Poremecaji u ishrani

Started by AquArius, 02-09-2006, 22:22:56

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

AquArius

Poremecaj u hranjenju najce¹ce nastaje kao posledica dr¾anja restriktivnih dijeta i to kod osoba koje su emocionalno i psihicki osetljive, odnosno onih koje rade na samouni¹tenju sopstvenog zdravlja, praktikujuci dr¾anje nepravilnih dijeta, uzimanjem neproverenih dijetetskih preparata i odredivanjem sopstvene idealne te¾ine koja je najce¹ce ispod adekvatne.

Zadatak nabavljaca i proizvodaca hrane, zdravstvenih centara i nutricionista je da upoznaju zdravstvene radnike i zakonodavne ljude o opasnostima koje donosi upotreba nepravilnih dijeta i dijetetskih preparata nepoznatog porekla, o standardnim nacinima izracunavanja idealne telesne te¾ine i pravilnim metodama gubljenja te¾ine.

Dijeteticari, takode, imaju zadatak da obave¹tavaju o riziku po zdravlje kada je u pitanju nepravilnost u ishrani.

Poremecaj u ishrani je ¹irok pojam koji obuhvata stanje od kompulzivnog prejedanja do anoreksije (Anorexia nervoza). Takav poremecaj je najce¹ce posledica nekog drugog problema, ali zahteva tretman nutricioniste.

Mlade osobe koje pate od nekog tipa poremecaja ishrane, najce¹ce privlace pa¾nju odraslih.

Neki rani znakovi poremecaja u ishrani:

- Uzimanje malih porcija ili odbijanje hrane.
- Nagli gubici u te¾ini bez nekog posebnog razloga.
- Jak strah od dobijanja na te¾ini.
- Ucestalo ve¾banje.
- Jedenje u tajnosti.
- Napu¹tanje stola odmah posle jela i odlazak u kupatilo.
- Velika kolebanja u te¾ini.
- Gubitak menstruacije
- Zavisnost od laksativa, diuretika ili dijetetskih pilula (pilula za mr¹avljenje).

- Anorexia nervoza je poremecaj u kome dijeta i opsednutost vitkom linijom mogu dovesti do ekstremnog gubitka telesne te¾ine, preko 20 % i konsekventno do smrti pri cemu je slika o sebi izmenjena.

- Bulimia nervoza je poremecaj koji se manifestuje cestim epizodama prejedanja (4000 cal i vise za obrok) i to najmanje dva puta nedeljno u poslednja tri meseca, pracene provociranim povracanjem ili uzimanjem sredstava za ci¹cenje uz intenzivan osecaj krivice i stida.

- Binge eating je poremecaj nekontrolisanog uzimanja velikih kolicina hrane (preko 2500 cal za obrok) hrane, cesto u tajnosti, bez izazivanja povracanja.

- Uzroci ovih poremecaja su multifaktorijalni:

- genetski /smatra se da kod nekih osoba postoji nasledna predispozicija za nastanak ovih poremecaja. To mogu biti biohemijske abnormalnosti (nivo hormona i neurotransmitera). Kod osoba sa ovim poremecajem nadene su promene, ali se ne zna pouzdano da li su one uzrok ili poledica vec nastalog poremecaja.
- uticaj porodice

Anoreksija: prezasiceno ili zapostavljeno dete koje ¾eli da ispolji svoja osecanja, strah od razvoda roditelja (skretanje pa¾nje na sebe), ne ¾eli da odraste - potreba da i dalje bude za¹ticen, osecaj beskorisnosti - vlasni¹tvo roditelja, mogucnost da sami odlucuju bar o necemu (o svom izgledu), cesti psihijatrijski problemi u porodici (kod ove dece su tri puta ce¹ce anoreksije nego u normalnoj porodici).

Bulimija: roditelji nisu za¹titnicki usmereni, haoticne porodice (alkoholizam, narkomani, seksualne abnormalnosti i psihicki poremecaji), majka utice na fizicki izgled, tj. da li dete treba da oslabi ili se ugoji jer je nezadovoljna izgledom cerke.

