Umirite èir u jesen

Started by Bred, 10-10-2006, 13:39:27

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Smatra se da svaki odrasli stanovnik jedanput u ¾ivotu oboli od èira na ¾elucu ili dvanaestopalaènom crevu. A èak 2,5 odsto stanovni¹tva veæ ima èir - ka¾e Doc. Dr Radoje Doder, naèelnik klinike za gastroenterologiju.

Èitaocima „Blica“ obja¹njava kako nastaje, kako se leèi. ©ta izaziva èir. Sezonski karakter javljanja bolova, obièno u jesen i proleæe. Za¹to se bol èe¹æe javlja u proleæe i jesen nema ni danas jasnog obja¹njenja, iako jedan broj bolesnika nema tu sezonsku periodiènost. Moguæe je da je to zbog emotivnih tenzija koje su veæe u tom periodu, a mo¾da se radi o meteoropatama.
Kako nastaje

Èir je o¹teæenje svih slojeva sluznice ¾eluca ili dvanaestopalaènog creva izavano ¾eludaènom kiselinom. Uslov za nastajanje èira je upravo prisutnost te kiseline u ¾elucu. Meðutim, na nastanak èira utièe i niz drugih okolnosti. Vrlo je va¾no napraviti razliku izmeðu èira na ¾elucu i èira na dvanaestopalaènom crevu. Naime, prvi nastaje pri slomu odbrambenh èinalaca sluznice ¾eluca, a drugi kao posledica dejstva agresivnih faktora, ali uz oèuvanu odbrambenu funkciju. Ne treba umanjiti ni znaèaj psihièkog faktora koji je veoma bitan. Poznato je i da lekovi protiv zapaljenja, poznatiji kao antireumatici („andol“, „diklofen“, „brufen“ i sl.), najèe¹æe izazivaju iritacije na sluznici, posebno ¾eluca.

Simptomi

Najznaèajniji simptom èira je bol koji ima odreðen karakter i jaèinu, kao i lokalizaciju, naèin i ritam ¹irenja, kao i periodiènost. Opisuje se kao tupi bol, peèenje, stezanje ili kao oseæaj gladi. Karakter i intezitet bola zavise od lokalizacije i velièine èira i njegove dubine, kao i osetljivosti bolesnika na bol. Najèe¹æe, èir ¾eluca izaziva manje tegobe nego èir dvanaestopalaènog creva. Osetljivost na bol je razlièita kod pojedinih bolesnika, ali i kod istog bolesnika se tokom vremena menja. Emotivna tenzija i brige menjaju odnos bolesnika prema bolu, pa jaèina bola nije èesto pravi pokazatelj te¾ine i ozbiljnosti bolesti. Bol je lokalizovan u ¾ilici izmeðu grudne kosti i pupka, ali postoje i druge varijacije, npr. mo¾e imitirati anginozni bol. Najèe¹æe se bol ne ¹iri, a ako se ¹iri, onda ukazuje na komplikacije, na takozvanu penetraciju ¹irenja prema gu¹teraèi. Takoðe, ima ritam u odnosu na unos hrane, tako da bol prestaje oko pola sata posle uzimanja hrane. Kod èira na dvanaestopalaènom crevu unos hrane odmah izaziva prestanak bola, ali se javlja oko dva sata posle obroka ili kada je bolesnik gladan, pa èesto izaziva buðenje tokom noæi. ®garavica i „usta puna vode“ su èesti kod èira na dvanaestercu, pa se bolesnici zbog èestih obroka najèe¹æe ugoje.

Terapija

Terapijsko leèenje vr¹i se eradikacijom H. Pylori u trajanju od sedam dana i eventualano se nastavlja terapija do dve sedmice sa blokatorima protonske pumpe tipa omeprazola. Cilj antiulkusne terapije je da se postigne nestanak simptoma, zaceljenje èira, prevencija nastanka ulkusne ni¹e kao i prevencija komplikacija.

B. Tasiæ

blic