teæuju funkciju jajnika. ©ta predstavlja okidaè za ovu vrstu poremeæaja i kada proces zapoèinje za sada nije poznato. Jedino je poznato da u ovih osoba uzimanjem podataka o porodici èe¹æe postoje èlanovi sa autoimunim bolestima ¹titaste ¾lezde, ¹eæernom bole¹æu i reumatoidnim artritisom.

POREMEÆAJ NA NIVOU HROMOZOMA

Neki sluèajevi naslednog POF-a uzrokovani su nedostatkom ili slabom funkcijom X hromozoma. Normalna  ¾enska osoba ima dva X hromozoma (prenosioci naslednih osobina). Nekada se dogodi da iako postoje dva X hromozoma jedan ima slabiju funkciju, ¹to je vezano sa smanjenom funkciojom jajnika, a nekada nedostaje jedan X ¹to se naziva Turner-ovim sindromom.   

Najèe¹æe ¾ene sa Turner-ovim sindromom nikada ne dobiju spontano menstruaciju zbog toga ¹to se jajnik ne razvije dovoljno da luèi hormone.

HIRUR©KI UZROCI POF-a


Totalna ooforektomija i histerektomija
Hirur¹ke intervencije tokom kojih se uklanjaju oba jajnika, obe tube jajnika i materica, dovode do simptoma koji su posledica  nedostatka osnovnih hormona koje luèe jajnici strogena i progresterona. Simptomi nedostatka ovih hormona su mnogo izra¾eniji nego u ¾ena kod kojih postoje jajnici ali spontano dolazi do prestanka njihove funkcije. O¹teæenje jajnika tokom drugih hirur¹kih procedura.
Operacije tokom kojih se uklanjaju samo miomi (benigni tumori materice) ili se vr¹e podvezivanja tuba jajnika mogu dovesti do smanjenog snabdevanja krvlju jajnika ¹to dovodi do poremeæaja funkcije jajnika i POF-a.

HEMIJSKI UZROCI RANE INSUFICIJENCIJE JAJNIKA

Primanje citostatika radi leèenja drugih maligniteta, ili zraèenje trbuha dovodi do smanjenja ili prestanka funkcije jajnika. Ovo o¹teæenje funkcije  najèe¹æe je trajno, ali retko se de¹ava nakon terapije citostaticima da se funkcija uspostavi nakon nekoliko meseci. Tamoxifen je lek koji se danas primenjuje za terapiju i prevenciju karcinoma dojki, a dovodi do o¹teæenja funkcije jajnika.

DRUGI UZROCI


U mnogih ¾ena funkcija jajnika prestaje ranije kao ¹to se to dogodilo njihovim majkama  i sestrama.  Pretpostavlja se da 5-10% ¾ena ima pozitivnu porodiènu anamnezu. Virusne infekcije posebno virus mumps-a koji izaziva zau¹ke, mo¾e dovesti do o¹teæenja funkcije jajnika.

KOJI SU SIMPTOMI POF-a


Prvi znak POF-a je poremeæaj menstrualnog ciklusa (ciklusi postaju manje obilni, traju kraæe) i povremeno izostaju. Simptomi su posledica smanjenja estrogena: topli talasi, noæno znojenje, razdra¾ljivost, smanjenje koncentracije, smanjenje interesa za seks,  bolovi  tokom seksualnog odnosa, suvoæa vagine, neplodnost.

Kako se postavlja dijagnoza?

Na osnovu anamneze, hormonskog statusa (visoke vrednosti gonadotropina FSH i LH, niske vrednosti estradiola).


Izvor : Medici Com