Studentkinja sa¹ila haljinu od 500 dokumenata za vizu

Started by Bred, 09-10-2006, 07:59:39

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Beograðanka Nevena Dragosavac (25) je za studiranje i diplomiranje u Evropi morala da prikupi vi¹e od 500 dozvola i potvrda.
Dvadesetpetogodi¹nja Beograðanka Nevena Dragosavac studirala je Akademiju lepih umetnosti u Holandiji, a diplomirala u u Granadi, u ©paniji. Zbog toga je morala da obavlja razne poslove kako bi mogla da opstane i zavr¹i fakultet, za ¹ta joj je bilo potrebno vi¹e od 500 viza, dozvola i potvrda.

PAPIROLOGIJA - Njen diplomski rad, ‘’A Dress for Success’’ (Haljina za uspeh), napravljen je od fotokopija dokumenata koje je bila primorana da sakuplja tokom studija u EU, kao i da u toj "venèanici" pro¹eta ulicama Granade, od centra do policijske stanice.

- Ta "birokratska haljina" je slika svih poni¾enja koje student do¾ivljava kada dolazi iz dr¾ave kao ¹to je na¹a, za koju administracija zemlje domaæina nije sigurna ni kako se zove. Jer, na paso¹u stoji SRJ, na studentskoj kartici "Serbia and Montenegro", a u kompjuteru policijske stanice u Granadi Jugoslavija je jedina opcija… Èesto sam bila u situaciji da dokazujem ko sam i odakle dolazim. Studenti iz drugih zemalja, èak i oni iz Bugarske i Rumunije, imaju podr¹ku svojih dr¾ava. Studenti iz Srbije prepu¹teni su sami sebi. Ova haljina je prièa o tome - ka¾e Nevena.

Reakcije na Nevenin performans bile su razlièite, ali niko nije pro¹ao pored nje bez komentara.

- Jedan mladiæ je u ¹ali "pripretio" upaljaèem, drugi su dobacivali "mlada"... Performans je okonèao policajac u civilu ispred policijske stanice. Rekao je da takve stvari ne smem da radim, ispitivao odakle sam i po¹to se na mnogim papirima nalazi moja fotografija, "posavetovao" me je da vodim raèuna da ne izgubim neki od papira – ka¾e Nevena, koja sliène performanse planira u Barseloni i u Beogradu.

Ideja je da se sreæe s ljudima koji imaju iste probleme, da i oni svojom dokumentacijom nadograðuju "Haljinu za uspeh". bdb ||||

Vampire 666

nasty girl

hulio_salinas

daaaaj...

koja legenda... ¾iva legenda...

e, kad malo razmislim ovo je i sme¹no i tu¾no i ¾alosno!!!

:hm

zoe

FENOMENALNA JE!!!! Samo kad se setim onih prolaza i pasoske kontrole za EU i Not EU, o redovima pred ambasadama i da ne govorim... Svaka joj cast!!! :Bog

Masha

Pa ovo da nije tuzno bilo bi smesno. Svaka cast za ideju!

darusaz

Не знам да ли да плачем или аплаудирам.  :roll:  :a

У сваком случају брилијантан ум!

Coolgemini

Ovo je fenomenalna umetnicka tvorevina,ali isto toliko koliko je idejno dobra,toliko je i zalosna...u buducnosti ce nam josh vise papira biti potrebno od ove haljine da bismo posuli njima put do neke ambasade...mada devojka je stvarno lik :! :!

Smrda

kakva ideja....svaka cast...
mada je malo otuzno...toliko visa?!?!?

Dorian

:Bog :Bog :Bog :Bog :Bog :Bog :Bog :Bog :Bog :Bog

Svaka joj cast.

Ja moje tapetiram-znam, nije originalno ali je koristno    :~