staaa.......

Started by marijabgd88, 20-10-2006, 11:22:32

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

marijabgd88

Ovakva tema je vec postojala ali ja prosto ne mogu da je nadjem opet....
Nego, molim vec iskusne studente da mi pomognu i da mi kazu sta sleduje posle zavrsenog smera... sta mogu da budem a sta ne kad zavrsim jedan ili drugi smer? Na kom ste vi smeru i zasto bas na tom...?

Pomozite please.......

Hvala  :)

Bred

http://www.farmaceuti.com/forum/index.php?topic=619.0

http://www.farmaceuti.com/forum/index.php?topic=1432.0

http://www.farmaceuti.com/forum/index.php?topic=696.0

http://www.farmaceuti.com/forum/index.php?topic=740.0

Mislim da bi ti to bilo dovoljno informacija. Klikni na gornje linkove. :wink:

marijabgd88

hvala...ali to nije ono sto sam ja trazila... makar nisam nasla u ovim linkovima... dakle....zanima me razlika izmedju zanimanja  izmedju smerova nakon zavrsenog fakulteta... sta mogu da radim kao dipl.farmaceut a sta kao biohemicar...?

hvala...i sorry zbog cimanja...  :angel:

hulio_salinas

mozda ja mogu prostim recima da odgovorim... to smo radili iz Uvoda u farmaciju...

dipl. farm.
vise je vezan za Lek: proizvodnja, tehnologija; prodaja; doziranje;...

biohemicar
je vise vezan za laboratoriju: biohemijske analize (na pr. u zdravstvu),...

ali odgovorice ti starije kolege mnogo bolje...

mozda ce ti ovo makar malo koristiti...

poz!!!

marijabgd88

hvala ti, to sam i znala donekle, ali da li moze kombinovano ili da li npr. dipl.farmaceut moze da radi u laboratoriji ili obrnuto.... i td....

hulio_salinas

pa nisam siguran da moze...

koliko sam razumeo profesorku, rekla je:
"Farmaceuti su majstori za lek, a biohemicari su majstori za biehemijsku analizu!"

ti iz ove recenice zakljuci...

ja sam zakljuci da ne moze da biti kombinovano...

postoji jos jedna cenjenica:

Biohemicari formiraju svoju komoru... tj. kao sto postoji Drustvo Farmaceuta Srbije, postojace i Drustvo Biohemicara Srbije...

dakle, te dve grane se sve vise i vise odvajaju...

ok?

Vampire 666

Uzmi informator naseg fakulteta...cini mi se da ima jedan deo u kome se govori bas o tome...a ima nesto slicno u na sajtu fakulteta...

nasty girl

hulio ti je sve ukratko objasnio...

a kao sto vampir rece uzmi informator na faxu pa ces videti sta je sta... :hm

cvjetic

kao farmaceut mozes da radis u laboratoriji,ali ce svako prije da uzme biohemicara!biohemicar  moze da radi u apoteci,ali ne moze da otvori svoju apoteku!i ovo je sigurno tako,jer sam se ja raspitivala kad sam upisivala faks,mada sam ja sad peta,mozda se nesto promijenilo!upisala sam 2002!eto nadam se da sam ti bar nesto pomogla! :cvet

Smrda

da to jeste tacno....samo sto se sad ide ka tome da se te dve grane odvoje...tako da ne verujem da ce biti tako za par godina...i,da s tim sto biohemicar ne moze da bude vlasnik apoteka,a farmaceut moze da bude vlasnik laboratorije...

Darker

Mo¾da si ovo pitala? Pa èitaj ako te ne mrzi  :K(Preuzto sa sajta fakulteta)

1.1. Profil: diplomirani farmaceut

Farmacija oznaèava zbirno ime za nauène discipline koje obuhvataju èitav niz matematièko-fizièkih, hemijskih, biolo¹kih i biomedicinskih disciplina, ¹to ukazuje na multidisciplinarnost studija.

