Nata¹a Miljkoviæ i RTS optu¾eni za zloupotrebu dece

Started by Bred, 04-10-2006, 13:22:17

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

NUNS i Nezavisno dru¹tvo novinara Vojvodine osudili RTS-ovu emisiju, autora Nata¹e Miljkoviæ, u kojoj su gostovala deca sa Kosova, ocenjujuæi da je podseæala na „gebelsovske metode” propagande.
„Monstruozni oblik zloupotrebe dece u politièke svrhe”, reèenica je kojom su Nezavisno dru¹tvo novinara Vojvodine i Nezavisno udru¾enja novinara Srbije ocenile preksinoænu emisiju „Kljuè” na RTS-u, autora Nata¹e Miljkoviæ.

OPTU®BE - Dovoðenje dece sa Kosova u emisiju "Kljuè", njihovo intervjuisanje, uz licemerno i primitivno navoðenje da ka¾u ono ¹to novinar ¾eli da èuje, poigravanje deèjim oseæanjima i strahovima, jezivo podseæa na ratnu propagandu iz devedesetih godina pro¹loga veka - navodi se u saop¹tenju. Novinarska udru¾enja su ocenila da je oèigledni cilj emisije bio „da uznemiri i homogenizuje graðane i dodatno ih mobili¹e da izaðu na predstojeæi referendum za novi ustav Srbije". Dodaje se da je preksinoæni primer podsetio publiku i na sve „gebelsovske metode koje su devedesetih godina pro¹log veka koristili ovda¹nji novinari, pripremajuæi teren za stra¹ne zloèine koji su èinjeni u na¹e ime".

- RTS je u emisiji ne samo prekr¹ila osnovne etièke postulate profesije, veæ se poigrala i najintimnijim ljudskim oseæanjima u cilju podgrevanja politièkih strasti i dalje produkcije meðunacionalne mr¾nje - navodi se u zajednièkom saop¹tenju NUNS-a i NDNV-a. Novinarske organizacije podseæaju da svaki novinar mora da ¹titi pravo i dostojanstvo maloletnih osoba i da nikada ne sme da zloupotrebi emocije ili oseæanja drugih ljudi, njihovo neznanje ili nedovoljnu sposobnost razumevanja.

Tijaniæ: Nije bilo zloupotrebe
UTUK Aleksandar Tijaniæ, generalni direktor RTS-a, odbacio je juèe optu¾be novinarskih udru¾enja da je u emisiji „Kljuè" do¹lo do zloupotrebe dece sa Kosova u politièke svrhe.
- Ako udru¾enja novinara ¾ele da zabrane da Nacionalni javni servis prikazuje kako ¾ive srpska deca na Kosovu, ako njihove potresne reèi primaju kao politièku manipulaciju, ja mogu samo da ka¾em da je emisija planirana mesecima pre razgovora o referendumu i snimljena pre odluke o referendumu - rekao je Tijaniæ.
Tijaniæ je povodom optu¾bi naveo da su autori saop¹tenja „pre¹li svaku meru", istakav¹i da „zabrana da govorimo o deci sa Kosova predstavlja povratak cenzure i zabrana protiv kojih se ta udru¾enja navodno bore".
- Dosta mi je ljudi koji misle da Srbija, a ne svet, treba da se stidi zbog uslova u kojima rastu sva deca na Kosovu - rekao je Tijaniæ.

24sata

Darker

®ao mi dece. ®ao mi Nata¹e. video sam 5 sekundi i bilo mi muka... Kao da smo u Milo¹eviæevoj eri :F :F :F :F
Umesto da ih vode u zoolo¹ki vrt, na kali¹ ili u bioskop, oni ih traumiraju >:D >:D >:D

Smrda

uzas jedan..ja sam gledala celu emisiju...i zloupotreba je malo teza rec,ali da su ih navodili na odgovore,jesu..
a oni su samo deca.....

pop

Tuga, ko normalan da se ne sazali... Nema ko nije slab na decu, ali poenta moze mnogo profesionalnije da se predstavi, a ne ovako, manipulatorski. Jos su reprizirali emisiju, bruka!
Ovakav 'javni servis' smo obavezni da placamo, sad su puni para, a pustaju Otpisane u udarnom terminu (srecom Vuk je sad to stopirao). 

Darker

Ne diraj mi otpisane!!!!Prle i Tihi :Bog :Bog :Bog :Bog :Bog
heroji detinjstva mog :> :> :>

besno pile

postoje novinarki kodexi koje bi najpre trebalo da postuje nacionalna televizija.ovo je sramota!
najgora je pozadina......referendum se blizi,svi su osetljivi na suze,pogotovo decje.....

