У славу „Екатарине”

Started by Korisnicko Ime, 28-02-2007, 12:20:36

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Korisnicko Ime



На албуму „EKV Revisited” публика ће имати прилику да чује песме чувеног састава у потпуно новом издању

О утицају састава „Екатарина Велика” на домаћу музичку сцену излишно је говорити. Без обзира на то што већина чланова ове групе више није међу нама, њихова музика и текстови и данас буде снажне емоције. Иако је Милан Младеновић преминуо пре скоро 13 година, ретки су наши музичари који овог певача и композитора не наводе као свог узора.
На богат опус овог бенда подсетићемо се поново ових дана, будући да ће у издању ПГП-РТС-а крајем марта изаћи албум „EKV Revisited”, иза кога стоје некадашњи бубњар „Екатарине Велике” Иван Феце Фирчи, који дуго живи у Њујорку, и амерички продуцент Стен Винсент, који је у дугој каријери радио са величинама какве су Џон Ленон, Дејвид Боуви, Марвин Геј, Арета Френклин…

На питање како је дошао на идеју да уради овај пројекат, Иван Феце у разговору за „Политику” каже:

– Када сам се последњи пут видео са Маргитом Стефановић, 2002. године, непосредно пред њену смрт. Разговарали смо о томе како би било лепо да урадимо нешто овако. Пре две године сам почео да радим на овом пројекту са мојим пријатељем Стеном Винсентом.

О томе шта га је привукло овом пројекту и како је реаговао када је први пут чуо музику „Екатарине Велике” Винсент прича:

– Фирчи ми је често причао о бенду у коме је свирао. Када сам чуо музику јако ми се свидела, иако нисам знао о чему говоре стихови. Међутим, када ми је превео текстове схватио сам колику дубину они имају. У модерној музици, стихови углавном нису толико важни као музика, а у овом случају јесу! Ивану је било јако тешко да уради све ово, јер је веома осећајан. Будући да су му пријатељи из групе преминули, стално је имао на уму шта би Милан рекао на све то.

Музика на овом албуму је нова, песме су поново одсвиране и аранжиране, а остао је само глас Милана Младеновића.

Питамо Фирчија колико је то било компликовано урадити:

– Технички је било веома тешко и монтажа је дуго трајала, али на албуму се осећа атмосфера оригиналних снимака. Гости су Владимир Радојичић, који је свирао дромбуље и Теодор Јани, стари „Екатаринин” продуцент, који је свирао гитару. На издању се налази и једна моја бонус нумера, инспирисана песмом „Сигуран”.

О томе каква га данас сећања везују за период проведен у „Екатарини Великој” и колики је утицај овог састава, Фирчи прича:

– Из тог времена имам само лепа сећања. Није једноставно суочити се са чињеницом да већина чланова групе више није међу нама. Цео овај пројекат сам урадио у славу мојих другара и идеје коју је носила „Екатарина”. Постоји велики број група на чији рад је утицала музика ЕКВ. Довољно је само да на интернету видите колики је број сајтова и форума посвећених групи. И данас је присутна идеја „Екатарине Велике” на целој територији бивше Југославије. У Канади чак постоји шест бендова који свирају музику ЕКВ.

На питање да ли је могуће пласирати овај албум и изван граница наше земље, саговорници „Политике” причају:
– Постоји велика могућност. После завршетка промоције у Србији у Њујорку ћемо направити нови микс на коме ће бити мање вокала и моја је жеља да то угледа светлост дана и у иностранству – признаје Фирчи, а Винсент додаје:

– Већина популарне музике је на енглеском а у овом случају, нажалост, немамо певача који би то отпевао. Зато ћемо у буклету на компакт диску превести текстове на енглески. Албум ће објавити моје компаније у САД, Немачкој и Јапану, а да ли ће публика разумети песме, остаје да се види. Дошао сам и на идеју да покушамо да промовишемо српске уметнике у свету. Пронаћи ћемо млади бенд у Србији који ће Фирчи продуцирати и ја ћу тај албум издати у Америци, Европи и Јапану. Мој циљ је да, по први пут, представим свету неки српски бенд.

Иван Феце, познат нашој публици и из новосадског састава „Луна”, на крају каже:

– Моја је жеља да ово не буде последњи албум посвећен ЕКВ. Имам много снимака „Екатарине Велике” које нико није чуо и надам се да ће на следећем албуму све бити боље и да ће учествовати много више музичара.

Јелена Копривица

Извор Политика

Mashrum

Jedva èekam da to èujem iz zvuènika..  :loptica

Darker

Ne znam... Meni lièi na glupost... Ajde malo da svirnemo drugaèije i da skpuimo pare na brendu EKV...

Ariel


Rokenrol

Je li neko cuo taj album? Ne bih se slozio da je glupost,ne trcite pred rudu,dajte prvo da cujemo.Pa posthumne pjesme Queena npr su meni bile extra...Made in Heaven,znate  :smekerica: ako neko cuje taj album nek javi svoj utisak,cuo sam da su to jako produzene , tri puta duze verzije od obicnih,a meni to dobro mirise,to volim :)

wolfeitzckie

U pravi si, ja èak imama neki oseæaj(zbog ljudi koji su ukjlu¹eni u ovo)da je disk dobar.

nasty girl

evo upravo skidam album sa neta...pa cu videti kakav je....

nasty girl

Ovde mozete da skinete ovaj album...

http://www.farmaceuti.com/forum/index.php/topic,6279.0.html


vladimir


Darker

Pa najbolji su mi delovi koje nisu menjali:-)

AquArius

iako nijedna od ovih pesama nije na ovom albumu ...

"Zaboravi proslost i javi
Ima li promene u tvojoj glavi
Svi su te ucili isto
Mi zivimo prokleto cisto
Mi smo oduvek bili u pravu
"


i druga - Zemlja ...
koja je pesma nade...


Cudan je on lik bio...


Just Let Me Play Some Modern R'n'R Music ...

Mashrum

Preslu¹ala..i svidja mi se..  :)  ..naroèito "Karavan"..

nasty girl


Darker

Karavan mi je i inaèe najbolja pesma(jedna od...)

Korisnicko Ime

neke mi pesme zvuce kao iz bureta
ne znam zasto
mada, nije lose sve u svemu