Student stièe teorijska i praktièna znanja u toku studija kroz sledeæe struène predmete:

* farmaceutska hemija,
    * analitika lekova,
    * farmakognozija,
    * farmaceutska tehnologija sa biofarmacijom,
    * osnovi industrijske farmacije i kozmetologije,
    * farmakologija,
    * farmakokinetika,
    * toksikolo¹ka hemija,
    * bromatologija,
    * medicinska biohemija.

Program nastave Farmaceutske hemije obuhvata dobijanje biolo¹ki aktivnih jedinjenja, ispitivanje stepena èistoæe, stabilnosti, ispitivanje kvaliteta, hemijski aspekt biotransformacije leka i odnos hemijskih osobina i biolo¹ke aktivnosti.

Kvalitativno-kvantitativna analiza farmakolo¹ki aktivnih supstancija iz farmaceutskih preparata i njihovih oblika, izvodi se kroz teorijsku i praktiènu nastavu predmeta Analitika lekova. Znaèajno mesto u ispitivanju i kontroli lekova ima izbor razlièitih analitièkih postupaka i savremenih fizièko-hemijskih metoda u zavisnosti od hemijske strukture lekovitih supstancija.

U savremenoj terapiji znaèajno mesto zauzimaju prirodni proizvodi. Farmakognozija , nauka o prirodnim lekovitim sirovinama, obuhvata izuèavanje lekovitog bilja i biljnih produkata kao izvora lekovitih i biolo¹ki aktivnih supstancija, kao i znaèaj prirodnih sirovina za savremenu fitoterapiju.

Nauka o oblikovanju lekovite supstancije u lekoviti oblik doziranja za adekvatnu primenu izuèava se kroz dva struèna predmeta. Farmaceutska tehnologija sa biofarmacijom izuèava izradu i ispitivanje svih oblika doziranja kao i njihov izbor na osnovu fizièke i hemijske stabilnosti lekovite supstancije, izbor pomoænih materija i adekvatnu brzinu otpu¹tanja aktivne supstancije. Kroz predmet Osnovi industrijske farmacije i kozmetologije izuèavaju se farmaceutsko-tehnolo¹ke operacije i njihove zakonitosti, stabilnost lekovitih preparata kao i farmaceutsko-tehnolo¹ki postupci za izradu doziranih oblika. Izuèavaju se i osnovni pojmovi o izradi i ispitivanju preparata za negu, za¹titu i dekoraciju ko¾e koji se zajednièkim imenom nazivaju kozmetièki preparati.

Kao medicinska nauèna disciplina, Farmakologija prouèava prvenstveno mehanizme uzajamnog dejstva lekovitih supstancija i ¾ivog organizma s ciljem unapreðenja leèenja. Predmet prouèavanja farmakologije obuhvata sve ¹to se odnosi na lek i njegovo poreklo, sastav, fizièka i hemijska svojstva leka, ¾eljena i ne¾eljena dejstva, promene u organizmu, kao i njegova upotreba u terapiji pojedinih oboljenja.

Farmakokinetika je nauèna disciplina koja farmaceute bli¾e upoznaje sa sudbinom leka u organizmu, tj. sa procesima resorpcije, raspodele, metabolizma i izluèivanja leka. Izuèavanje procesa kojima lek u organizmu podle¾e poma¾e farmaceutu da, kao struènjak za lek, ravnopravno uèestvuje u radu zdravstvenih timova, èiji je zadatak sprovoðenje efikasne i bezbedne terapije.

Toksikolo¹ka hemija je zastupljena u programu edukacije farmaceuta sa zadatkom da ih upozna sa pojmom otrova i toksiènosti, svojstvom koje supstancije mogu imati pod odreðenim uslovima. Obuhvata izuèavanje op¹tih pojmova toksikologije i najznaèajnijih otrova, uzroènika akutnih i hroniènih trovanja, kao i aspekt zagaðenja èovekove sredine.