- uticaj sredine, dru¹tva/¾elja da se bude privlacan u skladu sa savremenim modnim trendovima, isticanje ekstremne vitkosti kao modela, deklensirajuci faktor-okidac (cesto pocinju sa dijetom onoga dana kada im neko "i u prolazu" ka¾e ne¹to u vezi sa izgledom ili jelom).

Poremecaj u ishrani-Anorexia nervoza, Bulimija i Binge eating-su psihijatrijske bolesti koje najce¹ce zahvataju ljude izmedu 15 i 35 godine. Statistike pokazuju da preko dva miliona Amerikanaca boluje od ovih bolesti i na hiljade njih umire od istih. Veliki je i broj onih koji imaju drugu vrstu poremecaja, kao ¹to je zavisnost od dijetetski pilula, laksativa, diuretika, dr¾anja tzv. ''hir'' dijeta.

Depresija, poni¾enje, osecaj odbacenosti prouzrokovane poremecajem u ishrane dovode do neslaganja u porodici, problemima u ¹koli, ru¹enja sagradene karijere i poremecaja u odnosima medu ljudima.

Bez odredenih tretmana ljudima sa ovakvim poremecajima ne predstoji blistava buducnost. S druge strane stoji terapija udru¾ena sa lekovima gde pacijent biva izlecen i sposoban da prikupi snagu za dalji normalan i zdrav ¾ivot.

Razumevanje sr¾i problema koji dovode do poremecaja, rano primecivanje znakova i simptoma bolesti su putevi prevencije ovih oboljenja.

Kao ¹to su i uzroci ovih oboljenja kompleksni tako je i lecenje slo¾eno:

1. Psihoterapija;
2. Porodicna terapija;
3. Psihoporodicna dijetoterapija;
4. Promena pona¹anja;
5. Lekovi;

Lecenje se mo¾e sprovoditi ambulantno (pojedinacno ili grupno) ili u bolnici. Cilj lecenja je da se postigne psihicki oporavak, adekvatno reaguje na glad i sitost i ispoljavanje emocija. U lecenju treba da ucestvuje psihijatar, dijeteticar i medicinska sestra. Ishod lecenja: kod mu¹karaca nisu zabele¾eni smrtni slucajevi. 1-3 % pacijentkinja umire jer ne reaguje na terapiju, posle 4-12 godina 50 % pacijentkinja se oporavi s tim sto neki od oporavljenih predu u bulimiju.


Tekst u celini preuzet sa sajta:
http://www.yu-fitness.com/ishrana/poremecaji_u_ishrani.php

Bred

Izbegava li va¹a æerka ruèak pod izgovorom da je veæ jela, gricka li po ceo dan jabuke. Naglo je smr¹ala, a ako je jo¹ izgubila i menstrualni ciklus, imate razloga za zabrinutost - va¹e dete mo¾da boluje od anoreksije. Dana¹nji naèin ¾ivota, uzori lepote i vladavina mode doveli su do toga da anoreksija poprimi mnogo veæe razmere nego ¹to je to ikada bilo.

Poremeæaj poèinje najèe¹æe u tinejd¾erskim godinama i vezan je za ¾elju za savr¹enim izgledom. Ideal lepote je obièno iz sveta mode, najèe¹æe su to glamurozne i mr¹ave manekenke. Ako devojka postigne ¾eljenu vitkost a ne promeni lo¹e mi¹ljenje o sebi, ona postaje trajno nezadovoljna. Stvar je u tome ¹to ona nije nezadovoljna samo svojom te¾inom, veæ se iza toga krije mnogo dublje nezadovoljstvo èitavim ¾ivotom.

Meðutim, kako ka¾e dr Jagoda Jorga, specijalista za ishranu, sve devojèice ¾ele da budu kao manekenke i dr¾e kojekakve dijete, ali ne postaju sve anoreksiène. Takoðe, dijeta nije uzroènik anoreksije, ali je okidaè.

- Anoreksija nije mr¹avost veæ se dijagnoza postavlja kada doðe do naglog gubitka u te¾ini, kada devojèica odbija da postigne te¾inu koja je normalna za njen uzrast. Ono ¹to razlikuje anoreksiju od mr¹avosti je strah od gojaznosti, potpuno neracionalni strah. Osoba tim strahom ne mo¾e da vlada. To je opsesija hranom i sopstvenim izgledom i potpuno iskrivljena predstava o fizièkom izgledu. Do¾ivljavaju sebe kao debele osobe - obja¹njava dr Jorga.

