Trijumf braæe Koen na dodeli Oskara

Started by Bred, 25-02-2008, 12:51:02

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Ovogodi¹nja nagrada Amerièke filmske akademije za najbolji film dodeljena je ostvarenju "Nema zemlje za starce" braæe Itana i D¾oela Koena.

Braæa Koen su za "Nema zemlje za starce" osvojila Oskara i za najbolju re¾iju, a Havijer Bardem je za rolu ubice psihopate u ovom ostvarenju osvojio nagradu za najbolju sporednu mu¹ku ulogu.

U njihovom govoru povodom nagrade, braæa Koen su isprièala da filmove snimaju jo¹ od detinjstva: "Ono ¹to sada radimo ne èini nam se drugaèijim od onoga ¹to smo tada radili. Zahvalni smo svima vama koji ste nam dozvolili da se i dalje igramo u na¹em æo¹ku bazena sa peskom."

Oskara za glavnu mu¹ku ulogu dobio je britanski glumac Danijel Dej Luis, za ulogu u filmu "Biæe krvi" Pola Tomasa Andersona. Ovo je njegov drugi Oskar - prvu nagradu Akademije osvojio je za "Moje levo stopalo" 1990. Dej Luis je za Oskare bio nominovan i za ostvarenja "U ime oca" (1994) i "Bande Njujorka" (2003).

Nagradu za najboljeg glumca Dej Luisu je uruèila pro¹logodi¹nja dobitnica Oskara, plemkinja Helen Miren.

"Ovo je najbli¾e ¹to æu ikada priæi plemiækoj tituli", na¹alio se Danijel Dej Luis preuzimajuæi priznanje.

Francuska glumica Marion Kotijar osvojila je Oskara za glavnu ¾ensku rolu u filmu "®ivot u ru¾ièastom".

"Ostala sam bez teksta", rekla je Kotijar, koja u filmu "®ivot u ru¾ièastom tumaèi lik legendarne francuske pevaèice Edit Pijaf.

"Hvala ¾ivote; hvala ljubavi. Istina je da u ovom gradu ¾ive anðeli", dodala je Kotijar.

Oskar za najbolju sporednu ¾ensku ulogu dobila je Tilda Svinton za rolu u filmu "Majkl Klejton" Tonija Gilroja.

Ovo je inaèe drugi put u 80 godina, od kako se dodeljuju Oskari, da su u glavnim gllumaèkim kategorijama dominirali Evropljani (Bardem, Kotijar, Dej Luis, Svinton) - prethodno se to desilo 1968. kada su bili nagraðeni Reks Harison, D¾uli Endruz, Piter Justinov i Lila Kedrova.

Jedan od favorita za najbolji film, pre ceremonije bila je i uvrnuta komedija "D¾uno", koja je nagraðena za najbolji originalni scenario.

Primajuæi nagradu, scenaristkinja filma Diablo Kodi je rekla: "©okirana sam popularno¹æu filma. Kada napi¹ete scenario za nezavisan film o trudnoj tinejd¾erki i snimite ga za 7 miliona dolara, apsolutno nikada ni ne pomislite da æe postati ovakav fenomen."

Nagrada Amerièke filmske akademije za najbolji film van engleskog govornog podruèja pripala je austrijskom ostvarenju "Falsifikatori" reditelja Stefana Ruzovickog.

80. roðendan nagrade Oskar organizatori su u Kodak teatru proslavili emitovanjem snimaka najupeèatljivijih trenutaka iz istorije ove ceremonije.

Amerièka akademija za film, èijih su svih 5.829 èlanova profesionalci sedme umetnosti, dodelila je na sveèanosti u "Kodak pozori¹tu" u Holivudu nagrade u ukupno 24 kategorije.

Domaæin sveèanosti koja se tradicionalno odr¾ava u "Kodak pozori¹tu" u Holivudu bio je komièar D¾on Stjuart.
Dobitnici Oskara za 2008. godinu

Najbolji flm: Nema zemlje za starce
Najbolja re¾ija: D¾oel i Itan Koen - "Nema zemlje za starce"
Najbolji glumac: Danijel Dej Luis - "Biæe krvi"
Najbolja glumica: Marion Kotijar - "®ivot u ru¾ièastom"
Najbolji glumac u sporednoj ulozi: Havijer Bardem - "Nema zemlje za starce"
Najbolja glumica u sporednoj ulozi: Tilda Svinton - "Majkl Klejton"
Najbolji film van engleskog govornog podruèja: "Falsifikatori", Austrija
Najbolji animirani film: "Muækalica"
Najbolji adaptirani scenario: "Nema zemlje za starce"
Najbolji originalni scenario: "D¾uno"
Najbolja muzika za film: "Pokajanje"

b92
Najbolja pesma iz filma: Falling Slowly - "Once" (izvode Glen Hansard i Marketa Irglova)
Najbolji dokumentarac: "Taksi do mraène strane"
Najbolji kratki dokumentarac: "Bez oslonca"
Najbolji vizuelni efekti: "Zlatni kompas"
Najbolja kamera: "Biæe krvi"
Najbolja scenografija: "Svini Tod"
Najbolji kratki animirani film: "Petar i vuk"
Najbolji kratki film: "Mocart meðu d¾eparo¹ima"
Najbolji kostim: "Elizabeta: zlatno doba"
Najbolja ¹minka: "®ivot u ru¾ièastom"
Najbolja produkcija zvuka: "Bornov ultimatum"
Najbolja monta¾a zvuka: "Bornov ultimatum"
Najbolja monta¾a: "Bornov ultimatum"



Film „Nema zemlje za starce“ od danas u bioskopima
Autor: M. V. |

Film „Nema zemlje za starce“ braæe Koen, koji je nedavno ubedljivo trijumfovao na dodeli „Oskara“ (najbolji film, najbolja re¾ija, najbolji adaptirani scenario i najbolja mu¹ka sporedna uloga), od danas æe biti na redovnom bioskopskom repertoaru.

Ovaj krimi-triler snimljen je prema istoimenom romanu kultnog amerièkog pisca Kormaka Makartija, a prièa prati jednog obiènog momka (D¾o¹ Brolin kao Luelin Mos), koji sluèajno otkriva veliku kolièinu droge i novca, zbog èega u potragu za njim kreæe manijakalni plaæeni ubica (Anton ©igar, uloga koja je Havijeru Bardemu donela „Oskara“). Osim njih dvojice, tu je i ¹erif Ed Tom Bel (Tomi Li D¾ouns), koji neuspe¹no poku¹ava da im obojici uðe u trag. Radnja filma se odvija poèetkom osamdesetih godina u pustinjskom ambijentu Zapadnog Teksasa, a kritika je film ocenila kao dosad najmraènije delo D¾oela i Itana Koena, poznatih po komedijama („Hadsakerov èovek“, „Barton Fink“, „Podizanje Arizone“, „Veliki Lebovski“...), ali i nekim malo mraènijim ranijim filmovima („Fargo“, „Milerovo raskr¹æe“). Film æe biti prikazivan u biskopu „Star cinema“ („Delta siti“) i u Domu sindikata.

blic