Srðan Dragojeviæ -Muka mi je od „zvezda“

Started by Bred, 07-06-2006, 00:36:50

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Muka mi je od „zvezda“

Srðan Dragojeviæ, kao tinejd¾er, svirao je u jednoj od prvih domaæih pank grupa „TV Moroni“. U „Anðelima 3“, glavni junak takoðe svira u bendu „TV Moroni“, a Dragojeviæ smatra da æe muzika iz filma biti hit.

Srðan za „Blic“ prièa o muzici, filmu, „zvezdama“...

- Imamo 12 dobrih pesama, veæinu je komponovao Igor Peroviæ iz „Plejboja“. Tu je i Dado Topiæ sa „Alfa-romeo GTA“, a dve numere je uradila grupa „Let 3“. U¾ivao sam pi¹uæi tekstove za pesme, slutim da sam dostigao Marinu Tucakoviæ - prièa Srðan.

®ickaro¹ iz kraja
- Mladost je bila jedan lep period. ®ickali smo lovu ispred dragstora i pili pivo. U bendu „TV Moroni“ sam bio gitarista. Svirali smo jednom u „Pinkiju“, a u ¾aru svirke nisam primetio da sam ispustio trzalicu i da trljam prstima po ¾icama te da mi krv curi niz gitaru.

Veliki fan - Cane iz „Partibrejkersa“
- Ve¾bali smo u mesnoj zajednici u bloku 30, a Cane je bio na¹ fan, dolazio na probe, odlazio po pivo. Upoznali smo se kada je nastupao sa grupom „Kopilad“ na „Pankerijadi“ sa pesmom „Pips za seljaci“. Sprejem protiv komaraca prskao je zemunske mangupe, a ovi su mu razbili vilicu. Prestao sam da se bavim muzikom odlaskom u vojsku.

Vojnik i novinar
I pre i posle vojske bavio sam se pisanjem. Bio sam novinar u „Omladinskim novinama“ i „Nonu“. Objavio tri knjige poezije, bio urednik u „Studentu“. Ne bih se ¾alio da u normalnoj kinematografiji pi¹em scenarija za druge reditelje.

Prokomunistièki film...
- Meni je u sedam godina propalo sedam projekata. Ulo¾ite veliki napor, novac, energiju i - ne desi se! Tako je „Bodljikavo prase“ po D¾ulijanu Barnsu bio vrlo blizu da se snimi, ali je bosanski predstavnik na „Euroima¾u“ glasao protiv nas i film nije snimljen. Roman je inspirisan suðenjem Todoru ®ivkovu i govori o predsedniku koga nova vlast ¾eli da osudi. Predsednika je trebalo da glumi Bata ®ivojinoviæ. Ta prièa je ambivalentna prema komunizmu. Moji filmovi su uvek bili izvan trendova i mediokritetstva...

Èistunci u Srbiji
- Tokom devedesetih oseæao sam du¾nost da se borim protiv re¾ima. Nakon 2000. nema razloga za tu vrstu èistunstva. Bilo je dosta komentara na saradnju sa „Pinkom“ - ja ne shvatam to „èistunstvo“ . „Pink“ je moderna televizija. Posle „Anðela 2“ radimo „Anðele 3“, a verujem da æemo raditi i moj sledeæi film „©kartovi“. Bolje je tako nego da zavisi¹ od mecena iz politièkih krugova.

Glumaèke „zvezde“
- Film „©kartovi“ koji æu snimati na jesen u saradnji sa „Pinkom“ biæe na tragu „Rana“ i „Lepih sela“. Radiæu sa novom ekipom glumaca, èije gorivo je isto kao i moje - entuzijazam, a ne novac. Malo sam se umorio od „zvezda“, sujete i pomanjkanja entuzijazma. Mislim da mnogi afirmisani glumci kod nas imaju nerealna oèekivanja ¹to se tièe honorara, kao da oni dovode publiku u bioskop. Ispada da su ovde, ipak, reditelji veæe zvezde od glumaca, jer svako ode da gleda film Ra¹e Andriæa, Zdravka ©otre, moje malenkosti.

Snimaæu sa Sergejom i Brankom
- Voleo bih da uskoro uradim i filmove koje godinama planiram. Jedan od njih je „Sveti Georgije ubija a¾dahu“ bez dr¾avne pomoæi to je nemoguæe. Bud¾et od dva i po miliona evra, i nije toliko veliki ako vidimo za kakve gluposti dr¾ava izdvaja novac. Voleo bih da u ovom filmu prvi put radim sa Sergejom Trifunoviæem i ponovo sa Brankom Katiæ.

N. D¾odan