Darker

Погледи

Од петка до петка
ДЕЦА ПОД КЉУЧЕМ
Медији и политика

„Кључ”, емисију која се емитује понедељком на првом Програму РТС-а, гледао сам у среду јер су они који имају слоган „Ваше право да знате све” одлучили, после оштрог приговора независних удружења новинара Србије и Војводине о карактеру емисије, односно злоупотреби деце у њој, да је репризирају и препусте гледаоцима да у том новом светлу суде о „Кључу”.

Емисија је, барем у мени, изазвала потпуно ирационална и противречна осећања. Пожелео сам да усвојим госте емисије, децу с Косова, смештену у неке црвене фотеље у којима се уобичајено мешкоље стражњице политичара, јавних радника... укључујући ту и моју. Деца су мала, од девет до 13 година, ногама не додирују под студија. Пожелео сам да узмем пушку у руке и да идем на Косово да их браним. С том истом пушком отишао бих до студија у Кошутњаку и потерао бих Наташу Миљковић, ауторку „Кључа”, да оде на Косово и Александра Тијанића да се тамо врати. Пожелео сам да не гласам на уставном референдуму, јер ако је макар једно дете, гост у студију, сасвим искрено рекло да му је највећа жеља да се исели у Србију, шта нама који смо већ овде значи уставна преамбула и председничка заклетва.

Био сам тужан и бесан, истовремено, што је најбоља подлога за непромишљено понашање и ирационалне поступке, изузимајући онај око Тијанића.

После првог емитовања у понедељак, 2. октобра, поменута удружења новинара издала су саопштење којим се тражи да се Миљковићeвa искључи из новинарског друштва због „кршења кодекса” и „злоупотребе деце”. Констатује се да је реч о „монструозном облику злоупотребе деце у референдумској кампањи”, „поигравању с дечијим осећањима и страховима”, помиње се већ неизбежни Гебелс и „даља продукција међунационалне мржње”.

Александар Тијанић, генерални директор РТС-а, поред репризе емисије у функцији одговора на примедбе, рекао је још да су „аутори саопштења прешли сваки меру” и истакао да „забрана да говоримо о деци с Косова представља повратак цензуре...”

Тијанић је, у начелу, у праву. Конвенција УН о правим детета у члану 13. предвиђа да деца имају право на слободу изражавања. „То право укључује и слободу да... шире информације и идеје сваке врсте.” Али, ако с начелног сиђемо на конкретни ниво видећемо да Тијанић греши. Нема тог одељка етичких смерница, утврђених од УНИЦЕФ-а да би разрадили начело УН, које није прекршено у поменутој емисији рогобатног наслова „Одрастати у кавезу”.

Други одељак ових смерница бави се интервјуисањем деце. У „Кључу” су прекршени сви суштински принципи етичког приступа послу. У том одељку прописује се да се детету не сме наносити штета постављањем питања која оживљавају дететов бол и тугу изазвану неким трауматичним догађајем. Водитељка је свако дете питала о погибији оца, у бурној 1999. години, питала је да ли се сећају очева... Испоставило се да су сва деца без једног родитеља а уместо сећања навирале су дечије сузе.

Смернице предвиђају да се од деце не сме тражити да испричају причу или учине нешто што није део њихове приче. То правило се кратко дефинише као: намештање приче. Било је тужно слушати дечка који је подстрекиван да се бави стереотипима о Косову као светој земљу који сви хоће да нам отму зато што је то ризница наше баштине. Водитељка у једном тренутку пита једну девојчицу:

„Шта мислиш о животу?”

Дете муца, не зна одговор као што га ни ја не бих знао.

„Шта, мила?”, инсистира водитељка.

Дете је на ивици суза.

„Је ли тежак?”

„Јесте”, с олакшањем каже дете, срећно што је пронашло одговор на тако тешко питање.

Смернице, да не набрајам даље, нека ови с јавног сервиса узму и сами да их прочитају, кажу још да аутори таквих емисија морају бити сигурни да детету не прети опасност или непријатност. У Смерницама пише да детету, уколико се открива његов стварни идентитет, треба обезбедити заштиту од било каквог обележавања и одмазде ... Та деца су се већ вратила у косовске енклаве, а, колико знам, Тијанић је у Београду.

У минутима када их је пропитивала о сиромаштву, док је ишла исповест дечака о томе како је чоколаду јео ове године два пута, за рођендан и славу, у доњем делу екрана појавио се тејп који нам саопштава да је водитељку обукао неки Максин бутик.

Главни уредник недељника „Време”

Драгољуб Жарковић
[објављено: 06.10.2006.] Politika

Smrda

lepo rece covek...mene je najvise iznervirala kad je rasplakala onu malu sto je izgubilao oca.....pobesnela sam!
a ja ne cuh da se voditeljka negde izjasnila...

bla

Mo¾da su sa decom razradili neki dil? Ko zna?