Bromatologija prouèava osobine energetskih, gradivnih i za¹titnih hranljivih sastojaka i njihove ravnote¾ne odnose u ishrani, zatim kvalitet i zdravstvenu ispravnost namirnica, kao i njihov uticaj na zdravlje ljudi.

Medicinska biohemija izuèava normalni i patolo¹ki metabolizam biomolekula, kao i metode i klinièki znaèaj odreðivanja razlièitih sastojaka biolo¹kog materijala.

Diplomirani farmaceut danas radi u apoteci, javnoj i bolnièkoj, na izradi, ispitivanju i izdavanju lekova. Zatim, u farmaceutsko-hemijskoj industriji u procesima proizvodnje, kontrole kvaliteta leka, istra¾ivanja u oblasti lekova, registracije farmaceutskih oblika i drugo. Farmaceut je takoðe ukljuèen u proizvodnju i kontrolu kako kozmetièkih tako i dijetetskih preparata. Diplomirani farmaceut radi u laboratorijama za hemijsku i biolo¹ku kontrolu lekova, krvi i krvnih derivata, kao i na izradi i kontroli radiofarmaceutika. Farmaceut radi kao klinièki farmaceut i farmaceut-informatièar. Takoðe, treba spomenuti i njegovu ulogu u radu Instituta za zdravstvenu za¹titu.

Diplomirani farmaceut radi u obrazovno-prosvetnim ustanovama, kao i institutima koji se bave nauènoistra¾ivackim radom.

Nakon zavr¹etka studija obavlja se obavezni jednogodi¹nji sta¾ za farmaceute kao zdravstvene radnike, koji je propisan Zakonom.

Farmaceutski fakultet u Beogradu organizuje poslediplomske studije (specijalizacija) zdravstvenih radnika iz sledeæih oblasti:

* ispitivanje i kontrola lekova,
    * lekovito bilje,
    * farmaceutska tehnologija,
    * farmaceutska informatika,
    * klinièka farmacija,
    * sanitarna hemija,
    * toksikolo¹ka hemija,
    * medicinska biohemija.

Organizuje se i univerzitetska specijalizacija iz kozmetologije.

Poslediplomske studije (magisterijum) obrazuju i pripremaju farmaceute za nauènoistra¾ivaèki rad iz sledeæih oblasti:

* farmaceutska hemija,
    * farmakognozija,
    * farmakokinetika,
    * farmaceutska tehnologija,
    * kozmetologija,
    * bromatologija,
    * toksikolo¹ka hemija,
    * medicinska biohemija,
    * imunohemija,
    * istorija zdravstvene kulture.

Na Farmaceutskom fakultetu stièe se i zvanje doktora farmaceutskih nauka.

1.2. Profil: diplomirani farmaceut - medicinski biohemièar
Medicinski biohemièari su zdravstveni radnici. Rade u klinièko-biohemijskim laboratorijama koje se nalaze u svakoj zdravstvenoj ustanovi. U skladu sa koncepcijom studija na Univerzitetu u Beogradu, visoko obrazovni struènjaci za ovu oblast zdravstvene delatnosti, ¹koluju se na Farmaceutskom fakultetu od njegovog osnivanja 1939. godine. Tako su prve klinièko-biohemijske laboratorije kod nas, organizovali i otvorili diplomirani farmaceuti. U ovoj zdravstvenoj slu¾bi oni su danas, po broju, i najzastupljeniji (95%).