Osoba koja boluje od anoreksije ne mo¾e da se oslobodi straha od gojaznosti bez struène pomoæi. Ne mo¾e da stekne kontrolu nad ishranom, jer misli da ako jednom poène da jede, nikada vi¹e neæe moæi da stane. Te osobe nemaju problem sa apetitom veæ strah od hrane.

- Anoreksiène osobe tra¾e pomoæ tek kada njihovo stanje postane alarmantno, kada izgube menstrualni ciklus. To ih upla¹i jer do tada nemaju znak da je zdravlje ugro¾eno. Blede su, ispijene, lomi im se kosa, nezainteresovane su za svet oko sebe. Pomoæ tra¾e i zabrinuti roditelji po¹to primete da je njihovo dete vidno smr¹alo i postalo depresivno - istièe dr Jorga.

Prema njenim reèima, anoreksija izaziva i probleme u radu srca, jer izgladnjivanje slabi srèani mi¹iæ. Ispa¹ta i mozak, pa se tako kod ovih osoba smanjuje i intelektualna sposobnost. Jednostavno, ¾elja za dopadanjem i vitkom linijom pretvara se u put do pakla sa koga se u normalan ¾ivot vrati samo 50 odsto obolelih. Ostali odlaze u hroniènu anoreksiju koja nije opasna po ¾ivot, ali mora da se kontroli¹e. U leèenje se ukljuèuju specijalista za hranu i psihijatar. Zbog hormonske terapije koja bi kod anoreksiènih devojaka trebalo da uspostavi menstrualni ciklus, tu je i endokrinolog. Anoreksija, inaèe, nije bolest 20. veka, jer je prvi sluèaj ove bolesti zabele¾en jo¹ u 15. veku. Meðutim, zbog trendova i dru¹tvenog pritiska da bi ¾ene trebalo da budu lepe i mr¹ave, anoreksija u 21. veku dobija razmere epidemije.

- Savetujem roditelje da kada primete da im deca dr¾e nekakve dijete, iako su po svim kriterijumima veæ mr¹avi, ¹to pre da potra¾e struènu pomoæ - precizira dr Jorga.

Sonja Todoroviæ

Dijeta pretnja za devojèice
Prema reèima dr Jorge, istra¾ivanja u na¹im osnovnim ¹kolama pokazala su da èak 95 odsto devojèica od 13 do 15 godina dr¾i nekakvu dijetu. Istra¾ivanje je pokazalo i da veæ u petom razredu devojèice postaju optereæene svojim spoljnim izgledom. Dr Jorga savetuje da posle samo nekoliko meseci izgladnjivanja osoba mo¾e da izgubi i desetak kilograma. Dijeta tako postaje okidaè koji pokreæe lanac poremeæaja u organizmu, iz koga je te¹ko izvuæi se.


--------------------------------------------------------------------------------
BLIC

hulio_salinas

e... je l' ste èuli da se mnoge modne kuæe zala¾u da se ukine te¾inska granica za manekenke... upravo zbog anoreksije...

pro¹le godine su valjda 2 manekenke umrle zbog izgladnjivanja ili naglog mr¹avljenja...

ba¹ sam na TVu pro¹le nedelje gledao o tome...

neæe se vi¹e na modnim pistama ¹etati kosturi!!! sada æe biti i devojaka normalnijeg izgleda...

bilo je krajnje vreme... zar ne?

Vampire 666

pa zbog tih razloga su na nekoj mnogo poznatoj modnoj reviji u Spaniji (za koju ja naravno nikad nisam cuo, ali su je tako nazvali u Blicu), otpustili pola manekenki-bile su suvise mrsave...

Smrda

samo se armani buni...mad nisam sigurna koliko je merodavan,mislim s obzirom na to kako on izgleda?!?!?
uzas jedan....cula sam da je kod nas jako veliki porast tih poremecaja kod devojcica i da je granica uzrasta sve niza....