Kako su se, razvojem Medicinske biohemije, potrebe za neophodnim znanjima poveæavale, Farmaceutski fakultet je 1985. godine uveo, na èetvrtoj godini, smer klinièka biohemija koji je 1987. godine prerastao u obrazovni profil: diplomirani farmaceut – medicinski biohemièar. Medicinska biohemija je relativno mlada disciplina koja svoj nagli razvoj do¾ivljava poèev od 1950. godine. Svake godine broj analiza koje se izvode u klinièko-biohemijskim laboratorijama raste, u proseku, za oko 20%. To je naroèito uslovljeno dijagnostièkim znaèajem koje medicinska biohemija ima u modernoj medicini. Medicinski biohemièar danas ima znaèajnu ulogu u multidisciplinarnom timu medicinskog osoblja, koji je odgovoran za dijagnozu i tretman pacijenata.

Zadatak medicinskog biohemièara je da:

* radi laboratorijske analize, posebno one koje su slo¾enije i osetljivije,
    * uvodi nove tehnike i metode,
    * vr¹i kontrolu kvaliteta rada,
    * usavr¹ava organizaciju laboratorijske slu¾be,
    * bude konsultant lekaru pri izboru dijagnostièkih testova,
    * sudeluje u struènom i nauènoistra¾ivaèkom radu, bilo na podruèju razrade metoda i tehnika ili u dijagnostièkoj evaluaciji klinièko-biohemijskih odreðivanja.

Studije medicinske biohemije su interdisciplinarno povezane sa prirodnim naukama, kao i biomedicinskim naukama.

Kako je zadatak medicinskog biohemièara da prouèava biohemijske procese u telesnim tkivima i teènostima, kao i uticaje oboljenja i lekova na ove procese, to su u studije medicinske biohemije ugraðene i odreðene grane farmacije, kao i izuèavanje metabolizma lekova. Studije za profil diplomirani farmaceut – medicinski biohemièar koncipirane su tako da se studenti osposobljavaju da, osim u klinièko-biohemijskim laboratorijama, rade i u zdravstvenim laboratorijama iz oblasti toksikolo¹ke i sanitarne hemije.

Programom predmeta Klinièko-toksikolo¹ke analize obuhvaæena je primena savremenih analitièkih tehnika u cilju prevencije, dijagnostike i terapije trovanja.

Programom predmeta Kontrola zdravstvene ispravnosti namirnica sprovode se analize sastava i biolo¹ke vrednosti namirnica, kao i slo¾ena analitièka ispitivanja namirnica, aditiva i predmeta op¹te upotrebe u pogledu njihove zdravstvene ispravnosti.

Nakon zavr¹etka studija obavlja se obavezan jednogodi¹nji sta¾ koji je Zakonom propisan za lekare, stomatologe i farmaceute kao zdravstvene radnike.

Zavr¹etak studija na Farmaceutskom fakultetu ne znaèi i kraj ¹kolovanja i usavr¹avanja u oblasti medicinske biohemije. Diplomirani farmaceut – medicinski biohemièar mo¾e, u zavisnosti od radnog mesta i potreba ustanove, da obavi trogodi¹nju specijalizaciju iz:

* medicinske biohemije,
    * toksikolo¹ke hemije i
    * sanitarne hemije.

U zavisnosti od potrebe radnog mesta, specijalistima medicinske biohemije omoguæava se u¾a specijalizacija iz:

* klinièke enzimologije,
    * klinièke imunohemije i
    * laboratorijske endokrinologije.

Za one farmaceute - diplomirane biohemièare koji svoj interes usmere ka nauènoistra¾ivaèkom radu otvorena je moguænost nastavljanja ¹kolovanja i na postdiplomskim studijama (magisterijumu) kao i izrade doktorske disertacije i sticanja zvanja doktora farmaceutskih nauka iz disciplina zastupljenih u edukaciji ovog profila, za koje je matièan Farmaceutski fakultet.

Smrda

e...svak ti cast za ovo .... :cvet :cvet :cvet

marijabgd88

e ljudi hvala vam puuuuuunoooo.... najvise me je zanimalo to ko sta moze da otvori kasnije, ali darker hvala....sorry sto sam te iscimala a mogla sam sama tamo da pogledam.... :)
hvala!

Darker